Οι φτωχότεροι αλλά και… πονηρότεροι θεωρούνται οι φορολογούμενοι πολίτες της Ηλείας, σύμφωνα με τα εισοδήματα που δηλώθηκαν για το 2017. Από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι ο μέσος όρος εισοδήματος ήταν μόλις 8.124 ευρώ, τελευταίος πανελλαδικά και πολύ χαμηλότερα από τον εθνικό μέσο όρο που είναι 11.556 ευρώ.
Τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν στο «Βήμα της Κυριακής» και δημιούργησαν προβληματισμό σχετικά με το αν αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα. Μάλιστα, η αθηναϊκή εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «για την Εφορία οι πιο “πονηροί” φορολογικά Έλληνες θεωρούνται οι κάτοικοι του Νομού Ηλείας, καθώς δηλώνουν τα χαμηλότερα εισοδήματα από όλους τους νομούς της χώρας, μαζί με τους κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας, της Καστοριάς, της Ευρυτανίας, της Πέλλας και της Ροδόπης, που όντως σε αυτούς τους νομούς υπάρχουν αποδεδειγμένα περιοχές με φτωχούς πολίτες».
Στο δημοσίευμα επίσης διατυπώνεται απορία από το υπουργείο Οικονομικών «πώς είναι δυνατόν σε περιοχές που θεωρούνται πλούσιες και εύφορες, όπως είναι για παράδειγμα η Ηλεία, οι πολίτες να δηλώνουν εισοδήματα σχεδόν στα όρια της φτώχειας. Μήπως σε εκείνες τις περιοχές έχει ξεφύγει η φοροδιαφυγή;».
Ελαιόλαδο και υψηλοί φόροι τα αίτια
Την είδηση σχολίασε στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Ηλείας, Διονύσης Χαμεζόπουλος, επιχειρώντας να αποδώσει την πραγματική διάσταση, μακριά από αφορισμούς και γενικεύσεις.
Όπως τόνισε, το 2017 ήταν καταστροφική χρονιά για την ελαιοπαραγωγή και γενικότερα για το αγροτικό εισόδημα, επηρεάζοντας καθοριστικά την «τσέπη» των πολιτών.
«Υπολογίζουμε ότι χάθηκαν 50 εκατ. ευρώ πέρυσι από την ελαιοπαραγωγή. Επομένως, σε έναν κατεξοχήν αγροτικό νομό όπως η Ηλεία η απώλεια τέτοιου εισοδήματος είναι λογικό να δώσει ακραίες τιμές σε φορολογικές δηλώσεις, οι οποίες επηρέασαν τον μέσο όρο προς τα κάτω. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό δεν δικαιολογεί απόλυτα το εισόδημα που προέκυψε, αφού η Ηλεία συμπεριλαμβάνεται στους φτωχότερους νομούς πανελλαδικά», τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Χαμεζόπουλος και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα περί… πονηριάς και φοροδιαφυγής.
«Το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα δεν λειτουργεί ορθόδοξα. Η άμεση και έμμεση φορολογία είναι πολύ υψηλή, με συνέπεια να καθιστά “ελκυστική” τη φοροδιαφυγή για όσους έχουν τη δυνατότητα να αποκρύψουν εισοδήματα. Θα πρέπει να μειωθούν οι συντελεστές, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση, διότι αυτή τη στιγμή το κύριο βάρος σηκώνουν οι κοινωνικές ομάδες που έχουν φανερά εισοδήματα, όπως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Η μεσαία τάξη βαθμιαία εξαθλιώνεται οικονομικά», ανέφερες σημειώνοντας ότι είναι εξίσου ενδιαφέρον το παράδειγμα νησιών που θεωρούνται κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί και παρ’ όλα αυτά εμφανίζουν εξίσου χαμηλό μ.ό. εισοδήματος.