H πρωθυπουργός της Ουαλίας Ελίνεντ Μόργκαν, τάσσεται υπέρ της επανένωσης των Γλυπρών του Παρθενώνα, σε συνέντευξη που δίνει στα «Νέα». Τα Γλυπτά «θα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα» διαμηνύει η 58χρονη πολιτικός από το Κάρντιφ και ηγέτιδα του ουαλικού Εργατικού Κόμματος, το οποίο αποτελεί παράρτημα των κυβερνώντων – υπό τον Κιρ Στάρμερ – Εργατικών της Βρετανίας.
Η Μόργκαν, η οποία τον περασμένο Αύγουστο έγινε η πρώτη γυναίκα αρχηγός της αποκεντρωμένης ουαλικής κυβέρνησης, μιλάει επίσης για τη γνωριμία της με τη Νάνα Μούσχουρη και υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα και η Ουαλία έχουν ευκαιρίες να αναπτύξουν «πολύ στενότερες σχέσεις».
Αποσπάσματα από την συνέντευξή της στον Γιάννη Ανδριτσόπουλο, με τις αναφορές της στην Ελλάδα και στα Γλυπτά του Παρθενώνα, έχουν ως εξής:
«-Πώς οραματίζεστε τις σχέσεις Ελλάδας και Ουαλίας; Υπάρχουν ευκαιρίες συνεργασίας;
Ανέκαθεν υπήρχε μια πολύ ισχυρή σχέση μεταξύ της Ουαλίας και της Ελλάδας. Στη χώρα μας ζουν πολλοί Ελληνες. Θυμάμαι ακόμη τον έλληνα ιδιοκτήτη του παντοπωλείου της γειτονιάς που μεγάλωσα. Ηταν ο μόνος ξένος σε όλη την περιοχή. Η θετική του επίδραση σε ολόκληρη την κοινότητα ήταν τεράστια. Εχουμε μια μακρά παράδοση, είμαστε και οι δύο πολύ θερμές και φιλικές χώρες και νομίζω ότι έχουμε πολλά κοινά. Επομένως, έχουμε ευκαιρίες να αναπτύξουμε πολύ στενότερες σχέσεις.
-Έχω πληροφορηθεί ότι γνωρίζεστε με τη Νάνα Μούσχουρη…
Ναι. Πέρασα αρκετό χρόνο μαζί της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (σ.σ.: διετέλεσε ευρωβουλευτής από το 1994 έως το 2009). Ηταν η πιο αξιόλογη γυναίκα! Επεδίωκε πάντα τη συνεργασία και κατανοούσε την ανάγκη του συμβιβασμού προκειμένου να παραχθούν αποτελέσματα. Λίγα χρόνια αργότερα ήρθε στην Ουαλία για να τραγουδήσει.
Πήγα να την ακούσω και της έστειλα ένα σημείωμα που έγραφε: «Είμαι στο ακροατήριο, θα ήθελα πολύ να σε συναντήσω». Δεν είχα ιδέα αν με θυμόταν. Στο τέλος όμως έκανε μια σπουδαία ομιλία: «Δουλέψαμε μαζί στο Ευρωκοινοβούλιο και πιστεύω πραγματικά ότι θα υπήρχε ειρήνη αν εγώ και εκείνη κυβερνούσαμε τον κόσμο» είπε. Ήταν υπέροχο.
-Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι οι Βρετανοί τάσσονται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ποια είναι η άποψή σας;
Γνωρίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Είναι ένα ζήτημα που αφορά την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά η θέση που έχω εκφράσει είναι ότι θα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα.
-Είστε αισιόδοξη ότι θα επιστραφούν;
Νομίζω ότι διεξάγονται πολλές συζητήσεις. Ελπίζω ότι αυτές οι συνομιλίες θα συνεχιστούν».
zougla