Εκτός λειτουργίας τα φράγματα στην Αιτωλοακαρνανία από την κακοκαιρία

Η απόφαση ελήφθη μετά την καταγραφή των ζημιών

Κλειστά και τα τρία υδροηλεκτρικά φράγματα στην Αιτωλοακαρνανία (Κρεμαστά, Καστράκι και Στράτος) μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία τα ξημερώματα του Σαββάτου 

Οι πρωτοφανείς καταστροφές στη Στράτο αποδεικνύεται ότι δεν είχαν μόνο ως συνέπεια την τραγική απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής και τις μεγάλες απώλειες σε περιουσίες κατοίκων αλλά επηρεάζουν συνολικά την Αιτωλοακαρνανία, με τα τρία υδροηλεκτρικά φράγματα στα όριά της να αποφασίζεται μετά την θεομηνία να παραμείνουν κλειστά, γεγονός που συνεπάγεται ότι δεν παράγουν ενέργεια! 

Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της καταστροφής αν δεν υπήρχαν οι διαρκείς συσκέψεις των φορέων με επικεφαλής την Περιφέρεια αλλά και το αίτημα του Δήμου Αγρινίουνα κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να βρεθεί λύση στα προβλήματά του όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Η σοβαρότητα της κατάστασης αποκαλύπτεται, σύμφωνα με πληροφορίες του sinidisi.gr, από την απόφαση της ΔΕΗ, μετά τα όσα συνέβησαν, να σταματήσουν να λειτουργούν και τα τρία υδροηλεκτρικά φράγματα στην Αιτωλοακαρνανία, δηλαδή Κρεμαστά, Καστράκι και Στράτος!

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση πάρθηκε μετά την καταγραφή των όσων συνέβησαν, καθώς οι ζημιές που υπάρχουν, ειδικά κοντά στο εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος στη Στράτο θα σήμαιναν ότι η συνηθισμένη ροή των νερών θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκ νέου πλημμυρικά φαινόμενα αυτή την στιγμή, με αποτέλεσμα η προσοχή όλων να έχει στραφεί στην αποκατάσταση των «παράπλευρων» ζημιών ώστε να μπορέσει και πάλι να παραχθεί ρεύμα από τα φράγματα, τα οποία συνδέονται και το ένα διοχετεύει νερό στο άλλο.

 

 

Στην περιοχή της Στράτου, όπου έγκειται και το πρόβλημα, το ρέμα «Ρύακας» έρχεται από τον Πεταλά και ήταν εκείνο που προκάλεσε τα τραγικά γεγονότα στη Λαγκάδα Λεπενούς μεταφέροντας λάσπη και νερό, με αποτέλεσμα να υπερχειλίσει και να κλείσει ακόμη και η εθνική οδός.

Το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι ο Ρύακας πλημμύρισε και προκάλεσε καταστροφές στον μεγάλο τσιμεντένιο αγωγό που ξεκινά από το φράγμα της Στράτου και μεταφέρει το νερό από τις τουρμπίνες του υδροηλεκτρικού εργοστασίου, ώστε να καταλήξει «αποφορτισμένο» προς την φυσιολογική ροή του Αχελώου σε απόσταση σχεδόν 7 χιλιομέτρων από το σημείο.

Οι εργασίες πρέπει να διασφαλίσουν, εκτός των άλλων, πως ό, τι αποκατασταθεί στην παρούσα φάση θα μπορέσει να αντέξει και σε μια νέα, ίσως χειρότερη, κακοκαιρία με τα φράγματα ανοιχτά και τα εργοστάσια σε λειτουργία, ενώ είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ζημιές έχουν προκληθεί σε μεγάλη έκταση και στο δίκτυα της ΔΕΥΑ Αγρινίου. Στο σημείο το πρωί της Τρίτης 8/10 βρέθηκε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΗ και από το πρωί της Τετάρτης 9/10 αναμένονται σε πρώτη φάση οι εργασίες για το ξεμπάζωμα της διώρυγας κάτω από το φράγμα Στράτου.