του Μιχάλη Ψύλου, δημοσιογράφου
Θα επιτεθεί το Ισραήλ στο Ιράν; Και πότε; Τι περιμένει ; Τα ερωτήματα πληθαίνουν όσο καθυστερεί η απάντηση του Ισραήλ μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν.
Η πολυαναμενόμενη επίθεση μπορεί να είναι από καιρό προετοιμασμένη ώστε το Ισραήλ να πλήξει σκληρά το Ιράν. Αλλά ο στόχος είναι δύσκολος.
Αυτό που ενδιαφέρει τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι η διατήρηση της υπεροχής του Ισραήλ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν άλλες χώρες, που να διαθέτουν ισχυρότερα όπλα από αυτά του στρατού του Τελ Αβίβ.
Ο Νετανιάχου θέλει να εμποδίσει τους Ιρανούς να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο για επίθεση σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Ένα Ιράν «πυρηνική δύναμη», θ` αλλάξει τρομακτικά την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.
H ισραηλινή ιστοσελίδα Ynet μετέδωσε μάλιστα ότι ακούστηκαν τα ξημερώματα εκρήξεις στην πόλη του Ισφαχάν, όπου υπάρχει ένας πυρηνικός αντιδραστήρας. Το Ιράν διέψευσε πάντως την είδηση.
Ο πολύπειρος επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, αν και θεωρεί πώς υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος» κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, εκτιμά ότι ούτε το Ιράν ούτε το Ισραήλ ενδιαφέρονται επί του παρόντος για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. «Αλλά μπορεί να γίνει και κάτι τυχαίο», προειδοποιεί.
Οι στρατιωτικοί στόχοι που είναι πιο πιθανό να δεχθούν επίθεση είναι τοποθεσίες ή μονάδες στο Ιράν που σχετίζονται με την πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα.
Το Ισραήλ καθυστερεί την απάντηση στο Ιράν γιατί δεν θέλει να ανοίξει τρία μέτωπα ταυτόχρονα, για να μην δεχθεί επίθεση από ρουκέτες που θα έρχονται από διαφορετικά μέρη. Είναι αλήθεια ότι ο «Σιδηρούς Θόλος» (Iron Dome) είναι ένα εξαιρετικό αμυντικό σύστημα, αλλά δεν μπορεί να κάνει θαύματα.
Χαμάς, η Χεζμπολάχ και οι Χούθι μπορεί να υπέστησαν ισχυρά πλήγματα, αλλά δεν καταστράφηκαν. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε, όλες οι φιλοϊρανικές οργανώσεις δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να συσσωρεύουν όπλα από το Ιράν.
Το γεγονός ότι η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και οι Χούθι έχουν ακόμα όπλα για χρήση επηρεάζει τα σχέδια του Ισραήλ να πλήξει το Ιράν. Μόνο όταν η κυβέρνηση Νετανιάχου επιλύσει το «πρόβλημα», ιδίως με τη Χεζμπολάχ, θα στραφεί στο Ιράν.
Αναμφίβολα, η μέρα που θα αποφασίσουν οι Ισραηλινοί για δράση κατά του Ιράν θα είναι πολύ δύσκολη.
Οι Ισραηλινοί δεν θα διστάσουν να επιτεθούν σε τοποθεσίες που έχουν να κάνουν με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Γι` αυτό άλλωστε ο πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε δύο φορές από το Ισραήλ να μην συμπεριλάβει στους στόχους του τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Τα ισραηλινά αντίποινα καθυστερούν ακριβώς επειδή το Τελ Αβίβ πρέπει να προετοιμάσει καλά μια τέτοια επιχείρηση. Ισως και με την ελπίδα ότι θα εκλεγεί ο Τραμπ στις 5 Νοεμβρίου, δίνοντας «λευκή επιταγή» στο Ισραήλ.