Τα πολλά φρούτα προστατεύουν τη σεξουαλική υγεία του άνδρα

30 εκατομμύρια άνδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πρόβλημα

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι ένα από τα πιο στρεσογόνα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας άνδρας. Μια νέα μελέτη όμως δείχνει ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και φλαβονοειδή, όπως είναι τα μύρτιλα, οι φράουλες, τα βατόμουρα και τα εσπεριδοειδή, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας(ΣΔ) στους άνδρες μέσης ηλικίας κατά 1/5, ίσως και περισσότερο. Τα ευρήματα των βρετανών ερευνητών δημοσιεύτηκαν πρόσφατα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό.

Εκτιμάται ότι περίπου 30 εκατομμύρια άνδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ΣΔ, έχουν δηλαδή αδυναμία επίτευξης ή και διατήρησης μιας στύσης ικανής για συνουσία.

Οι άνδρες άνω των 60 έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ΣΔ, αν και εμφανίζεται και σε ένα 12% νεοτέρων ανδρών.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική φυσική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας. Η νέα μελέτη όμως δείχνει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή είναι το ίδιο ωφέλιμη για τη στυτική δυσλειτουργία όπως είναι το ζωηρό περπάτημα για 5 ώρες ανά εβδομάδα.

Είναι ήδη γνωστό ότι η πρόσληψη συγκεκριμένων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων νοσημάτων όπως είναι τα καρδιοαγγειακά και ο διαβήτης. Οι βρετανοί ερευνητές, όμως, ήταν οι πρώτοι που εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στα φλαβονοειδή και τη ΣΔ που επηρεάζει τους μισούς άνδρες μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα περισσότερων από 50.000 ανδρών μέσης ηλικίας. Πιο συγκεκριμένα, συγκέντρωσαν πληροφορίες σχετικά με την ικανότητα των ανδρών να επιτύχουν και να διατηρήσουν μια στύση ικανή για συνουσία, καθώς και διατροφικά δεδομένα που συλλέγονταν κάθε 4 χρόνια από το 1986.

Περισσότερο από το 1/3 των συμμετεχόντων ανέφεραν εμφάνιση ΣΔ. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν τροφές υψηλές σε φλαβονοειδή και ιδιαίτερα ανθοκυανίνες, φλαβόνες και φλαβανόνες, είχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν κατανάλωναν τέτοιες τροφές.

Οι ανθοκυανίνες ήταν παρούσες στα μύρτιλα, στα κεράσια, στις φράουλες, στα βατόμουρα, στα ραπανάκια και στο βύσσινο, ενώ οι φλαβόνες και οι φλαβανόνες βρίσκονταν στα εσπεριδοειδή.
Οι τροφές με υψηλότερη περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, φλαβόνες και φλαβανόνες που καταναλώνονται στις ΗΠΑ είναι οι φράουλες, τα μύρτιλλα, το κόκκινο κρασί, τα μήλα, τα αχλάδια και τα εσπεριδοειδή.

Οι άνδρες που είχαν την υψηλότερη συνολική κατανάλωση φρούτων είχαν 14% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας σε σύγκριση με τους άνδρες που είχαν τη χαμηλότερη κατανάλωση, ενώ όσοι κατανάλωναν συχνά τροφές πλούσιες σε ανθοκυανλίνες, φλαβόνες και φλαβανόνες είχαν 10% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας. Με όρους ποσότητας η διαφορά ανάγεται σε μερικές μερίδες ανά εβδομάδα.

Το ακόμα πιο σημαντικό εύρημα της μελέτης είναι ότι οι άνδρες που συνδύαζαν ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε φλαβονοειδή με τακτική φυσική άσκηση είχαν κατά 21% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ σε σύγκριση με αυτούς που είχαν χαμηλή κατανάλωση φλαβονοείδων και μειωμένη φυσική δραστηριότητα.

Μετά τον έλεγχο άλλων παραγόντων που θα μπορούσαν να επηρεάζουν τις παραπάνω συσχετίσεις, όπως ήταν η φυσική δραστηριότητα, το σωματικό βάρος, η κατανάλωση καφεΐνης και το κάπνισμα, αυτές παρέμειναν στατιστικά σημαντικές.

Βρέθηκε ωστόσο ότι η σχέση των φλαβονοειδών με τη μείωση του κινδύνου της ΣΔ ήταν πιο ισχυρή στους νεότερους άνδρες.

Οι ειδικοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι μια δίαιτα πλούσια σε φλαβονοειδή θα μπορούσε να ωφελήσει εκτός από τη σεξουαλική υγεία των ανδρών μέσης ηλικίας και την καρδιά τους. Η ΣΔ άλλωστε είναι συχνά ένας πρώιμος δείκτης της κακής λειτουργία των αγγείων και παρέχει μια κρίσιμη ευκαιρία παρέμβασης και πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων , της καρδιακής προσβολής ακόμα και του θανάτου. Παράλληλα, οι άνδρες που υποφέρουν από ΣΔ είναι πιο πιθανό να κινητοποιηθούν ώστε να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές και να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους, γεγονός που παρέχει σημαντικά οφέλη και στην καρδιαγγειακή τους υγεία.

Πηγή : medicalnewstoday

Διαβάστε επίσης