Σας προκαλούν άγχος οι γιατροί; Μπορεί να έχετε το «σύνδρομο λευκής ποδιάς»

Γιατί σας προκαλούν στρες

Ενώ γνωρίζουμε ότι – κυριολεκτικά – σώζουν ζωές και κάνουν την διαφορά βοηθώντας τους ασθενείς να ελαχιστοποιήσουν τον πόνο και να αναρρώσουν από οποιαδήποτε ασθένεια, δεν είναι λίγες οι φορές που οι γιατροί μπορεί να μας προκαλέσουν και… στρες. Είτε φοβάστε τις βελόνες είτε ανησυχείτε για τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας, είναι συνηθισμένο να αισθάνεστε άβολα σε ένα ιατρικό περιβάλλον.

Για μερικούς ανθρώπους, το άγχος μπορεί να προκαλέσει ακόμη και μια προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Εάν αυτό σας ακούγεται… γνώριμο, μπορεί να αντιμετωπίζετε το «σύνδρομο λευκής ποδιάς» ή «σύνδρομο λευκής μπλούζας», πάθηση που πήρε το όνομά της από τις παραδοσιακές λευκές ποδιές ή μπλούζες των γιατρών.

Αποδεικνύεται μάλιστα ότι το φαινόμενο είναι απίστευτα κοινό: Περίπου 1 στους 5 ανθρώπους επηρεάζεται από το «σύνδρομο της λευκής ποδιάς», σύμφωνα με τους ερευνητές από το Harvard Health Publishing.

Αν και είναι συνήθως ακίνδυνο, το σύνδρομο μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί επειδή συχνά μοιάζει με υπέρταση (δηλαδή χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση). Και σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε να συνδέεται με πιο σοβαρές καρδιακές παθήσεις.

Γιατί μας στρεσάρουν οι γιατροί;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το «σύνδρομο της λευκής ποδιάς» είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης που εμφανίζεται μόνο στο ιατρείο, λόγω άγχους και φόβου.

Σε αντίθεση με τα άτομα με την κλασική περίπτωση υπέρτασης, τα άτομα που εμφανίζουν το συγκεκριμένο σύνδρομο, εμφανίζουν υψηλή αρτηριακή πίεση μόνο σε ιατρικό περιβάλλον και έχουν φυσιολογικές μετρήσεις στο σπίτι και σε άλλα μη ιατρικά περιβάλλοντα.

Αν και το άγχος που αισθανόμαστε για ένα ιατρικό ραντεβού μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων στρες και της αρτηριακής πίεσης, δεν αποτελεί αγχώδη διαταραχή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, το σύνδρομο μπορεί να είναι μέρος της ιατροφοβίας, ένας ακραίος φόβος για τους γιατρούς και τις ιατρικές εξετάσεις.

Αυτό συμβαίνει όταν ο φόβος ενός ατόμου είναι τόσο μεγάλος που παρεμβαίνει στην καθημερινότητά του, όταν για παράδειγμα εμποδίζει το άτομο από το να πάει στο γιατρό.

Άλλα σημάδια ιατροφοβίας, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, περιλαμβάνουν ζάλη, ξηροστομία, εξαιρετικό αίσθημα φόβου, ναυτία, έντονη εφίδρωση, ταχεία αναπνοή/ καρδιακός ρυθμός ή αίσθημα παλμών.

Πώς να διαχειριστείτε το «σύνδρομο λευκής ποδιάς»

Εάν οι μετρήσεις της αρτηριακής σας πίεσης είναι φυσιολογικές στο σπίτι, πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να κάνετε κάτι για να αντιμετωπίσετε τις αυξήσεις στο ιατρείο. Ο γιατρός σας όμως μπορεί να θέλει να σας παρακολουθεί πιο στενά σε περίπτωση που το σύνδρομο μετατραπεί σε υπέρταση στο μέλλον.

Ενώ μερικές φορές συνιστώνται φάρμακα κατά της υπέρτασης σε άτομα που εμφανίζουν το σύνδρομο και άλλα καρδιακά προβλήματα, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής συνιστώνται συχνότερα ως η πρώτη γραμμή άμυνας.

1. Εξασκηθείτε στις βαθιές αναπνοές

Η βαθιά κοιλιακή αναπνοή (ονομάζεται επίσης διαφραγματική αναπνοή) είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ηρεμήσετε άμεσα, επειδή ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σας σύστημα και σας βγάζει από την απόκριση «πάλης ή φυγής».

Για να την κάνετε, ξαπλώστε ανάσκελα στο πάτωμα ή στο κρεβάτι. Τοποθετήστε το ένα χέρι στο πάνω μέρος του στήθους σας και το άλλο ακριβώς κάτω από τα πλευρά σας. Αυτό θα σας επιτρέψει να νιώσετε το διάφραγμά σας να κινείται καθώς αναπνέετε.

Εισπνεύστε αργά από τη μύτη σας, ώστε το στομάχι σας να επεκταθεί. Το χέρι στο στήθος σας πρέπει να παραμείνει όσο πιο ακίνητο γίνεται. Εκπνεύστε αργά από τα σφιγμένα χείλη καθώς σφίγγετε τους μυς του στομάχου σας, ώστε να συστέλλονται.

2. Ζητήστε από το γιατρό σας να μετρήσει την αρτηριακή σας πίεση στο τέλος του ραντεβού

Οι γιατροί συχνά ελέγχουν την αρτηριακή σας πίεση στην αρχή του ραντεβού, περίοδος που μπορεί να είστε πιο ανήσυχοι. Την επόμενη φορά που θα πάτε, ρωτήστε εάν μπορείτε να μετρήσετε ξανά την αρτηριακή σας πίεση στο τέλος του ραντεβού για να δείτε εάν έχει μειωθεί από την πρώτη μέτρηση.

3. Ασκηθείτε τακτικά και στραφείτε στην μεσογειακή διατροφή

Η τακτική άσκηση είναι γνωστό ότι μπορεί να συμβάλλει στην μείωση του στρες και του κινδύνου εμφάνισης υπέρτασης ή άλλων χρόνιων ασθενειών. Και ενώ όλες οι μορφές άσκησης είναι χρήσιμες, ήπιες κινήσεις όπως η γιόγκα μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε περισσότερο.

Εξίσου σημαντικό είναι να προσέξετε την διατροφή σας. Η μεσογειακή, για παράδειγμα, φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.

4. Μετρηθείτε στο σπίτι

Η παρακολούθηση της αρτηριακής σας πίεσης στο σπίτι είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να είστε σίγουροι, εσείς και ο γιατρός σας, ότι η αρτηριακή σας πίεση είναι εντός των φυσιολογικών ορίων.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