Η άμεση εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, όπως αυτά ανακοινώθηκαν και από την πρόσφατη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αποφασίστηκε την Πέμπτη ύστερα από συνάντηση εργασίας στο δασαρχείο Καπανδριτίου, ύστερα από πρόσκληση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου.
Ο κ. Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης η εφαρμογή -σε όλες τις καμένες εκτάσεις πανελλαδικά- των δράσεων αποκατάστασης του δασικού οικοσυστήματος και προστασίας από πλημμύρες και διάβρωση.
Ειδικότερα, αντικείμενο της συνάντησης εργασίας και των αποφάσεών της ήταν:
Η οριοθέτηση των καμένων δασικών εκτάσεων, εντός των επόμενων ημερών, με την αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων και σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και τα επιστημονικά ιδρύματα της χώρας.
Η κήρυξη της πληγείσας περιοχής ως αναδασωτέας, λαμβάνοντας υπόψη την οριοθέτηση, τους δασικούς χάρτες που βρίσκονται σε ανάρτηση ή είναι θεωρημένοι, επιτόπιες αυτοψίες και τα δεδομένα των υπηρεσιών δόμησης των ΟΤΑ.
Η εφαρμογή δασικών απαγορευτικών διατάξεων για τη βοσκή, το κυνήγι και άλλες δραστηριότητες, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη διαδικασία αναδάσωσης της περιοχής.
Ο άμεσος σχεδιασμός αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων για την προστασία ιδιαίτερα των οικισμών, για την αποσόβηση πλημμυρικών φαινομένων κατά τη χειμερινή περίοδο, με ίδιους πόρους και τεχνογνωσία της Διεύθυνσης Αναδασώσεων, εντός του Σεπτεμβρίου.
Η εξασφάλιση οικονομικών πόρων, πλαισίου σύμβασης και επιβλέπουσας υπηρεσίας για την υλοποίηση του αντιπλημμυρικού έργου, πριν από τη χειμερινή περίοδο.
Η εκπόνηση μελέτης αναδάσωσης στις πληγείσες περιοχές, με αξιοποίηση της δυνατότητας αναγέννησης του δασικού οικοσυστήματος, αλλά και με σχεδιασμό με μεσογειακά είδη ανθεκτικά στις πυρκαγιές. Η μελέτη αναδάσωσης θα αποτελεί το ρυθμιστικό πλαίσιο όλων των δράσεων αναδάσωσης της Αυτοδιοίκησης ή άλλων κοινωνικών φορέων και θα ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου.
Η ενσωμάτωση των ορίων της αναδασωτέας έκτασης στους δασικούς χάρτες της περιοχής, των οποίων η ανάρτηση προγραμματίζεται για το φθινόπωρο του 2017.
Όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΝ, στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η άριστη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, των δασαρχείων, της Γεν. Διεύθυνσης Δασών, των δομών Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, των δήμων και της περιφέρειας για την αντιμετώπιση της πρόσφατης πυρκαγιάς, αλλά και η ανάγκη διατήρησης του ίδιου επιπέδου συνεργασίας, επενδύοντας σε δράσεις προστασίας, αλλά και πρόληψης των πυρκαγιών.
Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΝ, θέση όλων των συμμετεχόντων αποτέλεσε η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των δασικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, καθώς και η ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών εκτάσεων. Όλα αυτά θα λειτουργήσουν προληπτικά και θα μειώσουν το κόστος πυρόσβεσης, εφόσον η αξιοποίηση του δάσους μειώνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς και αυξάνει τους διαθέσιμους ανθρώπινους πόρους.