Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών με θέμα το βομβαρδισμό της διεθνούς ανθρωπιστικής αποστολής σε διεθνή ύδατα από το Ισραήλ κατέθεσε η βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου.
Οπως αναφέρεται σε ενημερωτικό δελτίο τύπου:
"Ο Συνασπισμός του Στόλου της Ελευθερίας (FFC) ανακοινώνει με αποτροπιασμό την επίθεση με drones από το Ισραήλ εναντίον ενός από τα πλοία του, ενώ έπλεε σε διεθνή ύδατα κοντά στη Μάλτα. Το πλοίο μετέφερε μέλη διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας με προορισμό την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Τουλάχιστον 80 ακτιβιστές από 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, συμμετέχουν στην αποστολή που στόχο έχει να σπάσει τον παράνομο αποκλεισμό και να προσφέρει ζωτικής σημασίας βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας, οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση ανθρωπιστικής καταστροφής και λιμοκτονούν λόγω της συνεχιζόμενης απαγόρευσης εισόδου βοήθειας από το Ισραήλ.
Η επίθεση αυτή, που έρχεται σε συνέχεια της παρεμπόδισης κάθε ανθρωπιστικής βοήθειας μετά τη λήξη της εκεχειρίας τον Μάρτιο, αποτελεί μια ακραία παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και των κανόνων του πολέμου. Η στοχοποίηση μιας ειρηνικής ανθρωπιστικής αποστολής συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και σηματοδοτεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας και της επιβολής λιμού.
Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση, με την ενεργό της στήριξη προς την κυβέρνηση Νετανιάχου, φαίνεται να υποστηρίζει αυτή τη γενοκτονική πολιτική και αποδεικνύεται ανίκανη να προστατεύσει τη ζωή των Ελλήνων και άλλων διεθνών ακτιβιστών που επιδεικνύουν αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό.
Για αυτούς τους λόγους, καλείται ο αρμόδιος Υπουργός να έλθει στη Βουλή και να απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα που τίθενται στην επίκαιρη ερώτηση: Προτίθεται η ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε άμεση παρέμβαση και απαίτηση για την προστασία της διεθνούς αποστολής αλληλεγγύης προς τη Γάζα και αν ναι με ποιόν τρόπο; Καταδικάζει το Υπουργείο Εξωτερικών τις αποτρόπαιες και εγκληματικές ενέργειες του κράτους του Ισραήλ εις βάρος αμάχων στη Γάζα αλλά και εις βάρος ακτιβιστών από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, που συμμετέχουν στη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας του Στόλου της Ελευθερίας με προορισμό τη Γάζα; Σε ποιές κινήσεις προτίθεται να προβεί η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να συμβάλει στον τερματισμό της γενοκτονίας που συντελείται στη Γάζα αλλά και στη λύση των δύο κρατών; Προτίθεται η ελληνική κυβέρνηση να διακόψει οποιαδήποτε συνεργασία με το Ισραήλ που εκθέτει τη χώρα μας και τον λαό της; "
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον
Υπουργό Εξωτερικών
2.5.2025
ΘΕΜΑ: Το Ισραήλ βομβάρδισε διεθνή ανθρωπιστική αποστολή σε διεθνή ύδατα.
Επίθεση με drones εξαπέλυσε το Ισραήλ σε πλοίο που μετέφερε μέλη διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα σε διεθνή ύδατα. Όπως αναφέρει ο Συνασπισμός του Στόλου της Ελευθερίας (FFC), ο οποίος διεξάγει εκστρατεία για τον τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας από το Ισραήλ, ένα από τα πλοία του χτυπήθηκε από μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα ανοιχτά των ακτών της Μάλτας σε διεθνή ύδατα, σημειώνουν σχετικά δημοσιογραφικά ρεπορτάζ. Μάλιστα, στην αποστολή συμμετέχει και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Τάκης Πολίτης, ο οποίος δεν επέβαινε στο συγκεκριμένο πλοίο που χτυπήθηκε. Αποκαλυπτική είναι η από 2/5/2025 ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία σημειώνει χαρακτηριστικά: «Επείγουσα έκκληση. Ονομάζομαι Τάκης Πολίτης και είμαι Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Βρίσκομαι στη Μάλτα συμμετέχοντας στο Στόλο της Ελευθερίας. Ήμασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε ανθρωπιστική δράση αλληλεγγύης για να σπάσουμε την παράνομο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και να μεταφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους, που λιμοκτονούν από την σκόπιμη παράνομη απαγόρευση εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας που επιβάλλει το Ισραήλ.
