Πάτρα: Θλίψη για τον βετεράνο των Μαραθωνίων, Παναγιώτη Μπούμη

Έφυγε από τη ζωή στα 84 του χρόνια

Έφυγε αθόρυβα, όπως αθόρυβα έζησε την αθλητική του διαδρομή, σήμερα στα 84 χρόνια του, ο βετεράνος αθλητής μαραθωνοδρόμος του ΣΔΥΠ και της Λέσχης ΦΑΕΘΩΝ Παναγιώτης Μπούμης, παλιός τερματοφύλακας του αθλητικού ποδοσφαιρικού συλλόγου Πατρών Αχιλλέας.

Τα τελευταία χρόνια ο αείμνηστος είχε προβληθεί από πνευμονία και άνοια  και είχε εγκαταλείψει  τον αθλητισμό, φιλοξενούμενος στο Άσυλο Ανιάτων Πατρών επί της οδού Παντοκράτορος, εδώ και περίπου ένα χρόνο. 

Μέχρι προχθές που τον επισκέφθηκαν συναθλητές του φαινόταν καλά στην υγεία του. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και σήμερα το πρωί τελεύτησε. Η εξόδιος ακολουθία  της σορού του θα γίνει αύριο, ώρα 11 από τον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Συχαινών.

Ο αείμνηστος βρέθηκε σε ηλικία 16 χρόνων από τύχη στον ποδοσφαιρικό χώρο μετά από παρακολούθηση αγώνα που έδινε ο Αχιλλέας και έτυχε να τραυματισθεί ο τερματοφύλακάς του, οπότε μπήκε στη θέση του ως αναπληρωματικός.

Ήταν δεινός υπερασπιστής της εστίας του, σε σημείο που κάποτε, όπως αφηγείται ο δρομέας  συναθλητής του, Κίμωνας Αποστολόπουλος, όταν ο αντίπαλος παίχτης τον κλώτσησε στο πόδι για να αφήσει αφύλαχτα τα γκολπόζ, ο Μπούμης όρμησε και του δάγκωσε το πόδι! Δημιουργήθηκε επεισόδιο και διαμαρτυρία του επιθετικού, αλλά δίκαιος ο διαιτητής Αποστολόπουλος πατέρας του Κίμωνα, του απάντησε: Καλά σου έκανε. Κι εσύ γιατί τον κλώτσησες;

Ο Παν. Μπούμης σε νεαρή ηλικία έφυγε μετανάστης για τον Καναδά. Όταν επέστρεψε έπιασε δουλειά στον ΟΣΕ, απ' όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Είχε συμμετάσχει σε πολλούς Μαραθωνίους δρόμους, ελληνικούς και διεθνείς καθώς και σε δρόμους μικρότερων αποστάσεων, μέχρι τα 80 του χρόνια. Χαρακτηριστικό του πάθους του για τους αγώνες δρόμου είναι το συμβάν παραμονής Μαραθωνίου Κλασικής Διαδρομής, το 2017, όπου κάποιος αήθης του έκλεψε τα αθλητικά του παπούτσια. Ο Μπούμης μη θέλοντας να ακυρώσει την συμμετοχή του στον αγώνα έτρεξε με τα πολιτικά του παπούτσια. Τα πόδια του πληγώθηκαν αλλά αυτός ολοκλήρωσε την διαδρομή, που είχε ξεκινήσει.

Ποιος από τους συναθλητές του μπορούμε να ξεχάσει εικόνες, όπως αυτές με τον Παναγιώτη Μπούμη να τρέχει με τις παραίες στο Έλος της Αγυιάς Πάτρας και στη διαδρομή μέχρι το Ρίο και επιστροφή, σωστό πειραχτίρι να πειράζει με καλή πρόθεση, τους πάντες. Πως να ξεχάσουμε τα φωναχτά πειράγματά του, που χαίρονταν όταν βρίσκονταν στην αθλητική διαδρομή, παρά τα χρονάκια στην πλάτη του, λες και ήταν παιδί !

Ελεγεία από τον συντονιστή του ΦΑΕΘΩΝ Κίμωνα Αποστολόπουλο

Για τον Παναγιώτη Μπούμη, ο συναθλητής του Κίμωνας Αποστολόπουλος  γράφει, παραθέτοντας και την φωτογραφία, όπου εικονίζεται με την κόκκινη μπλούζα:   

«Παναγιωτη Μπούμη μας άφησες μόνους. Έφυγες σήμερα για το μεγάλο ταξίδι

Τρέξαμε μαζί πολλούς μαραθώνιους δρόμους , την κλασική διαδρομή, στο Παρίσι, στην Αμβέρσα , Πράγα, Κωνσταντινούπολη , Στοκχόλμη.κλπ.

Άνοιξες τους δρόμους στο τρέξιμο, πάντα θα θυμάμαι τα λόγια σου ότι όταν έτρεχες το πρωί οι οδηγοί των αυτοκινήτων που γύριζαν από την διασκέδαση σε γιουχάριζαν αλλά η εσωτερική σου φωνή έλεγε να μην ντρέπεσαι και συνέχιζες να τρέχεις και μας δίδαξες την δύναμη της ψυχής τρέχοντας στην κλασική διαδρομή χωρίς αθλητικά παπούτσια γιατί στα είχαν κλέψει από τις αποσκευές σου.

Καλό παράδεισο. Φίλε σου χρωστά το λαϊκό τρέξιμο πολλά.

Αλλά πάντα οι ευπατρίδες είναι στο περιθώριο για χάρη του θορύβου και της εικόνας».

gzmosxos.blogspot.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