Η εξάρτηση των ΗΠΑ από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα τονώσει την Κίνα, προειδοποιεί ο «τσάρος» του Τραμπ

Οι ΗΠΑ θα χάσουν την «κούρσα τεχνητής νοημοσύνης» απέναντι στην Κίνα, εκτός εάν ενισχύσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και σταθεροποιήσουν το ηλεκτρικό τους δίκτυο, προειδοποίησε ο εκλεκτός του Ντόναλντ Τραμπ για το υπουργείο Ενέργειας.

Ο Νταγκ Μπέργκαμ, ένας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και πρώην κυβερνήτης της Βόρειας Ντακότα, είπε στους Αμερικανούς γερουσιαστές την Πέμπτη ότι η χώρα βρίσκεται σε «κρίση ηλεκτρικής ενέργειας» λόγω των αδυναμιών στο δίκτυο και των εμποδίων που εμποδίζουν τις εταιρείες να κατασκευάζουν μονάδες ορυκτών καυσίμων που μπορούν να προμηθεύουν ισχύ όλο το 24ωρο.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα διαθέσει περισσότερη δημόσια γη για γεωτρήσεις για πετρέλαιο και θα μειώσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις που ευνοούν τις εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που παράγουν «διακοπτόμενη και αναξιόπιστη ισχύ», ανέφεραν οι Financial Times.

«Ο ήλιος δεν λάμπει πάντα και ο άνεμος δεν φυσάει πάντα», είπε ο Μπέργκαμ στην ακρόαση για την επιβεβαίωση της Γερουσίας, προσθέτοντας ότι υπάρχει ανισορροπία.

Η ενεργειακή δίψα των ΗΠΑ

Η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξάνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς στις ΗΠΑ, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης από τα κέντρα δεδομένων για επεξεργασία τεχνητής νοημοσύνης, η οποία το υπουργείο Ενέργειας προβλέπει ότι θα τριπλασιαστεί τα επόμενα τρία χρόνια.

«Χωρίς βασικό φορτίο, θα χάσουμε την κούρσα τεχνητής νοημοσύνης από την Κίνα και αν την χάσουμε, τότε αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις στην εθνική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Μπέργκαμ.

Ο Μπέργκαμ αναμένεται επίσης να ηγηθεί του Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας. Εάν επιβεβαιωθεί ως ο «τσάρος της ενέργειας» του Τραμπ, θα έχει σαρωτικές εξουσίες για να προωθήσει το όραμα του εκλεγμένου προέδρου για περισσότερες εξορύξεις.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για το άνοιγμα ομοσπονδιακής γης για υποδομές τεχνητής νοημοσύνης με την προϋπόθεση ότι η ενέργεια θα αντλείται από καθαρές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, μέρος της προσπάθειας του να περιορίσει τις εκπομπές και να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.

Ο Μπέργκαμ είπε ότι οι νέες τεχνολογίες, όπως η αποθήκευση δέσμευσης άνθρακα, θα μπορούσαν να εξαλείψουν τις εκπομπές που παράγονται από τα ορυκτά καύσιμα.

Ο πρώην κυβερνήτης πρόσθεσε ότι ο περιορισμός της παραγωγής ορυκτών καυσίμων στις ΗΠΑ δεν θα αποφέρει κανένα περιβαλλοντικό όφελος, καθώς λιγότερο σχολαστικές κυβερνήσεις θα κάλυπταν το κενό προσφοράς.

 

«Αν δεν το κάνουμε εμείς, θα το κάνουν άλλοι»

«Η Αμερική παράγει ενέργεια πιο καθαρή, πιο έξυπνη και πιο ασφαλή από οπουδήποτε στον κόσμο», είπε. «Όταν η παραγωγή ενέργειας περιορίζεται στην Αμερική, δεν μειώνει τη ζήτηση, απλώς μετατοπίζει την παραγωγή σε χώρες όπως η Ρωσία, η Βενεζουέλα και το Ιράν, των οποίων οι αυταρχικοί ηγέτες δεν ενδιαφέρονται για το περιβάλλον».

Οι ΗΠΑ είναι ήδη έτοιμες για μια έκρηξη στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου για να ενισχύσουν την ισχύ του βασικού φορτίου, με έως και 80 εγκαταστάσεις να αναμένεται να λειτουργήσουν έως το 2030, σύμφωνα με την Enverus.

Ο νόμος-ορόσημο για το κλίμα του Μπάιντεν συνέδεσε τις υπεράκτιες πωλήσεις μίσθωσης πετρελαίου και φυσικού αερίου με νέες μισθώσεις υπεράκτιων αιολικών. Όταν ρωτήθηκε αν θα προστατεύει τα υπεράκτια αιολικά έργα ο Μπέργκαμ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να τερματίσει τα υπεράκτια αιολικά έργα από την πρώτη μέρα της προεδρίας του.

Πηγή: ΟΤ