Τον Αύγουστο τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο της κυβέρνησης για τη χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές των φορολογουμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον μεθεπόμενο μήνα αρκετές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, κυρίως όσοι βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής, θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν τερματικά χρέωσης καρτών (POS).
Από την άλλη, οι πελάτες εφόσον επιθυμούν θα πληρώνουν μέσω της χρεωστικής ή της πιστωτικής τους κάρτας. Βέβαια, οι φορολογούμενοι, για να έχουν την έκπτωση φόρου (από 1.900 ευρώ έως 2.100 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση), θα πρέπει να συλλέγουν ηλεκτρονικές αποδείξεις για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου.
Το ύψος των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώνει κάθε φορολογούμενος θα εξαρτάται από το δηλούμενο εισόδημα. Δηλαδή για εισόδημα 10.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 10%, ενώ για εισόδημα 40.000 ευρώ η εφορία θα ζητάει σε αποδείξεις το 30% της δαπάνης με τη χρήση καρτών.
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών:
1. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου. Από την 1η Αυγούστου η εφορία θα κάνει δεκτές μόνον όσες αποδείξεις προέρχονται από συναλλαγές με ηλεκτρονικό τρόπο (με χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, e-banking). Ειδικά για το 2016 θα γίνουν αποδεκτές από την εφορία και οι αποδείξεις του α΄ εξαμήνου του έτους που καταβλήθηκαν με μετρητά.
2. Από το 2017, για να έχει κάποιος το όφελος του αφορολόγητου ορίου, θα πρέπει οι συναλλαγές του να έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.
3. Ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, η εφορία θα ζητάει συγκεκριμένο ύψος αποδείξεων. Δηλαδή για τις τέσσερις κατηγορίες αφορολογήτου που ισχύουν σήμερα –8.636 για φορολογούμενο χωρίς παιδιά, 8.863 ευρώ για φορολογούμενο με ένα παιδί, 9.090 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά και 9.545 ευρώ για τρία παιδιά και πάνω– θα ζητούνται αποδείξεις που θα ανέρχονται στο 10% του εισοδήματός τους.
Για εισόδημα από 9.545 ευρώ έως 20.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 15%, για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 20%, ενώ για εισόδημα από 40.001 ευρώ και πάνω η ελάχιστη δαπάνη με πλαστικό χρήμα θα είναι 30%.
4. Στο σχέδιο νόμου θα προστεθεί διάταξη στην οποία θα αναφέρεται ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθορίζονται τα κίνητρα στους φορολογουμένους, με στόχο να επεκταθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος. Τα κίνητρα θα καθορίζονται σε ετήσια βάση από τον υπουργό Οικονομικών και θα προβλέπουν κληρώσεις δώρων (αυτοκίνητα, ταξίδια κ.λπ.), καθώς και ακινήτων.
5. Για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με πλαστικό χρήμα οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να διακρατούν τις αποδείξεις στο σπίτι τους. Οι τράπεζες θα αποστέλλουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το σύνολο των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που είναι στο όνομά τους.
6. Μπαρ, κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, γιατροί, δικηγόροι και τα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της οικοδομής θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά POS. Επίσης, όλες οι νέες επιχειρήσεις που θα ανοίξουν θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν τα μηχανάκια POS.
Στο μεταξύ, μαζί με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή για τη χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές των πολιτών και των επιχειρήσεων θα προστεθούν διατάξεις για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθούν κίνητρα για την αποπληρωμή του φόρου που θα προκύψει, χωρίς, ωστόσο, να προβλέπεται η μείωση των προστίμων και των προσαυξήσεων, καθώς και των ποινικών ευθυνών.
ΠΗΓΗ: Καθημερινη