Χθες το βράδυ μετά τα μεσάνυχτα, λίγες ώρες πριν από την επιβίβασή μας, το πλοίο μας χτυπήθηκε από 2 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σε διεθνή ύδατα κοντά στη Μάλτα. Ξέσπασε πυρκαγιά και το πλοίο υπέστη σοβαρές ζημιές. Στο πλοίο, την ώρα της επίθεσης, βρίσκονταν 12 μέλη πληρώματος και 6 ακτιβιστές.
Απευθύνω έκκληση στο μεγάλο εκείνο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που καταδικάζει την συνεχιζόμενη γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση για να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ κάθε συνεργασία με το Ισραήλ και να προβεί σε όλες τις δυνατές ενέργειες ώστε να συμβάλει στον τερματισμό αυτής της γενοκτονίας».
Τουλάχιστον 80 ακτιβιστές από 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας μεταξύ άλλων, συμμετέχουν στη διεθνή αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας του Στόλου της Ελευθερίας με προορισμό τη Γάζα. Την ίδια στιγμή που η Γάζα είναι αποκλεισμένη και οι κάτοικοί της πεθαίνουν από ασιτία και αρρώστιες, το κράτος του Ισραήλ και η κυβέρνηση Νετανιάχου προχωράει σε βομβαρδισμούς πλοίων ανθρωπιστικής αποστολής προς τη Γάζα και μάλιστα σε διεθνή ύδατα. Η ελληνική κυβέρνηση με την ενεργό στήριξη στον Νετανιάχου, όχι μόνο υποστηρίζει τη γενοκτονία που συντελείται στη Γάζα, αλλά αποδεικνύεται ανίκανη να προστατεύσει τη ζωή Ελλήνων και άλλων ακτιβιστών που στέκονται έμπρακτα αλληλέγγυοι στο έγκλημα του αποκλεισμού της Γάζας από την ανθρωπιστική βοήθεια. Το Ισραήλ έχει εμποδίσει την είσοδο οποιασδήποτε ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή από τη λήξη της εκεχειρίας τον Μάρτιο, οδηγώντας τη Γάζα στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων 19 μηνών. Η κυβέρνηση του Ισραήλ όχι μόνο έχει καταδικάσει σε θάνατο και πείνα τους Παλαιστίνιους με την ανοχή και τη συνενοχή του πολιτισμένου κόσμου, αλλά προχωράει πλέον και σε χτυπήματα εναντίον ανθρωπιστικών αποστολών στις οποίες συμμετέχουν άνθρωποι από πολλές χώρες.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
-Προτίθεται η ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε άμεση παρέμβαση και απαίτηση για την προστασία της διεθνούς αποστολής αλληλεγγύης προς τη Γάζα και αν ναι με ποιόν τρόπο; Καταδικάζει το Υπουργείο Εξωτερικών τις αποτρόπαιες και εγκληματικές ενέργειες του κράτους του Ισραήλ εις βάρος αμάχων στη Γάζα αλλά και εις βάρος ακτιβιστών από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, που συμμετέχουν στη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας του Στόλου της Ελευθερίας με προορισμό τη Γάζα; Σε ποιές κινήσεις προτίθεται να προβεί η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να συμβάλει στον τερματισμό της γενοκτονίας που συντελείται στη Γάζα αλλά και στη λύση των δύο κρατών; Προτίθεται η ελληνική κυβέρνηση να διακόψει οποιαδήποτε συνεργασία με το Ισραήλ που εκθέτει τη χώρα μας και τον λαό της;
Η ερωτώσα βουλευτής
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)