Πάτρα: Καμπανάκι κινδύνου από γιατρούς για την λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Με επιστολή τους προς την 6η ΥΠΕ τρεις γνωστοί γιατροί που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σημειώνουν το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται με τις μετακινήσεις γιατρών από κρίσιμες ειδικότητες, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των δομών.

Συγκεκριμένα σημειώνουν:

Προς

Διοκητή 6ης ΥΠΕ

Κον Ιωάννη Καρβέλη

 

2/7/2024

 

Θέμα : Μετακινήσεις Ιατρικού προσωπικού από τις Πρωτοβάθμιες στις Δευτεροβάθμιες Δομές

 

Κύριε Διοικητά,

 

με μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε τις τελευταίες ημέρες, την έγκριση μετακινήσεων ιατρικού προσωπικού, σε ιδιαίτερα κρίσιμες ειδικότητες.

Οι μετακινήσεις αυτές δεν διαταράσσουν απλά την λειτουργία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού, αλλά οδηγούν επιταχυνόμενα, με μεγάλη βεβαιότητα στην διάλυση πλήρως ενός τεράστιου, και αναγνωρισμένου από την κοινωνία, έργου που τόσα χρόνια επιτελούν στην ευρύτερη περιοχή μας, χάρη και στην δική σας βοήθεια.

Είναι από όλους κατανοητό ότι και οι δευτεροβάθμιες δομές έχουν και αυτές κρίσιμα θέματα λειτουργίας στις ίδιες σημαντικές ειδικότητες.

Η επιλογή των συναδέλφων να διοριστούν, εδώ και χρόνια, στην ΠΦΥ, έγινε με επιλογή και γνώμονα προφανώς την απεμπλοκή τους από την συμμετοχή τους σε δευτεροβάθμιες δομές.

Την ίδια στιγμή όμως έχουμε παράλληλη μετακίνηση ιατρών από την δευτεροβάθμια στη πρωτοβάθμια με διατάραξη της υφιστάμενης ομαλής λειτουργίας και του ωραρίου των ήδη υπηρετούντων ιατρών.

Χωρίς την συναίνεση και την διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκομένων συναδέλφων θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια στην αναγκαστική παραίτηση ΟΛΩΝ των συναδέλφων και την διακοπή λειτουργίας ιδιαίτερα κρίσιμων δομών και λειτουργιών στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Το θέμα ήδη συζητήθηκε στο Περιφερειακό συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς να έχουν γίνει γνωστά τα τελευταία γεγονότα.

 Όλες οι παρατάξεις αντιμετώπισαν την κατάσταση με ενσυναίσθηση των υπαρκτών δυσκολιών και προφανώς η οριστική λύση μπορεί να δοθεί μόνο από το υπουργείο, με άμεσους μόνιμους διορισμούς ιατρών στις κρίσιμες αυτές ειδικότητες.

Θα παρακαλούσαμε για ανάκληση των μετακινήσεων καθώς και άμεση συνάντηση μαζί σας (και όλους τους εμπλεκόμενους ιατρούς και φορείς), για εξεύρεση -εν μέσω καλοκαιριού – συναινετικής λύσης και αποφυγής της διαφαινόμενης θύελλας.

 

Με εκτίμηση

Σωτηρούδης Απόστολος

Κοσκινάς Νικόλαος

Κωστακιώτης Δημήτριος