Πώς να μιλήσετε στο παιδί σας για τη φτώχεια

Αυτό που χρειάζεται είναι καθοδήγηση από εσάς για να μάθει τον τρόπο με τον οποίο θα σκέφτετα

Τα παιδιά μεταξύ 5 και 8 ετών μεταθέτουν το ενδιαφέρον από τον εαυτό τους στους άλλους και νιώθουν μέρος μίας ομάδας. Είναι λοιπόν μία καλή χρονική στιγμή να μιλήσετε στο παιδί για την πείνα και τη φτώχεια. Τώρα ξεκινούν να αποκτούν ενδιαφέρον για τα προβλήματα που βλέπουν γύρω τους. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας έχουν πολλές απορίες. Αυτό που χρειάζεται είναι καθοδήγηση από εσάς για να μάθει τον τρόπο με τον οποίο θα σκέφτεται.

Πώς θα κάνετε την αρχή

Αναφερθείτε στο θέμα με φυσικότητα. Αν δείτε στο δρόμο έναν άστεγο ή μία είδηση για τη φτώχεια στην τηλεόραση, ρωτήστε το παιδί αν ξέρει τι σημαίνει και τι σκέφτεται για αυτό.
Ενθαρρύνετε την ενσυναίσθηση. Πείτε του πώς νιώθετε εσείς για το θέμα και ζητήστε του να συγκεντρώσει παλιά παιχνίδια ή ρούχα ώστε να τα δώσετε μαζί σε παιδιά που τα έχουν περισσότερη ανάγκη. Αν το ακούσετε να κοροϊδεύει κάποιον άστεγο, πείτε του αμέσως ότι δεν επιτρέπεται η έλλειψη σεβασμού.
Εξηγήστε τις πράξεις σας. Αν δώσετε λεφτά ή φαγητό σε κάποιον στο δρόμο, εξηγήστε αμέσως στο παιδί γιατί το κάνετε.
Αν δεν το κάνετε, πείτε στο παιδί ότι προτιμάτε να βοηθάτε μέσα από κοινωφελή προγράμματα του Δήμου.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε; Διαβάστε βιβλία με αυτήν τη θεματική ώστε να ευαισθητοποιήσετε το παιδί και ανακαλύψτε τι κάνει το σχολείο του προκειμένου να βοηθήσει. Αν δεν το κάνει, σκεφτείτε ιδέες μαζί με το παιδί για να τις προτείνετε στο σύλλογο του σχολείου.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε επίσης