Ο Ομπάμα ξεκίνησε αγώνα κατά της οπλοφορίας

θα γίνεται έλεγχος ιστορικού πριν την αγορά

Παρακάμπτοντας το Κογκρέσο και σε έναν συναισθηματικά φορτισμένο λόγο, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε τα σχέδια της κυβέρνησής του για τους ελέγχους στις πωλήσεις όπλων. Ο Ομπάμα ζήτησε να ελέγχεται το ιστορικό κάθε ατόμου που θα επιθυμεί να αγοράζει όπλο, είτε προσωπικά, είτε μέσω Διαδικτύου.

«Εάν περάσεις από έλεγχο ιστορικού, τότε μπορείς να αγοράσεις όπλο» είπε ο Ομπάμα, συνοψίζοντας τη δράση που πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση.

Ο αμερικανός πρόεδρος μίλησε έχοντας στο πλευρό του συγγενείς θυμάτων ένοπλων επιθέσεων.

«Δημιουργήσαμε ένα σύστημα, στο οποίο επικίνδυνοι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να παίζουν με διαφορετικούς κανόνες» είπε ο Ομπάμα.

Σημείωσε ότι τα νέα μέτρα δεν αποτελούν «σχέδιο για να πάρουμε τα όπλα όλων».

Τόνισε ότι όσοι πωλητές όπλων αρνηθούν να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες, θα βρίσκονται αντιμέτωποι με κυρώσεις, ενώ κυρώσεις θα επιβάλλονται και στις παράνομες πωλήσεις όπλων.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τρόπους για το πώς θα βοηθήσει ανθρώπους που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες.

Επίσης, οι Πολιτείες θα ενθαρρύνονται να μοιράζονται πληροφορίες για ανθρώπους που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες.

Οι New York Times αναφέρουν ότι άλλοι 200 πράκτορες προστίθενται στο δυναμικό του Γραφείου Οινοπνευματωδών, Καπνού Πυροβόλων Όπλων και Εκρηκτικών (ATF) και θα ασχοληθούν με την εφαρμογή των νέων κανονισμών.

Στόχος των νέων μέτρων είναι και η προώθηση της ασφάλειας, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα με θύματα παιδιά.

Ο Ομπάμα σημείωσε ότι ορισμένα smart phone δεν λειτουργούν εάν δεν χρησιμοποιηθεί το κατάλληλο δαχτυλικό αποτύπωμα. «Γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με τα όπλα μας;» αναρωτήθηκε.

«Εάν ένα παιδί δεν μπορεί να ανοίξει ένα μπουκάλι με ασπιρίνες, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα μπορεί να τραβήξει τη σκανδάλη ενός όπλου» είπε χειροκροτούμενος.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε τρόπους για να μειώσουμε την ένοπλη βία, με τρόπο που συνάδει με τη Δεύτερη Τροπολογία» πρόσθεσε, αναφερόμενος στο συνταγματικό δικαίωμα των αμερικανών πολιτών να φέρουν όπλα.  

«Οι δικαιολογίες δεν αρκούν πλέον» σημείωσε ο Ομπάμα, λέγοντας ότι το πρόβλημα με την ένοπλη βία είναι «επείγουσας σημασίας».

Έστρεψε, μάλιστα, τα πυρά του προς το Κογκρέσο για την αποτυχία του να καταλήξει σε συμφωνία που θα απαγόρευε στους ύποπτους για τρομοκρατία να αγοράζουν όπλα.

«Ακόμα και μετά το Σαν Μπερναρντίνο, αρνήθηκαν να κάνουν πιο δύσκολη την αγορά όπλων για ύποπτους για τρομοκρατία που έρχονταν με ένα αεροπλάνο για να αγοράσουν ημι-αυτόματα όπλα. Αυτό δεν είναι σωστό, δεν μπορεί να είναι σωστό» είπε.

Με δάκρυα στα μάτια, ο Ομπάμα αναφέρθηκε στην ένοπλη επίθεση στο δημοτικό σχολείοΣάντι Χουκ. «Κάθε φορά που σκέφτομαι αυτά τα παιδιά θυμώνω» είπε και πρόσθεσε: «Το ίδιο συμβαίνει καθημερινά στους δρόμους του Σικάγο».

Κάλεσε όλους τους ιδιοκτήτες όπλων που θεωρούν ότι τα δικαιώματά τους δεν έχουν εκφραστεί «να ενωθούν μαζί μας για να απαιτήσουν κάτι καλύτερο».

Σύμφωνα με τον Ομπάμα, 30.000 Αμερικανοί πεθαίνουν κάθε χρόνο από την ένοπλη βία. «Δεν πρέπει να αποδεχθούμε αυτή τη σφαγή ως τίμημα της ελευθερίας» σημείωσε, χειροκροτούμενος ξανά από τους παρευρισκόμενους.

«Το Κογκρέσο πρέπει να αναλάβει δράση - όλοι όσοι βρίσκονται σε αυτή την αίθουσα δεν θα ηρεμήσουν εάν δεν το κάνει» πρόσθεσε.

Ο Ομπάμα προειδοποίησε ότι μία νέα κουλτούρα για τα όπλα δεν θα επιτευχθεί εν μία νυκτί.

«Δεν θα συμβεί στη διάρκεια αυτής της θητείας του Κογκρέσου. Δεν θα συμβεί στη διάρκεια της προεδρίας μου. Αλλά πολλά πράγματα δεν έγιναν εν μία νυκτί» σημείωσε και αναφέρθηκε στην απελευθέρωση των Αφροαμερικανών και στα δικαιώματα της LGBT κοινότητας.

ΠΗΓΗ: in.gr

Διαβάστε επίσης