Αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

διαμηνύει πηγή που παρακολουθεί δια ζώσης τις διαπραγματευσεις

Σήμερα κρίνεται η τύχη της αξιολόγησης, διαμηνύει πηγή που παρακολουθεί δια ζώσης την πορεία των διαβουλεύσεων μεταξύ Αθήνας- Θεσμών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όλα βρίσκονται ακόμη στον "αέρα" και τίποτα δεν έχει ολοκληρωθεί , οχι τουλάχιστον μέχρι να "σφυρίξει" η λήξη τηςδιαπραγμάτευσης στο Χίλτον μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των Θεσμών. 

Βασικό αγκάθι στις συζητήσεις είναι η αποδοχή ή μη του αυτόματου "κόφτη" δαπανών που προτείνει η ελληνική πλευρά για να γλιτώσει τη νομοθέτηση και ονομαστικοποίηση των μέτρων- ρεζέρβα υψους 3,5 δισ. που ζητούν οι Θεσμοίως "εχέγγυο" ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι του 2018. 

Άλλες κυβερνητικές πηγές, εκφράζουν αισιοδοξία μεν αλλά με αστερίσκους δε, για το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί το eurogroup της Μ. Πέμπτης, το οποίο θα σημάνει και την επιτυχή λήξη της α΄ αξιολόγησης. 

Η κυβέρνηση ανησυχεί πως δεδομένου ότι η ελληνική αντιπρόταση περί αυτόματου "κόφτη" δαπανών δεν γίνεται δεκτή από όλες τις χώρες της ευρωζώνης, τούτο θα μπορούσε να "σαμποτάρει" την ολοκλήρωση της αξιολόγησης λίγο πριν το τέλος, ποντάρει ωστόσο στη "στήριξη" του προέδρου του Eurogroup Γερούν Νταισελμπλουμ, ο οποίος -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- είναι σύμμαχος της κυβέρνησης στη συγκεκριμένη αυτή αντιπρόταση. 

Αβεβαιότητα , σενάρια και αποχώρηση Τσακαλώτου

Κατά τα λοιπά, στο Μαξίμου παραδέχονται ότι τα χρήματα του κρατικού κορβανά έχουν αρχίσει να στερεύουν επικίνδυνα ( ήδη χθες "σαρώθηκαν" και τα αποθεματικά της Βουλής) και ομολογούν πως "θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να κλείσει η διαπραγμάτευση αλλά στο βαθμό που αντέχουμε πολιτικά". Όπερ σημαίνει όχι στη νομοθέτηση των πρόσθετων μέτρων, καθώς πέραν των βουλευτών της συγκυβέρνησης, "ούτε ο πρωθυπουργός πρόκειται να συναινέσει σε κάτι τέτοιο". 

Προς ώρας, οι συζητήσεις που διεξάγονται στο Χίλτον, βρίσκονται επί ξυρού ακμής και ουδείς ξέρει στην πραγματικότητα τι θα βγάλει ο τελευταίος σημερινός γύρος διαβουλεύσεων. 

" Όλα θα κριθούν απόψε και αύριο. Οι τελευταίες αυτές ώρες θα κρίνουν την έκβαση της διαπραγμάτευσης και έως τότε κανείς δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα εάν έχουμε ή δεν έχουμε "λευκό καπνό" για συμφωνία", λέει κυβερνητική πηγή, διευκρινίζοντας ωστόσο: "Είμαστε αισιόδοξοι πως παρά τις δυσκολίες, έως αύριο το πρωί θα έχουν κλείσει τα πάντα". 

Εάν πάντως οι ελπίδες της κυβέρνησης διαψευστούν, ( δεν θα τους συμβαίνει άλλωστε πρώτη φορά), το θρίλερ επιμηκύνεται για μετά το Πάσχα , γεγονός που θα φουντώσει έτι περαιτέρω τα σενάρια για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Ήδη η εκλογολογία έχει αναζωπυρωθεί, παρότι το Μαξίμου διαψεύδει κατηγορηματικά σχετικό ενδεχόμενο. Ούτε παραίτηση Τσακαλώτου διαφαίνεται στον ορίζοντα, διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές, ενώ συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών, έλεγε χθες σιβυλλικά " έχουν φαγωθεί να τον παραιτήσουν. Ε δε θα το κάνει", χωρίς να διευκρινίζει ωστόσο εάν αναφέρεται στους "έξω" ή στους "μέσα".  

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