Με στόχο ιδανικά να έχει υπογραφεί το «μνημόνιο για το ποδόσφαιρο» πριν το ματς ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού στις 23 Φεβρουαρίου στην Τούμπα, η κυβέρνηση προχωρά τις συζητήσεις με UEFA- FIFA.
Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα μεταβεί τη Δευτέρα εκ νέου στην Ελβετία για να συναντήσει και παράγοντες της FIFA. Ο κ. Γεραπετρίτης θα έχει ειδικότερα συναντήσεις με τον Αντιπρόεδρο της FIFA και Πρόεδρο της Αγγλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Greg Clarke, τη Διευθύντρια Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών Emily Shaw και τεχνικά κλιμάκια της Διεθνούς Ομοσπονδίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γεραπετρίτης, που έχει αναλάβει το χειρισμό του θέματος από πλευράς της κυβέρνησης, καθώς ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης έχει βρεθεί προσωπικά πλέον στο στόχαστρο Ολυμπιακού- ΠΑΟΚ, είχε την προηγούμενη εβδομάδα συναντήσεις με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, ενώ ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο απουσίαζε στην Πολωνία.
Ο κ. Τσέφεριν αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου στην Αθήνα προκειμένου να υπογραφεί το πρώτο συμφωνητικό της κυβέρνησης με την UEFA. Εάν κάποια ελληνική ομάδα δεν τηρήσει τους όποιους κανόνες νομοθετηθούν από τις προτάσεις της UEFA, θα αποβάλλεται από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αυτό αποτελεί και τον κύριο μοχλό πίεσης, καθώς οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις φέρνουν και τα μεγάλα κέρδη. Σημειωτέων ότι αν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απειλήσει στη Βουλή και με διακοπή του πρωταθλήματος, αυτό αυτή τη στιγμή δεν είναι στο τραπέζι, καθώς θεωρείται επαρκής η απειλή του Grexit.
Το μνημόνιο που αναμένεται να υπογραφεί αφορά στην παροχή τεχνικής βοήθειας με την πολιτική κάλυψη της κυβέρνησης και τη δέσμευση από πλευράς Μαξίμου ότι θα προωθήσει όλες τις προτάσεις που θα φέρει η UEFA (μέσα στο Μάρτιο) για όλα τα θέματα του ποδοσφαίρου (οργανωτικά, διαιτησία, βία, χειραγώγηση).
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, στις συζητήσεις που είχε ο κ. Γεραπετρίτης στην Ελβετία δεν ετέθη ζήτημα από πλευράς UEFA- FIFA για την τροπολογία που ουσιαστικά μετατρέπει τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης σε μείωση βαθμών και η οποία θεωρείται από πολλούς ότι αντιβαίνει στους κανονισμούς και της UEFA και της FIFA. Δεν αποκλείεται βέβαια να τεθεί μετά το συμφωνητικό, όμως η κυβέρνηση θεωρεί πως είναι δικαίωμα και υποχρέωση της να ρυθμίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο και δεν παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο.
Ο υπουργός Επικρατείας έχει εξηγήσει πως θα γίνεται η αφαίρεση των βαθμών από ομάδες με πολυϊδιοκτησία. «Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει παραβίαση αφαιρούνται 5-10 βαθμοί από την τρέχουσα βαθμολογία. Εντός ευλόγου χρόνου όπως προβλέπεται θα πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση όσων παραβίασαν τη διάταξη. Εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξει είτε αυτεπαγγέλτως ή από καταγγελία νέα διαδικασία με την οποία θα διαπιστωθεί μη συμμόρφωση και επανάληψη των κυρώσεων» δήλωσε ειδικότερα (Θέμα FM). Σημείωσε επίσης ότι: «Η δικαιοδοτική αρχή θέτει ένα χρονικό πλαίσιο για τον εύλογο χρόνο. Για παράδειγμα μια μεταφορά μετοχών θα πρέπει να γίνεται με το προβλεπόμενο δίκαιο για τις επιχειρήσεις. Δεν θα είναι μια ημέρα, δεν θα είναι και 10 μήνες. Αυτό προβλέπεται από τις γενικές διατάξεις που εφαρμόζονται σε κάθε δικαιοδοτική απόφαση. Θα πρέπει να συμμορφωθούν εντός ευλόγου χρόνου αλλιώς θα υπάρξει επανάληψη ποινής».
Πηγή: newsbeast.gr