Η σφαλιάρα της εξουσίας

του Απόστολου Ι. Βουλδή

 

Εξοργιστικό, σοκαριστικό, προκλητικό, πρωτάκουστο. Και πόσοι άλλοι χαρακτηρισμοί δεν ακούστηκαν για το χαστούκι του «κυρίου υπουργού» προς τον διαφωνούντα υπάλληλο.

Η εξουσιαστική αλαζονεία του «εκπροσώπου του λαού», που μάλιστα είχε οριστεί και αρμόδιος για την πάταξη της βίας στους αθλητικούς χώρους, είναι ακόμη πιο εξωφρενική, καθώς δεν ξεστόμισε καν μια «συγνώμη» στον άτυχο νεαρό για το οδυνηρό ξέσπασμά του.

Για λεκτική αντιπαράθεση έκανε λόγο ο εκ Κρήτης ορμώμενος πολιτικός, σε μια προσπάθεια «να βαπτίσει το κρέας σε ψάρι» , κατά την πρακτική των καλογέρων του Μεσαίωνα, παρότι η κάμερα είχε καταγράψει το απεχθές περιστατικό.

Δηλαδή ποια θα ήταν η τύχη του ιδιωτικού υπαλλήλου εάν η κάμερα ασφαλείας δεν είχε «συλλάβει» την σφαλιάρα του υπουργού; Αυτό που άπαντες σκέφτονται. Ο άτυχος νεαρός θα έπαιρνε την άγουσα για το ταμείο ανεργίας, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Ενώ στην χειρότερη θα κατηγορείτο για εξύβριση και απρεπή συμπεριφορά.

Μήπως αδικούμε όμως τον ευέξαπτο πολιτικό; Μήπως εκνευρίστηκε με την τυπολατρία του νεαρού και …κινήθηκε αυθόρμητα, καθώς θα έχανε την πτήση του προς τη γενέθλια γη;

 Οι κουβέντες πολλές τις τελευταίες ώρες για το εξοργιστικό περιστατικό, όπου σε μια από αυτές η νομικός της παρέας κατέθεσε την εμπειρία της από την στάση του κυρίου υπουργού.

Η αίθουσα του δικαστηρίου στο Ηράκλειο της Κρήτης ασφυκτικά γεμάτη. Άλλωστε θα ερχόταν να καταθέσει και ο βουλευτής του νομού.

Οι ψίθυροι δυνάμωσαν με την εμφάνισή του. Μπήκε στην αίθουσα με τον αέρα της εκτελεστικής εξουσίας. Πλησίασε τα έδρανα των δικαστών και απαίτησε να καταθέσει την μαρτυρία του άμεσα γιατί δεν θα προλάμβανε την πτήση του για το κλεινόν άστυ!

Η εκπρόσωπος της δικαστικής εξουσίας όμως τον …έβαλε στην θέση του, θυμίζοντας του την λαϊκή ρήση πως ακόμη κι «αν είσαι παπάς με την αράδα σου θα πας».

Ευτυχώς που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν επρόκειτο για απλή υπάλληλο, αλλά υπηρέτη της Θέμιδας, γιατί το μέλλον της θα διαγραφόταν ζοφερό…