Τις προοπτικές της Αχαΐας ως τουριστικό προορισμό, ανέδειξε το συνέδριο Travel West Forum. Αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, για τις δυνατότητες ανάπτυξης και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αχαΐα στον τομέα αυτόν.
Ας το παραδεχθούμε όμως. Η μέχρι σήμερα αποτυχία της Αχαΐας στην προσέλκυση τουριστών είναι συλλογική. Ευθυνόμαστε όλοι, γιατί ποτέ δεν συναποφασίσαμε σε ένα σχέδιο για την Πάτρα και την Αχαΐα. Ένα σχέδιο που να εστιάζει:
- στην βελτίωση των υποδομών όπως το αεροδρόμιο του Αράξου και στην πλήρη λειτουργία του προαστιακού, ώστε να μπορεί να φτάσει ο τουρίστας στην Πάτρα με ένα μέσο από Αθήνα αλλά και στις αναγκαίες υποδομές στα λιμάνια μας, ώστε να υποδεχτούν κρουαζιερόπλοια,
- στις επενδύσεις σε τουριστικά θέρετρα,
- στη συμπερίληψη του Νομού σε ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ,
- στην καταγραφή των αξιοθέατων και στη δημιουργία πακέτου προορισμών κοντινών αποστάσεων, ώστε να μπορεί να δει κάποιος την κλασσική, τη μεσαιωνική και τη σύγχρονη Αχαΐα,
- στην επέκταση δράσεων καρναβαλιού για περισσότερες ημέρες (άρα και διαμονές), στη δημιουργία νέων εκδηλώσεων/φεστιβάλ εθνικού βεληνεκούς σε όλες τις μεγάλες πόλεις του Νομού κ.α.,
- στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, καθώς μπορεί να αξιοποιηθεί και το θαλάσσιο μέτωπο και οι ορεινές περιοχές του Νομού,
- στη διοργάνωση εκθέσεων,
- στη διοργάνωση συνεδρίων σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια,
- στον εναλλακτικό τουρισμό και
- στον αγροτουρισμό.
Είμαστε η μόνη περιοχή της χώρας, όπου κάθε χρόνο μειώνεται ο τουρισμός της, παρά το γεγονός ότι τα πλεονεκτήματα μας είναι κάποια εντελώς μοναδικά. Ο Άγιος Ανδρέας είναι θρησκευτικό μνημείο με ισχυρό τουριστικό πλεονέκτημα, που μπορεί να συνδυαστεί με ιστορικά Μοναστήρια του νομού μας όπως η Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, η Αγία Λαύρα, η Ιερά Μονή Παναγίας Γηροκομίτισσας και η Παναγιά Τρυπητή.
Τοπόσημο της πόλης, το Κάστρο της Πάτρας και του Ρίου, το Ρωμαϊκό Ωδείο, η Ρωμαϊκή Γέφυρα και το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, είναι μερικά από τα αρχαία αξιοθέατα που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί στην πόλη.
Τα τρία Πανεπιστήμια της πόλης συνιστούν επίσης μια σπουδαία μοναδικότητα. Ποια άλλη πόλη έχει αυτόν τον πνευματικό πλούτο που μας παρέχει η διεθνής και όχι μόνο επιστημονική δράση τους; Το Πατρινό Καρναβάλι είναι επίσης μοναδικό, αξεπέραστο και έχει μια φοβερή, αλλά τόσο αναξιοποίητη δυναμική.
Το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος αναδεικνύει τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης, λειτουργώντας ως τόπος μνήμης και εκπαίδευσης για τον επισκέπτη. Το φαράγγι του Οδοντωτού, είναι γνωστό για τα επιβλητικά τοπία και την άγρια ομορφιά του, αποτελώντας αδιαμφησβήτητα μια από τις ομορφότερες σιδηροδρομικές διαδρομές των Βαλκανίων.
