Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας κατέθεσαν 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατόπιν πρωτοβουλίας του Κώστα Σπαρτινού με θέμα τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται από πλευράς Τραπεζών ως προς την απόδοση χρηματικών ποσών στα ασφαλιστικά ταμεία και άλλων φορέων του Δημοσίου, τα οποία έχουν κατασχεθεί από λογαριασμούς οφειλετών.
Σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, οι Τράπεζες είναι υποχρεωμένες να αποδώσουν τα χρηματικά ποσά εντός 10 ημερών, όμως συχνά παρατηρούνται καθυστερήσεις οι οποίες επιβαρύνουν τόσο τα Ταμεία και τους φορείς που τα δικαιούνται όσο και τους οφειλέτες. Οι βουλευτές ζητούν από τους Υπουργούς να απαντήσουν σχετικά με το πως ελέγχονται οι Τράπεζες για την έγκαιρη απόδοση των οφειλών, όπως και σχετικά με το ποιος επωφελείται από τους τόκους που προκύπτουν από την αντικανονική – μεγαλύτερη της επιτρεπόμενης – παραμονή των χρηματικών ποσών στις Τράπεζες καθώς και διευκρινήσεις σχετικά με πιθανές επιβαρύνσεις και προσαυξήσεις που προκύπτουν με τον τρόπο αυτό για τους οφειλέτες.
Τέλος ζητείται η παρέμβαση των αρμοδίων Υπουργείων ώστε να πάψουν αυτές οι πρακτικές και να προστατεύονται τόσο οι δικαιούχοι φορείς όσο και οι οφειλέτες.
Συγκεκριμένα στην ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές αναφέρουν τα εξής :
“Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθώς και άλλα ασφαλιστικά ταμεία, έχουν τη δυνατότητα κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών, κυρίως επαγγελματιών.
Σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, άρθρο 30Α, ορίζεται ρητά πως « Η απόδοση των ποσών στην υπηρεσία που επέβαλε την κατάσχεση γίνεται υποχρεωτικά εντός δέκα (10) ημερών από την υποβολή της δήλωσης του πιστωτικού ιδρύματος».
Παρόλα αυτά, οι τράπεζες παρακρατούν παρανόμως για μεγάλα χρονικά διαστήματα τα ποσά που κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου, με διάφορες δικαιολογίες.
Με τις ενέργειες αυτές, αφενός το Δημόσιο εισπράττει με καθυστέρηση (ορισμένες φορές ιδιαίτερα σημαντική) και αφετέρου οι οφειλές διογκώνονται με αποτέλεσμα οι οφειλέτες να επιβαρύνονται διαρκώς με προσαυξήσεις και τόκους.
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1.Πώς ελέγχονται τα πιστωτικά ιδρύματα, σχετικά με την έγκαιρη απόδοση στην υπηρεσία που επιβάλλει την κατάσχεση των χρημάτων;
2.Ποιος καρπώνεται τα τυχόν έσοδα που προκύπτουν από τον τοκισμό των χρημάτων κατά την παραμονή τους στα πιστωτικά ιδρύματα;
3.Προβλέπεται η δυνατότητα διαγραφής των προσαυξήσεων που έχουν προκύψει από τις προαναφερθείσες παρακρατήσεις ή καταλογισμού τους στο αντίστοιχο πιστωτικό ίδρυμα;
Πώς προτίθεστε να παρέμβετε για να διορθωθεί η συγκεκριμένη πρακτική;”