Τρόμος στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης

Νέα επίθεση στη χώρα μέσα σε μία εβδομάδα

Η Κωνσταντινούπολη έχει συγκλονιστεί από το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της, την πολυσύχναστη Οδό του Πέρα με πέντε νεκρούς, με τις Αρχές να αναζητούν στοιχεία για την ακόμη «ορφανή» επίθεση.

Οι διαρροές θέλουν τις έρευνες να στρέφονται στην κατεύθυνση της ISIS, ερευνώντας εάν ο καμικάζι ήταν ένας από τους υπόπτους που είχαν μπει στο μικροσκόπιο για επιθέσεις σε Μερσίνη και Άδανα -την ώρα που η Τουρκία προσπαθεί να καταλάβει εάν έχει αρχίσει να ζει σε μία περίοδο μόνιμου κινδύνου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan, στο επίκεντρο των ερευνών ως πιθανός δράστης έχει μπει ένας 33χρονος, ο Σαβάς Γ., που ήταν ήδη υπό έρευνα για το ρόλο του στις επιθέσεις με στόχο το φιλοκουρδικό HDP σε Μερσίνη και Άδανα τον περυσινό Μάιο.

Οι διαρροές προς το τουρκικό πρακτορείο θέλουν τις αρχές να έχουν πάρει δείγματα γενετικού υλικού από τον πατέρα του 33χρονου για να τα συγκρίνουν με τη σορό του καμικάζι του Σαββάτου.

Στην επίθεση σκοτώθηκαν πέντε άτομα -μεταξύ τους τρεις Ισραηλινοί και ένας Ιρανός- και τραυματίστηκαν 36 άτομα. Οι δύο Ισραηλινοί είχαν και αμερικανική υπηκοότητα, ενώ τουρίστες βρίσκονταν και μεταξύ των τραυματιών.

Οι εικασίες αφθονούν: Η επιλογή του κεντρικότατου σημείου της επίθεσης καθιστούσε εξαρχής πιο πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξει σχέση με την ISIS- η Οδός του Πέρα (Ιστικλάλ) είναι ουσιαστικά γεμάτη κόσμο κάθε ώρα της ημέρας, δηλαδή ταιριάζει ακριβώς στον τύπο στόχων που επιλέγει η τζιχαντιστική οργάνωση για να σπείρει πανικό. Ωστόσο, επειδή στο σημείο εκείνο του πεζοδρόμου βρίσκονται και πολιτικοί φορείς δεν μπορεί να αποκλειστεί θεωρητικά το ενδεχόμενο οι δράστες να είχαν σχέση με άλλες ομάδες.

Βαρύτατο πλήγμα

Η έκρηξη καμικάζι στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης προστίθεται στην επίθεση καμικάζι τον Ιανουάριο επίσης σε κεντρικότατο σημείο, κοντά στο Μπλε Τζαμί, και βέβαια στην επίθεση στην πρωτεύουσα Άγκυρα την περασμένη Κυριακή.

Μόλις την Πέμπτη, οι γερμανικές υπηρεσίες είχαν κλείσει την πρεσβεία στην Άγκυρα και το προξενείο και τη Γερμανική Σχολή στην Κωνσταντινούπολη επικαλούμενες ενδεχόμενο κίνδυνο άμεσης επίθεσης.

Εκτός του ότι η επίθεση στην Οδό του Πέρα έμοιαζε ως δραματική επιβεβαίωση του συναγερμού την Παρασκευή, επιβεβαίωνει κυρίως ότι οι εναλλαγές προειδοποιήσεων και επιθέσεων κινδυνεύουν να γίνουν τμήμα της τουρκικής καθημερινότητας.

Όπως μεταδίδουν διάφοροι ανταποκριτές στην Κωνσταντινούπολη, το κλίμα φόβου είναι αισθητό ακόμη και την Κυριακή, οπότε ξαφνικά έχουν εμφανιστεί μέχρι και άδειες θέσεις στα συνήθως κατάμεστα βαγόνια του μετρό.