Τι πρέπει να κάνουμε όταν συναντήσουμε αγέλη σκύλων

Υπάρχουν αδέσποτοι σκύλοι που ζουν και μετακινούνται μαζί. Τους συναντάμε στους δρόμους των πόλεων, στα προάστια, αλλά και σε απομονωμένες περιοχές. Είναι το πλήθος των σκύλων, γνωστό σε όλους μας ως αγέλη σκύλων.

Και δεν είναι λίγοι οι πολίτες που εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις αγέλες σκύλων.

Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, ώστε να είμαστε ασφαλείς;

Οι αγελαίες συμπεριφορές

«Στη σύγχρονη εποχή οι σκύλοι ζουν, περισσότερο από ποτέ, πιο κοντά στον άνθρωπο. Το «φυσικό» τους περιβάλλον είναι εκείνο όπου υπάρχουν άνθρωποι.

Σε γενικές γραμμές, οι σκύλοι που ζουν σε ομάδες, αναπτύσσουν αγελαίες συμπεριφορές. Συνήθως, διαφυλάσσουν την ασφάλεια τους και τον χώρο όπου διαμένουν και κοιμούνται. Όπως και τις πηγές του φαγητού τους», διευκρινίζει ο επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων, Δημήτρης Πιτσικάλης.

Επιπροσθέτως, οι σκύλοι που ζουν σε ομάδες, όπως εξηγεί ο κ. Πιτσικάλης, μιμούνται συμπεριφορές, ο ένας του άλλου, και νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Γιατί δεν είναι μόνοι. Έτσι, αν αισθανθούν ότι απειλούνται, είναι πολύ πιθανό να αντιδράσουν.

 Αν έρθουμε αντιμέτωποι με αδέσποτους σκύλους, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να τους προσπεράσουμε και να μην τους κοιτάμε

Σε αυτό το σημείο ο κ. Πιτσικάλης τονίζει πως στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι σκύλοι ως είδος δεν αντιδρούν απρόκλητα. Πράγμα που σημαίνει ότι, συνήθως, «αν δεν πειράξεις μια ομάδα αδέσποτων σκύλων, δεν θα σε πειράξουν ούτε εκείνοι».

«Υπάρχουν πολλοί πολίτες, οι οποίοι ‘’τρέμουν’’ και μόνο στη θέα αδέσποτων σκύλων. Και αυτό, φυσικά, είναι απόλυτα σεβαστό και κατανοητό. Όμως, το να αντιδρά κάποιος βίαια προς τα αδέσποτα ζώα επειδή τα φοβάται, αν μη τι άλλο, δεν είναι ηθικό», αναφέρει ο κ. Πιτσικάλης.

Πώς αντιδρούμε όταν ερχόμαστε «πρόσωπο με πρόσωπο» με αγέλη σκύλων

Αν έρθουμε αντιμέτωποι με αδέσποτους σκύλους, σύμφωνα με τον εκπαιδευτή, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να τους προσπεράσουμε χωρίς, καν, να τους κοιτάμε.

Μπορούμε, επίσης, να παρεκκλίνουμε λίγο της πορείας μας, διαγράφοντας ένα ημικύκλιο από την περιοχή που βρίσκονται τα ζώα.

Στη «γλώσσα του σώματος» των σκύλων, η συγκεκριμένη κίνηση, εξηγεί ο κ. Πιτσικάλης, αποτελεί σήμα ηρεμίας για τους ίδιους. Δείχνει πως επιθυμούμε να προσπεράσουμε και, παράλληλα, δηλώνει πως δεν έχουμε απειλητικές διαθέσεις.

Σε περίπτωση που κάποιος ή κάποιοι σκύλοι κατευθυνθούν προς το μέρος μας, εμείς στεκόμαστε ακίνητοι, χωρίς να τρέχουμε ή να φωνάζουμε. Οι σκύλοι, το πιθανότερο είναι να πλησιάσουν και να απομακρυνθούν σχεδόν άμεσα.

Είναι ευθύνη όλων μας, τονίζει ο κ Πιτσικάλης, να γνωρίζουμε πώς να συμπεριφερόμαστε στους αδέσποτους σκύλους. Το να φοβίσουμε έναν αδέσποτο σκύλο, θα έχει ως αποτέλεσμα να αναπτύξει αντιδραστικές συμπεριφορές προς τον άνθρωπο γενικότερα.

https://www.in.gr/