Η γλώσσα που μιλάει ο σκύλος μας είναι διαφορετική από τη δική μας. Αν δεν προσπαθήσουμε να τη μάθουμε, θα βρισκόμαστε συνέχεια αντιμέτωποι με προβλήματα.
Αγαπάμε πολύ τους σκύλους μας, τους φροντίζουμε, τους προσέχουμε και γενικά τους κάνουμε τα χατίρια. Όμως εκείνοι συχνά εμφανίζουν προβληματικές συμπεριφορές. Και αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει αφού τους δίνουμε τα πάντα.
Όταν έχετε έναν σκύλο που κάνει τα δικά του χωρίς να υπακούει εύκολα τότε θα πρέπει να σκεφτείτε ότι μάλλον δεν του δίνετε τα πάντα. Μάλλον δεν έχετε καταλάβει τη γλώσσα του, με αποτέλεσμα να κάνετε κάποια πράγματα που δεν πρέπει, τα οποία είναι η αιτία αυτής της ανυπακοής του.
Για αυτό είναι προς το συμφέρον όλων -και εσάς και του σκύλου σας- να γνωρίζετε τι δεν πρέπει να κάνετε ώστε να σταματήσουν οι μη αποδεκτές συμπεριφορές του αλλά και να μην οδηγήσουν στο μέλλον σε μεγαλύτερα και πιο σοβαρά προβλήματα.
Δείτε λοιπόν κάποια πράγματα που συνήθως κάνετε -όλοι δηλαδή κάνουμε- αλλά δεν πρέπει.
1. Δεν τον αφήνετε να ασκηθεί αρκετά
Δυστυχώς κάποια σκυλιά δεν βγαίνουν καθημερινά έξω. Αρκετά βγαίνουν σπάνια. Και τα περισσότερα δεν βγαίνουν όσο πρέπει. Αν λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι και επιστρέφετε κουρασμένοι, βλέπετε τη βόλτα του ζώου σας σαν αγγαρεία. Οπότε είτε δεν πάτε έξω είτε πάτε και γυρνάτε όσο πιο γρήγορα γίνεται στο σπίτι. Ο σκύλος δεν περπατάει όσο πρέπει, δεν παίζει, δεν εκτονώνεται και δεν κάνει πράγματα ώστε να καταναλώσει την ενέργειά του. Πράγματα που έχει απολύτως ανάγκη. Το αποτέλεσμα; Να κάνει ζημιές στο σπίτι- κυρίως όταν μένει μόνος του. Τρώει τα παπούτσια σας, ρίχνει πράγματα, γρατζουνάει πόρτες και τοίχους, συχνά γαβγίζει, πράγματα απολύτως φυσιολογικά για ένα ζώο περιορισμένο σε τέσσερις τοίχους. Οπότε μην τον μαλώνετε για τις ζημιές και την κακή συμπεριφορά του γιατί ουσιαστικά δεν φταίει αυτός.
2. Δεν τον εκπαιδεύετε όπως και όσο πρέπει
Η εκπαίδευση ενός σκύλου είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Η σωστή εκπαίδευση, η έγκαιρη και η θετική. Ακόμα όμως και αν δεν έγινε τη σωστή στιγμή, όταν αυτός ήταν μικρός, πάντα υπάρχει ο χρόνος για να γίνει.
Συνήθως μαθαίνουμε στον σκύλο μας τα πολύ βασικά, όπως, για παράδειγμα, να πηγαίνει τουαλέτα εκτός σπιτιού, να κάθεται κτλ. Και αυτή η εκπαίδευση γίνεται πολύ γρήγορα γιατί δεν έχουμε ούτε υπομονή ούτε επιμονή.
Η σωστή εκπαίδευση θέλει χρόνο και δεν πρέπει να γίνεται βιαστικά. Γιατί ο σκύλος δεν μαθαίνει σωστά. Ή μαθαίνει για λίγο αυτά που λέτε και μετά τα ξεχνάει ή τα αγνοεί.
Αυτά όμως που χρειάζεται να μάθει δεν είναι λίγα. Και το άλλο που χρειάζεται επίσης είναι, ακόμα και αν τα μάθει, να μην σταματάτε να του τα διδάσκετε ξανά.
Όταν λοιπόν ξεκινάτε την εκπαίδευση ενημερωθείτε τι πρέπει ακριβώς να κάνετε και τηρήστε το. Κάθε δηλαδή εβδομάδα του μαθαίνετε και κάτι. Παράλληλα ο σκύλος εξασκείται και στις παλιές εντολές. Θυμηθείτε: Η σωστή εκπαίδευση είναι επένδυση για το μέλλον.
