«Είπαμε και στη Βουλή ότι η κυβέρνηση με το ασφαλιστικό κάνει ουσιαστικά ένα εισπρακτικό ντου στους ανθρώπους της δουλειάς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και αυτή είναι η μεγάλη μας άρνηση: να συναινέσουμε σ' ένα ασφαλιστικό που είναι ουσιαστικά ένα νέο φορολογικό», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά τη συνάντηση που είχε με τους Προέδρους των Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων Αθήνας –Πειραιά.
Ο Επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί τους για το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το αναπτυξιακό, τις επιπτώσεις της κρίσης και όλα τα θέματα που απασχολούν την ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση, τόνισε ότι «θα πρέπει κάποια στιγμή η νέα πολιτική τάξη της χώρας να καταλάβει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη αν δεν υπάρξει η ανάσταση των μικρομεσαίων».
Αναλυτικά η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη:
«Θα πρέπει η κυβέρνηση να τολμήσει να κάνει διάλογο, με όλους αυτούς που εξαπάτησε. Και διάλογος δε σημαίνει “ελάτε στο γραφείο μου να σας κεράσω καφέ”, διάλογος σημαίνει συγκεκριμένες προτάσεις, να έχει ανοιχτά τα αυτιά της για τις συγκεκριμένες αντιπροτάσεις που γίνονται είτε από το χώρο της αγροτιάς, είτε από το χώρο της γραβάτας όπως υποτιμητικά τους αποκαλεί η κυβέρνηση».
«Είπαμε και στη Βουλή ότι η κυβέρνηση με το ασφαλιστικό κάνει ουσιαστικά ένα εισπρακτικό ντου στους ανθρώπους της δουλειάς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και αυτή είναι η μεγάλη μας άρνηση: να συναινέσουμε σ' ένα ασφαλιστικό που είναι ουσιαστικά ένα νέο φορολογικό. Θα πρέπει κάποια στιγμή η νέα πολιτική τάξη της χώρας να καταλάβει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη αν δεν υπάρξει η ανάσταση των μικρομεσαίων. Εμείς, που απαρτίζουμε το Ποτάμι, επειδή είμαστε άνθρωποι της δουλειάς, ξέρουμε πολύ καλά τα δίκια αυτών των ανθρώπων. Σημασία έχει να βρεθεί κάποια στιγμή, κάποιος στην κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια χωρίς αυτούς τους ανθρώπους, χωρίς μια συγκεκριμένη οχυρωμένη πολιτική υπέρ των μικρομεσαίων. Τα κλειδιά του μνημονίου βρίσκονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως βρίσκονται στα χωράφια και στην παραγωγή».
Για τις προτάσεις του Ποταμιού σχετικά με το Ασφαλιστικό:
«Στη Βουλή είπαμε συγκεκριμένες προτάσεις αλλά προσέξτε η κυβέρνηση δεν έχει διαμορφωμένη συνολική πρόταση λέει κάποιες ιδέες και όταν της λέμε ότι αυτές οι ιδέες δεν είναι καλές μας λέει "θα φέρω κάποιες καινούριες". Δεν έχουμε λοιπόν ένα συγκεκριμένο ασφαλιστικό για να μπορέσουμε να κάνουμε τροποποιητικές προτάσεις. Η διάθεσή μας πάντως είναι ακόμα και αυτό το κακό ασφαλιστικό, όταν το φέρει, να προτείνουμε κάποιες διορθώσεις. Παρ' ότι εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να πάμε σε ένα άλλου τύπου ασφαλιστικό - όπως ξέρετε έχουμε καταθέσει μια πρόταση εντελώς ξεχωριστή από της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, την πρόταση των τριών πυλώνων. Είναι ένα σύστημα που ακολουθείται αυτή τη στιγμή από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα σύστημα με μια διαφορετική φιλοσοφία. Πάντως το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση πατώντας στην πεπατημένη προσπαθεί να συμπιέσει τους ανθρώπους της παραγωγής, τους ανθρώπους της δουλειάς, προς όφελος των δικών της ανθρώπων, είτε αυτό είναι το δημόσιο είτε είναι κάποιοι συνταξιούχοι, είτε είναι κάποιοι ασφαλισμένοι σε κάποια τμήματα της κοινωνίας που είναι προνομιακοί συνομιλητές της κυβέρνησης».
Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας εκ μέρους των Επιμελητηρίων επεσήμανε ότι η πρόταση της κυβέρνηση είναι για ένα φορολογικό και όχι γα ένα ασφαλιστικό σύστημα. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Όταν λέμε ασφαλιστικό σημαίνει δίνω και παίρνω. Δηλαδή δίνω κάποια χρήματα και έχω σαν αντάλλαγμα είτε κοινωνικές παροχές, είτε κάποιες συνταξιοδοτικές. Εδώ δε μιλάμε για ασφαλιστικό. Μιλάμε για φορολογικό. Γιατί όταν τα χρήματα που δίνεις, δεν είναι σε αυτή την κατηγορία, κακώς μιλάμε για ένα πρόβλημα ασφαλιστικό για τις επιχειρήσεις. Είναι ένα φορολογικό αυτό που κατεβαίνει με τον μανδύα του Ασφαλιστικού». Εξήγησε δε στη συνέχεια ότι «τα αποτελέσματα αυτής της κυβερνητικής πολιτικής δε θα έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Άλλωστε είναι η πρώτη φορά που αγρότες μαζί με τους διαδηλωτές της γραβάτας συνυπάρχουν στο δρόμο και αυτό θα μπορούσε να το καταφέρει κανείς μόνο με μια τόσο βάρβαρη πολιτική».
Από πλευράς επιμελητηρίων παρόντες ήταν οι κ.κ.: Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Παύλος Ραβάνης, Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γεώργιος Μπενέτος, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά & Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ε.Ε. (Insuleur) και Ανδριανός Μιχάλαρος, Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά.
Από την πλευρά του Ποταμιού μέρος στη συνάντηση πήραν: ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, ο εκπρόσωπος τύπου Δημήτρης Τσιόδρας και τα στελέχη του κινήματος Αθηνά Δρέττα και Παντελής Αβραμίδης.