Οι Μόνιμοι Κάτοικοι σαν σταυρόλεξο: «Το Τρία Καθέτως»!

ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Εδώ και δύο περίπου εβδομάδες ισχύει ξανά το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στην πόλη μας. Το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης –οποιοδήποτε και να είναι αυτό- συμβάλλει αποφασιστικά στην εξεύρεση μιας θέσης στάθμευσης στο κέντρο της πόλης. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα ήδη από τις πρώτες κιόλας ημέρες λειτουργίας του, αποδεικνύοντας πόσο λάθος ήταν η εγκατάλειψή του από την Δημοτική αρχή πριν από δύο χρόνια.

Εν πάση περίπτωση, το σύστημα λειτουργεί με σχετική επιτυχία και αυτό οφείλεται στις άοκνες προσπάθειες των εντεταλμένων Δημοτικών Υπαλλήλων και των πολιτικών τους προϊσταμένων όσο και από την συναίνεση –προς τιμήν τους- ολόκληρης της αντιπολίτευσης. Φυσικά πρωτεύον ρόλο παίζει και η επισταμένη αστυνόμευση του κέντρου της Πάτρας από την Αστυνομία και την Τροχαία, οι οποίοι έχουν δείξει ιδιαίτερο ζήλο που θυμίζει τις καλύτερες στιγμές του 2006!

Όμως και οι πολίτες έχουν δείξει συμμόρφωση προς το σύστημα και αργά αλλά σταθερά έχουν προσαρμόσει συνήθειες πολλών ετών στην νέα πραγματικότητα! Τόσο λοιπόν οι επισκέπτες του κέντρου όσο και μόνιμοι κάτοικοι έχουν αποδείξει ότι μπορούμε να συνυπάρξουμε όλοι μαζί και εμείς δηλαδή που κατοικούμε στο κέντρο όσο και όσοι επισκέπτονται το κέντρο για να εργαστούν ή να εξυπηρετηθούν από τα καταστήματα και τις διάφορες υπηρεσίες.

Από αυτό το σημείο όμως και μετά, η «όρεξη» κάποιον αρχίζει και ανοίγει!

Και γίνομαι πιο συγκεκριμένος. Διάβασα τις απόψεις του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης μας σχετικά με το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης και θύμωσα! Ναι θύμωσα! Διότι αναφέρθηκε στο κέντρο σαν να είναι απλώς Εμπορικό Κέντρο! Σαν να πρόκειται πράγματι για ένα κλειστό «Open Mall» , στο οποίο έχουν θέση μόνο τα καταστήματά τους και οι πελάτες των καταστημάτων τους! Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου αναφέρθηκε στην «Αύξηση της Εμπορικότητας του Κέντρου» διαμέσου της Ελεγχόμενης Στάθμευσης και μάλιστα πρότεινε και μέτρα για τον περιορισμό της στάθμευσης των «μονίμων κατοίκων» μόνο στις κάθετες οδούς. Σαν να μας κάνει χάρη δηλαδή που μας αφήνει και να παρκάρουμε τα αυτοκίνητά μας (ένα εξ αυτών) κοντά στα γειτονία μας! Μάλιστα από ότι κατάλαβα τόσο η Αστυνομία όσο και η Δημοτική Αρχή καλοβλέπουν αυτή την πρόταση.

Λοιπόν και για να τελειώνουμε. Στο κέντρο της Πάτρας ζούμε ακόμα αρκετές χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοι. Μάλιστα οι περισσότεροι από εμάς δεν το επιλέξαμε αλλά μας προέκυψε αφού οι γονείς μας γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο κέντρο και εμείς κληρονομήσαμε την κατοικία στην οποία ζούμε από αυτούς. Το Κέντρο της πόλης είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένο κυρίως από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, περιβαλλοντικά από τα καυσαέρια και τον θόρυβος. Τα προβλήματα που προκαλεί η διαρκής κυκλοφορία των αυτοκινήτων είναι λοιπόν αυτονόητα και καλό θα ήταν να μην επεκταθώ σχετικά. Οι κάτοικοι του Κέντρου όμως αντιμετωπίζουμε και μύρια άλλα προβλήματα που λύση δεν βρίσκουν ποτέ!

Κατά την παρουσίαση και την έναρξη του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, οι κάτοικοι του κέντρου της Πάτρας, δεν παρουσιάσαμε κανένα ανάχωμα και καμμιά αντίδραση. Συνεργαστήκαμε με κάθε τρόπο και δεν ζητήσαμε τίποτα παραπάνω από αυτό που απολαμβάνουν οι κάτοικοι όλων των περιοχών της πόλης μας. Τη δυνατότητα δηλαδή, να παρκάρουμε δωρεάν στις γειτονιές μας. Αυτό διασφαλίστηκε με την κάρτα μόνιμου κατοίκου, η οποία δεν μας διασφαλίζει θέση πάρκινγκ αλλά τουλάχιστον αν βρούμε θέση δεν θα πληρώνουμε για αυτή.

Όταν λοιπόν εμφανίζονται οι πρώτες ιδέες για «μετακίνηση των μονίμων κατοίκων στις κάθετες οδούς», τότε είναι φυσικό να αρχίσουμε οι μόνιμοι κάτοικοι του Κέντρου της Πάτρας να μας ζώνουν τα φίδια. Διότι η επόμενη πρόταση θα είναι να μην έχουμε κανένα δικαίωμα στο κέντρο αλλά να πληρώνουμε για την θέση στην οποία αναγκαστικά θα πρέπει να σταθμεύσουμε το όχημά μας! Όλα αυτά δε χωρίς καμμιά μελέτη για το πόσες θέσεις υπάρχουν στις κάθετες οδούς και αν θα κερδίσει ουσιαστικά το σύστημα σε αριθμό ελεύθερων θέσεων.

Λυπάμαι κύριοι αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλάβετε όλοι, ότι το κέντρο της Πάτρας δεν είναι φτιαγμένο απλώς και μόνον για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αλλά πολλαπλάσιες είναι οι ανάγκες για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του!

 

Σπύρος Π. Πολίτης

Κάτοικος Πατρών

Διαβάστε επίσης