«Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ»: 11 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Σαν σήμερα, τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι, δολοφονείται εν ψυχρώ, ο 34χρονος αντιφασίστας μουσικός Παύλος Φύσσας ή Killah P. από τον 45χρονο χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά, έπειτα από επίθεση ενός τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής, το οποίο δρούσε στην περιοχή.

Το χρονικό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2013, ο νεαρός μουσικός, διασκέδαζε σε μία καφετέρια μαζί με φίλους του με σκοπό να παρακολουθήσουν αγώνα ποδοσφαίρου.

Στον ίδιο χώρο βρισκόταν και μια άλλη παρέα ακόμα δυο-τριών ατόμων, των οποίων τα μέλη ανήκαν στην τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Σημειώθηκε διαπληκτισμός ανάμεσα στις δύο παρέες, με αποτέλεσμα η δεύτερη παρέα να καλέσει ενισχύσεις.

Μέλος της δεύτερης παρέας, ήταν ο Ιωάννης Άγγος, υπεύθυνος ασφάλειας της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής που, σύμφωνα με την απολογία του στις ανακρίτριες, κάλεσε τον ιεραρχικά ανώτερό του, υπεύθυνο πολιτικής δράσης της ΤΟ, Καζαντζόγλου και τον πληροφόρησε για την παρουσία του Φύσσα και της παρέας του στην καφετέρια. Γύρω στις 23:30 ο πυρηνάρχης Νίκαιας της ΧΑ, Γιώργο Πατέλη έστειλε, μέσω υπολογιστή, σε κινητά τηλέφωνα μελών της ΧΑ από τη Νίκαια το γραπτό μήνυμα: «Όλοι τώρα τοπική. Όσοι είσαστε κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς. Τώρα».

Με την ευκαιρία, δείτε: Η οικογένεια Φύσσα απαντά για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: «Μέγιστη προσβολή των θυμάτων της Χρυσής Αυγής»

Από τις 23:26 ως τις 23:50, ο Πατέλης επικοινώνησε επτά φορές τηλεφωνικά με το βουλευτή της ΧΑ και περιφερειάρχη Πειραιά, Γιάννη Λαγό. Σε ομιλία του, στα γραφεία της ΤΟ Νίκαιας το καλοκαίρι του 2012, ο Πατέλης ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους Χρυσαυγίτες ότι, μόνο εάν λάβει την έγκριση του Λαγού, θα στείλει γραπτά μηνύματα για τη συγκρότηση μιας ομάδας Χρυσαυγιτών που θα πάει να «καθαρίσει» το πανηγύρι στην Παναγίτσα της Νίκαιας λέγοντας ότι «Δε θα μείνει τίποτα όρθιο. Τίποτα! Ό,τι κινείται, σφάζεται».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία την επομένη της δολοφονίας, στις 23:57:42 δέχθηκε κλήση ότι μια ομάδα 50 ατόμων με ρόπαλα είχε συγκεντρωθεί στη συμβολή των οδών Ιφιγένειας και της λεωφόρου Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι και κατευθυνόταν σε κατάστημα - καφετέρια με την επωνυμία Κοράλι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, στις 23:59:19 ανατέθηκε σε μια ομάδα 8 αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ να μεταβούν στο σημείο. Οι αστυνόμοι μετέβησαν στην καφετέρια, έξω από την οποία βρισκόταν πλήθος 30 ατόμων.

Ο Φύσσας μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ενώ ήταν ήδη κρατούμενος, ο Ρουπακιάς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πυρηνάρχη της ΤΟ Νικαίας, Γιώργο Πατέλη, ο οποίος στη συνέχεια ενημέρωσε τηλεφωνικά το βουλευτή Πειραιά και τοπικό περιφερειάρχη της ΧΑ Γιάννη Λαγό.

Στις 00:37 ο αρχηγός της ΧΑ, Νίκος Μιχαλολιάκος, έστειλε ένα SMS στο Λαγό, ο οποίος κάλεσε το Μιχαλολιάκο και στη συνέχεια τον Πατέλη, ο οποίος έπειτα επικοινώνησε πάλι τηλεφωνικά με το Ρουπακιά τρεις φορές. Ένας φίλος του Μιχαλολιάκου, είχε στείλει ένα γραπτό μήνυμα όπου αναφερόταν «Αδερφέ μου, ν' αγιάσουν τα χεράκια τους..!! Freikorps!», του έστειλε στις 00:39 της νύχτας της δολοφονίας Φύσσα το μήνυμα «Γουστάρω, γουστάρω, γουστάρω ΧΑ ελληνικό Σεπτέμβριο!!!».

Η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, Χρυσή Αυγή

Λίγες εβδομάδες αργότερα οι αστυνομικές αρχές συγκέντρωσαν τα απαραίτητα στοιχεία με τα οποία γινόταν φανερό, ότι ο Ρουπακιάς δεν δρούσε μόνος του.

Αντιθέτως εκτελούσε εντολές που έρχονταν από την ηγεσία του ναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή.

Γράφουν «ΤΑ ΝΕΑ» της 30ης Σεπτεμβρίου 2013:

«Υπό κράτηση στην Ασφάλεια είναι πλέον ο ηγετικός πυρήνας της Χρυσής Αυγής μετά τη γιγαντιαία επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. που άρχισε το Σάββατο το πρωί με τη σύλληψη του «φύρερ» Νίκου Μιχαλολιάκου.

»Η εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής – που χαιρετίστηκε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης – έγινε πράξη έπειτα από μαρτυρίες – φωτιά και νόμιμη υποκλοπή ενοχοποιητικών τηλεφωνικών διαλόγων μεταξύ στελεχών της οργάνωσης, σχετικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Σύντομα πλήθος στελεχών από την ηγεσία ως και τη βάση της οργάνωσης παρελαύνει, όχι πια με ρόπαλα, καδρόνια και σύμβολα που παραπέμπουν στον ναζισμό αλλά με χειροπέδες.

Χρειάστηκε να περάσουν 7 ολόκληρα χρόνια μέχρι τη μέρα που η δικαιοσύνη να αποφανθεί ότι η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, του Παύλου Φύσσα και οι δεκάδες δολοφονικές επιθέσεις και οι ξυλοδαρμοί Ελλήνων και αλλοδαπών πολιτών από στελέχη και οπαδούς της Χρυσής Αυγής, δεν ήταν τυχαία μεμονωμένα περιστατικά αλλά σχεδιασμένα και εκτελεσμένα από την ηγεσία και τα μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης που έφερε τη «βιτρίνα» πολιτικού κόμματος.

Στις 7 Οκτωβρίου 2020 ήρθε η δικαίωση. Η Χ.Α χαρακτηρίστηκε πρωτοδίκως ως εγκληματική οργάνωση από την ελληνική δικαιοσύνη.

Αν προσπαθούσε κανείς να δώσει πρόσωπο σ’ αυτήν την πολυετή μάχη κατά των νεοναζί, αυτό θα είχε αναντίρρητα τη μορφή της κ. Μάγδας Φύσσα. Η μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, που δεν έλειψε μέρα από τη δίκη και που με πρωτοφανή δύναμη και υπομονή έκανε τον πόνο της αγώνα και άντεξε ακόμη και τις ακραίες ύβρεις των δολοφόνων του παιδιού της.

https://www.athensmagazine.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