Υπάρχουν κι άλλα πλεονεκτήματα που καθιστούν την Αχαΐα εξαιρετικά ισχυρό τουριστικό προορισμό, όπως:
- Τρία λιμάνια (μαζί με του Αγίου) για κρουαζιερόπλοια.
- Σπουδαίες αθλητικές εγκαταστάσεις και ο αθλητικός τουρισμός της.
- Αρχαιότητες και αξιοθέατα που περιγράφουν την αρχαία, την μεσαιωνική και την σύγχρονη Αχαΐα.
- Σύγχρονοι οδικοί άξονες για City Brake (επισκέπτες του Σαββατοκύριακου).
- Στρατηγική θέση ώστε ο τουρίστας εύκολα και γρήγορα να επισκέπτεται τόπους όπως τα Καλάβρυτα, την Αρχαία Ολυμπία, τους Δελφούς, την Επίδαυρο, ακόμα και τον Παρθενώνα.
- Μια εξαιρετική αγορά και μια εξίσου εξαιρετική εστίαση που μπορεί να υποδέχεται και να προσφέρει πολλά στον επισκέπτη,
ακόμη - και αυτό στον τουρισμό είναι εξίσου σημαντικό - η Πάτρα και η Αχαΐα έχουν σύγχρονα Νοσοκομεία, κάτι που οι τουρίστες (αθλητές, τρίτης ηλικίας κ.α.) πάντα υπολογίζουν.
- Προστατευόμενα οικοσυστήματα για εναλλακτικό τουρισμό, όπως η λιμνοθάλασσα Καλογριάς, το δάσος Στροφυλιάς, η λίμνη Τσιβλού και το φαράγγι το Βουραϊκού.
Με βάση τα παραπάνω, το ερώτημα επανέρχεται: Γιατί έχουμε αποτύχει;
Για να ενισχυθεί η τουριστική προσέλευση στην Πάτρα και στην Αχαΐα, αλλά και για να αποκτηθεί ένα ισχυρό Brand Name, θα πρέπει να γίνουν σημαντικά και ουσιαστικά βήματα, όπως:
- Δημιουργία ενός πλήρους τουριστικού ιστότοπου, που θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τουριστικά αξιοθέατα, δραστηριότητες και εκδηλώσεις, δίνοντας εμπεριστατωμένη και ακριβή πληροφορία στον επισκέπτη σε πραγματικό χρόνο.
- Επαφές με τους «ηγέτες» της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας, ώστε να κατανοήσουμε τις ανάγκες της, να μπορούμε να ενταχθούμε σε τουριστικά προγράμματα, αλλά και για να εξασφαλίσουμε περισσότερες συμμετοχές της περιοχής μας σε Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις.
- Βελτίωση των υποδομών, δίνοντας έμφαση και προτεραιότητα στην αναβάθμιση του αεροδρομίου του Αράξου και στην επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου.
- Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, αθλητικών δρώμενων, θεματικών εκθέσεων και συνεδρίων, για την εξασφάλιση δυναμικής τουριστικής εισροής καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Το Επιμελητήριο Αχαίας, με πάνω από 20.000 μέλη και σημαντικούς κλάδους να συμμετέχουν σε αυτό, πρέπει να ηγηθεί, στην προαγωγή και ανάδειξη της τουριστικής ταυτότητας της Πάτρας και της Αχαΐας. Η συνεργασία και ο συντονισμός όλων των κλάδων, αποτελεί μονόδρομο στην δημιουργία ενός ισχυρού, ολοκληρωμένου και ελκυστικού τουριστικού μοντέλου.
*Ο Θεόδωρος Λουλούδης είναι υποψήφιος πρόεδρος για το Επιμελητήριο Αχαΐας και Επικεφαλής της παράταξης «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής» και η κα. Σοφία Στεφανοπούλου είναι υποψήφια με την ίδια παράταξη και Διευθύνουσα Σύμβουλος του MY WAY - Hotel & Events.