Η υπερψήφιση του σχεδίου νόμου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» ήταν απαραίτητη για την ανακούφιση εκατομμυρίων συμπολιτών μας και για την ανάταξη των πολλαπλών τραυμάτων του κοινωνικού κράτους που δημιούργησαν οι πολιτικές λιτότητας των προηγούμενων Κυβερνήσεων. Αποδείχθηκε όμως ότι λειτούργησε επιπλέον ως καταλύτης για την αποκάλυψη της βαθιάς αμηχανίας της αντιπολίτευσης.
Η Κυβέρνηση από την πλευρά της έδωσε σαφές στίγμα σχετικά με την αταλάντευτη θέλησή της να συγκρουστεί με καθεστώτα και συμφέροντα που κατέστρεφαν συστηματικά και για πολλά χρόνια – πολύ πριν την εποχή της κρίσης – τόσο το κοινωνικό κράτος, όσο και το κράτος Δικαίου. Καθεστώτα αδιαφάνειας σε ιδιαίτερα ευαίσθητους χώρους όπως αυτός της Υγείας - και όχι μόνο - είχαν γίνει μέρος της καθημερινότητας των πολιτών.
Με αυτά συγκρούεται το σχέδιο νόμου που υπερψηφίστηκε από τη Βουλή. Η Λίστα Χειρουργείου, η Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Ασθενών και τα Γραφεία Δικαιωμάτων είναι μια θεσμοθετημένη δομή και διαδικασία, που στοχεύει να σπάσει το φαύλο κύκλο του χρηματισμού και των αυθαιρεσιών.
Ταυτόχρονα, θεσμοθετούνται κίνητρα στελέχωσης για την πλήρωση των κενών θέσεων γιατρών σε αγροτικές και άγονες περιοχές, ενώ επιταχύνονται οι προσλήψεις νέων γιατρών, ώστε το αγαθό της Υγείας να καλύψει όλους τους πολίτες, σε όλη τη χώρα.
Όλους ανεξαιρέτως. Για αυτό και προβλέπεται πλέον η ελεύθερη πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας, με πλήρη νοσηλευτική, διαγνωστική και φαρμακευτική κάλυψη για όλους τους ανθρώπους στην ελληνική επικράτεια. Κυρίως τους ανασφάλιστους, που πλησιάζουν πλέον τα 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας.
Αλλά δεν σταματά εκεί. Συνεχίζει με την ουσιαστική αποκομματοποίηση του Κράτους. Η Κυβέρνηση δεν διόρισε (ενώ θα μπορούσε) κομματικά στελέχη ως Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και αποφάσισε να εμπιστευτεί τη δημόσια διοίκηση. Ήδη έχουν κατατεθεί οι αιτήσεις και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία – μέσω ΑΣΕΠ και του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων – για την επιλογή των 7 Συντονιστών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, τους οποίους θωρακίζει από την κομματική αυθαιρεσία. Προσπάθεια αποκομματοποίησης η οποία συνεχίζεται και με επόμενο νομοσχέδιο, αυτό για τη Διαφάνεια - Αξιοκρατία και Αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης.
Επιπρόσθετα, μπαίνουν οι βάσεις για ουσιαστικό διάλογο και επεξεργασία ενός νέου πλαισίου για την τοπική αυτοδιοίκηση και τη σχέση της με το Κράτος. Διάλογος που θα είναι δημόσιος, μέσω των εργασιών της Επιτροπής για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με συμμετοχή όλων των φορέων και των πολιτών, που θα θελήσουν να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Για να τελειώνουμε με τον Καλλικράτη, ο οποίος υπήρξε ο πρόδρομος των πολιτικών λιτότητας που στη συνέχεια επιβλήθηκαν με γενικευμένη μορφή.
Και συνεχίζει με δράσεις με σαφές κοινωνικό πρόσημο, όπως η σύσταση του Κέντρου Κοινότητας, όπου προβλέπεται να απασχοληθούν πάνω από 700 άτομα με άμεσο στόχο την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ενημερωθούν και να αιτηθούν την ένταξή τους σε δομές κοινωνικής φύσης. Έτσι επιτυγχάνεται η διάχυση της πληροφορίας, ώστε αυτή να μην είναι προνόμιο λίγων.
