Όλα τα νέα του Πανεπιστημίου Πατρών - Διαγωνισμοί, δράσεις, διακρίσεις

7ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Το 7ο Διεθνές Συνέδριο Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας (ICTVC) θα πραγματοποιηθεί από 19 έως 21 Ιουνίου 2019, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Το συνέδριο, αναζητά μέσα από μονοπάτια πρόκλησης και αμφισβήτησης, τη διαχρονική αξία του σχεδιασμού της οπτικής επικοινωνίας. Όπως πάντα, μία σειρά από ενδιαφέροντα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του διημέρου πριν το κυρίως συνέδριο και οι εκθέσεις και εκδηλώσεις θα αποτελέσουν σημαντική παράμετρο της διοργάνωσης. Το 7ο ICTVC διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Μελέτης και Έρευνας της Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας με τη συνεργασία της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης Πανεπιστημίου Πατρών. Περισσότερα: http://ictvc.org/2019/

ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ»

Από 8 έως 21 Ιουνίου 2019 πραγματοποιείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών  έκθεση με τίτλο: «Τυπογραφία: παρελθόν, παρόν και μέλλον», στην οποία παρουσιάζονται 54 επιλεγμένες αφίσες από τους τέσσερις διεθνείς διαγωνισμούς που έχει διοργανώσει το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη στα Χανιά. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου Τυπογραφίας & Οπτικής Επικοινωνίας στη διοργάνωση του οποίου συμμετέχει η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Μουσείο Τυπογραφίας είναι το πρώτο στο είδος του σε όλη την Ελλάδα. Λειτουργεί από το 2005 και αποτελεί έργο ζωής του ιδρυτή του Γιάννη Γαρεδάκη, ο οποίος, για περισσότερα από είκοσι χρόνια συνέλεγε μηχανήματα και άλλα εκθέματα, που σηματοδοτούν την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Τυπογραφίας μέσα στον χρόνο.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ  ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ  ΣΤΟ  ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο  χώρο του Πανεπιστημίου στο Μεσολόγγι  η  17η Εθελοντική  Αιμοδοσία,  την Πέμπτη  16  Μαΐου   2019. Η προσέλευση  των εθελοντών –αιμοδοτών ήταν ικανοποιητική, καθώς συγκεντρώθηκαν 25 μονάδες αίματος. Η αιμοληψία έγινε  από την κινητή μονάδα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών. Κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας οι  ιατροί και οι νοσηλευτές  από το Τμήμα Αιμοδοσίας του ΠΓΝΠ,  ενθάρρυναν τους φοιτητές που προσήλθαν για πρώτη φορά στην εθελοντική αιμοδοσία και υποδέχτηκαν εκείνους  που είχαν  δώσει το παρόν και στις  προηγούμενες 16 δράσεις. Την όλη πρωτοβουλία για την Εθελοντική Αιμοδοσία είχε το Γραφείο Περίθαλψης & Κοινωνικής Μέριμνας με την ομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας φοιτητών στο Μεσολόγγι.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

Το Γραφείο  Περίθαλψης &  Κοινωνικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου στο Μεσολόγγι σε  συνεργασία  με  το Περιφερειακό Τμήμα Ελληνικού  Ερυθρού Σταυρού Μεσολογγίου διοργάνωσε με επιτυχία τον 9ο κύκλο Σεμιναρίου Πρώτων  Βοηθειών ακαδημαϊκού έτους 2018-2019. Το Σεμινάριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Ιδρύματος, απευθυνόταν στο εκπαιδευτικό, διοικητικό προσωπικό και στους φοιτητές και ολοκληρώθηκε στις 6.6.2019. Σκοπός  του Σεμιναρίου  ήταν η προαγωγή του αισθήματος ευθύνης και ασφάλειας στην πρόληψη και αντιμετώπιση  των καθημερινών έκτακτων αναγκών και η ευαισθητοποίηση για προσφορά σε περίπτωση ανάγκης. 

35 ΧΡΟΝΙΑ ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο των Πολιτιστικών εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου,  την Παρασκευή 31 Μαΐου η επετειακή εκδήλωση «35 Χρόνια Χορωδία Πανεπιστημίου Πατρών».  Η εκδήλωση περιελάμβανε μια ιστορική και μουσική αναδρομή στην καλλιτεχνική πορεία της χορωδίας και παρουσιάστηκαν αγαπημένα κομμάτια του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου, με τη συνοδεία δεκαμελούς  ορχήστρας υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Λίνας Γερονίκου. Στην εκδήλωση αυτή η χορωδία τίμησε τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γρηγόρη Αντωνακόπουλο, για την προσφορά του ως πρόεδρός της για μια δεκαετία (1994-2004), ενώ στο κλείσιμο της εκδήλωσης η σκηνή του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών γέμισε με παλιά μέλη που ανέβηκαν να συμπληρώσουν τη χορωδία και την ορχήστρα της και να τραγουδήσουν όλοι μαζί ένα κοινό κομμάτι.