ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: «Φοιτητές έφαγαν ξύλο επειδή ήταν καλοντυμένοι»

Σοκαριστικό περιστατικό άγριου ξυλοδαρμού δύο πρωτοετών φοιτητών σημειώθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ εξέδωσε ανακοίνωση, καταδικάζοντας την επίθεση και καλώντας όλες τις φοιτητικές παρατάξεις να πάρουν σαφή θέση απέναντι στο περιστατικό.

«Τέτοιες συμπεριφορές όχι απλώς δεν έχουν θέση μέσα στο ελληνικό Πανεπιστήμιο, αλλά και σε καμία περίπτωση δεν τιμούν τα ιδρύματά μας», αναφέρει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Παράλληλα, επισημαίνεται η ανάγκη για ουσιαστική δράση από τους φοιτητικούς συλλόγους, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των φοιτητών, ενώ καταδικάζεται η στάση ορισμένων φοιτητικών παρατάξεων που, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αποφεύγουν να αναλάβουν δράση.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η φοιτητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σε ανακοίνωσή της, οι φοιτητές δέχθηκαν επίθεση από ακραία στοιχεία για τον απλό λόγο ότι εμφανίστηκαν καλοντυμένοι στο κυλικείο της σχολής τους. Ένας από τους δύο φοιτητές κατέληξε στο νοσοκομείο αιμόφυρτος, με την κατάσταση να προκαλεί έντονη ανησυχία στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Το περιστατικό αυτό, που συνέβη μόλις την τρίτη ημέρα των φοιτητών στο πανεπιστήμιο. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ χαρακτηριστικά τονίζει

“Φυσικά δεν είναι τυχαίο πως μέχρι σήμερα εξωπανεπιστημιακοί που καμία σχέση δεν έχουν με το Πανεπιστήμιο συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητοι μέσα σε αυτό, αφού για άλλη μία φορά ούτε ο ξυλοδαρμός δύο απλών φοιτητών δεν φαίνεται να «συγκινεί» καμία άλλη φοιτητική παράταξη.

Είναι γνωστό βέβαια πως όταν η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θίγει το ζήτημα της ασφάλειας μέσα στα Πανεπιστήμια κάποιοι άλλοι διαμηνύουν πως οι Φοιτητικοί Σύλλογοι είναι αυτοί που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των φοιτητών”.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ καταλήγει ότι στέκεται στο πλευρό των φοιτητών που δέχθηκαν επίθεση, καλώντας τις άλλες φοιτητικές παρατάξεις να επιδείξουν ενσυναίσθηση και να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι σε τέτοια περιστατικά, τα οποία τραυματίζουν το ακαδημαϊκό περιβάλλον.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί ξανά κάτι παρόμοιο», επισημαίνει η παράταξη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ουσιαστική προστασία των φοιτητών στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Η ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ 

Θύματα άγριου ξυλοδαρμού από ακραία στοιχεία έπεσαν δύο άτυχοι πρωτοετείς φοιτητές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τον έναν εξ αυτών μάλιστα να καταλήγει αιμόφυρτος στο νοσοκομείο, γιατί τόλμησαν να εμφανιστούν… καλοντυμένοι στο κυλικείο της σχολής τους.

Όσο πρωτοφανές και αν ακούγεται άλλο τόσο θλιβερό είναι να λαμβάνουν χώρα τέτοια περιστατικά μέσα στο δεύτερό μας σπίτι και πόσω μάλλον να ξυλοκοπούνται φοιτητές μόλις την τρίτη ημέρα της ακαδημαϊκής τους σταδιοδρομίας. Είναι προφανές πως τέτοιες συμπεριφορές όχι απλώς δεν έχουν θέση μέσα στο ελληνικό Πανεπιστήμιο, αλλά και σε καμία περίπτωση δεν τιμούν τα ιδρύματά μας.

Φυσικά δεν είναι τυχαίο πως μέχρι σήμερα εξωπανεπιστημιακοί που καμία σχέση δεν έχουν με το Πανεπιστήμιο συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητοι μέσα σε αυτό, αφού για άλλη μία φορά ούτε ο ξυλοδαρμός δύο απλών φοιτητών δεν φαίνεται να «συγκινεί» καμία άλλη φοιτητική παράταξη.

Είναι γνωστό βέβαια πως όταν η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θίγει το ζήτημα της ασφάλειας μέσα στα Πανεπιστήμια κάποιοι άλλοι διαμηνύουν πως οι Φοιτητικοί Σύλλογοι είναι αυτοί που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των φοιτητών.

Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στεκόμαστε στο πλευρό των δύο άτυχων φοιτητών και καλούμε κάθε φοιτητική παράταξη που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται προοδευτική, να πάψει να κρύβεται πίσω από προσχήματα και την α λα καρτ ευαισθησία, να καταδικάσει το περιστατικό και να μην επιτρέψει να συμβεί ξανά κάτι παρόμοιο, όχι με ευχολόγια, αλλά προτάσσοντας για μία φορά όση ενσυναίσθηση τους έχει απομείνει.

foititikanea.gr