Για τους ΟΤΑ, ξεκλειδώνει μετά από τόσα χρόνια την πρόσληψη προσωπικού στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα (ύδρευση, καθαρισμό), προστατεύοντας το δημόσιο χαρακτήρα τους, χωρίς να επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς τους. Διορθώνει επίσης τις αδικίες κατά υπαλλήλων που ενώ θεωρούνται μόνιμοι, αξιοποιούνται ελάχιστες ώρες και με μηδαμινές αποδοχές, με την εκχώρηση της δυνατότητας τους ΟΤΑ να προχωρούν σε αύξηση του ωραρίου τους μέχρι και το όριο του πλήρους ωραρίου. Έτσι εξοικονομούνται πόροι διότι σε πολλές περιπτώσεις γίνεται ακόμα και η εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε εργολάβους, αντί να αξιοποιείται το ήδη υπάρχον προσωπικό.
Επιπλέον, προβλέπονται απαλλαγές από δημοτικά τέλη και φόρους για ευπαθείς ομάδες, μονογονεϊκές οικογένειες και μακροχρόνια άνεργους, στα πλαίσια της καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης.
Κατοχυρώνεται επίσης η διοικητική αυτοτέλεια του ΕΑΠ, που μάλιστα πρόσφατα άνοιξε τις πόρτα του για όλους, καταργώντας την επιλογή μέσω κλήρωσης.
Και άλλα πολλά. Η παραπάνω απαρίθμηση είναι ενδεικτική και μόνον.
Γιατί άραγε η αντιπολίτευση καταψήφισε (ΝΔ, ΧΑ, Ένωση Κεντρών) ή δήλωσε «παρών» (Δημ. Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ποτάμι) επί της αρχής και στο σύνολο το σχέδιο νόμου; Πολύ περισσότερο γιατί επιτέθηκαν με τόση σφοδρότητα στην Κυβέρνηση, απαξιώνοντας την αξία ακόμα και άρθρων που στο τέλος υπερψήφισαν;
Ήταν χαρακτηριστική η τοποθέτηση της ειδικής αγορήτριας της Δημ. Συμπαράταξης για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων. Λίγο – πολύ τη θεώρησε εκ του περισσού γιατί οι γιατροί του συστήματος Υγείας δεν άφηναν έτσι κι αλλιώς κανέναν ανασφάλιστο χωρίς περίθαλψη. Θεωρώντας προφανώς ότι η μεγαλοψυχία των γιατρών μπορεί να λειτουργήσει ως υποκατάστατο της μικροψυχίας του κράτους που το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ είχαν κατασκευάσει.
Από άλλους βουλευτές της αντιπολίτευσης το νομοθέτημα χαρακτηρίστηκε απαξιωτικά «κουρελού». Προσωπικά δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί θίχθηκε η πολιτική τους αισθητική. Είναι σίγουρο όμως ότι ούτε η αισθητική τους, ούτε οι πολιτικές απόψεις τους, ούτε η κοινωνική τους ευαισθησία θίχτηκαν ποτέ από την κουρελού του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου που παραδώσανε στην σημερινή Κυβέρνηση. Γι΄αυτή την κουρελού, τσιμουδιά. Καμία αυτοκριτική, καμία ντροπή.
Είναι εξάλλου πολύ πρόσφατη η ειρωνική τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή στην παρθενική του ομιλία ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Εσείς, βλέπετε, ενδιαφέρεστε για τους ανθρώπους» είχε πει απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα «όχι για τους αριθμούς».
Πράγματι, έτσι είναι. Εμείς δεν βάλαμε ποτέ στην ίδια ζυγαριά τους ανθρώπους με τους αριθμούς και – πολύ περισσότερο – δεν βγάλαμε στο μέτρημα δεύτερους τους ανθρώπους. Μόνο όταν κανείς βάζει πάνω από όλα τον άνθρωπο, μπορεί να παλέψει με τους αριθμούς και όχι να παραδοθεί σε αυτούς. Αυτό κάνουμε, έτσι θα συνεχίσουμε.