3. Δεν του στέλνετε συγκεκριμένα σήματα αλλά αντιφατικά
Αυτό το κάνουμε συχνά και μπερδεύουμε τα ζώα μας. Οι κανόνες είναι κανόνες και τα όρια όρια. Δεν λέμε τη μία το ένα και την άλλη το άλλο. Δεν δεχόμαστε μία φορά μια συμπεριφορά και κάποια άλλη στιγμή τη δεχόμαστε.
Αν μερικές φορές, για παράδειγμα, δεν έχουμε πρόβλημα να πηδήξει ο σκύλος που είναι καθαρός πάνω μας ή σε κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας ενώ άλλες φορές που δεν είναι καθαρός δεν θέλουμε, πώς ο σκύλος σας θα ξέρει τη διαφορά; Πώς θα ξέρει ότι τα πόδια του είναι βρώμικα και εσείς φοράτε το αγαπημένο σας καλό πουκάμισο εκείνη την ημέρα; Ή ότι κάποιο ηλικιωμένο άτομο του σπιτιού εκείνον τον καιρό έχει κάνει χειρουργική επέμβαση ισχίου;
Οπότε το καλύτερο είναι να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να μην πηδάει ποτέ πάνω σε κανέναν ή να πηδάει μόνο μετά από εντολή. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να ελέγξετε τη συμπεριφορά του και να ξέρετε τι να περιμένετε από αυτόν, επειδή του έχετε δώσει σαφείς κανόνες και όρια. Οπότε ό,τι του μαθαίνετε θα πρέπει να το τηρεί χωρίς εσείς κάποιες φορές να κάνετε τα στραβά μάτια.
4. Ενισχύετε την κακή του συμπεριφορά
Συνήθως κάτι τέτοιο το κάνουμε χωρίς να καταλαβαίνουμε. Ο σκύλος σας, για παράδειγμα, γαβγίζει για να του δώσετε προσοχή ή επειδή θέλει κάτι. Εσείς του κάνετε το χατίρι. Του δίνετε αυτό που θέλει. Ή κλέβει, ας πούμε, κάτι από τον πάγκο της κουζίνας. Τον μαλώνετε απλά αρχικά και μετά τον κοιτάτε καθώς το τρώει. Εδώ τι γίνεται; Απλά επιβραβεύετε την κακή του συμπεριφορά. Και σκέφτεται ότι πέτυχε το σκοπό του. Και θα το επαναλάβει και πάλι γαβγίζοντας.
Αντ ‘αυτού, δώστε του την ευκαιρία να κάνει κάτι επιτρεπτό και να πάρει και το δωράκι του για αυτό. Για παράδειγμα, όταν αυτός γαβγίζει γιατί θέλει κάτι, του λέτε να πάει να καθίσει στη θέση του. Και όταν το κάνει, του δίνετε και μια λιχουδιά.
5. Του κάνετε τα χατίρια όταν μπει στην εφηβεία και αρχίζει τις τρέλες
Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ανθρώπους, έτσι γίνεται και με τους σκύλους μας. Περνάνε και αυτοί μια ”επαναστατική φάση” όταν μπαίνουν στην εφηβεία (από 5 περίπου μηνών έως 18 μηνών).
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα δοκιμάσουν τις αντοχές σας κάνοντας ό,τι περνάει από το μυαλό τους. Και εύκολα μπορούν να ξεφύγουν.
Εδώ είναι πάρα πολύ σημαντικό να είστε σταθεροί και συνεπείς στην εκπαίδευσή τους. Θα θέσετε απαραιτήτως όρια. Και να είστε υπομονετικοί. Φάση είναι, θα περάσει.
6. Τον φωνάζετε ή τον τιμωρείτε όταν γαβγίζει υπερβολικά
Έχετε ένα σκύλο που γαβγίζει συνέχεια και υπερβολικά σε ό,τι βλέπει ή σε ό,τι γίνεται; Τα συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν προσπαθούμε να διορθώσουμε αυτή τη συμπεριφορά είναι είτε να του φωνάζουμε – ενίοτε ουρλιάζουμε- είτε να τον τιμωρούμε. Αυτές οι μέθοδοι μπορούν πραγματικά να κάνουν το γάβγισμα χειρότερο, καθώς ο σκύλος ενδέχεται να ερμηνεύσει τις φωνές ή τα ουρλιαχτά σας ως συμμετοχή στο γάβγισμά του ή την τιμωρία ως μια μορφή προσοχής.
Υπάρχουν τρόποι να μάθετε τον σκύλο σας να είναι ήσυχος και να σταματήσει να γαβγίζει. Απλά διδάξτε του ότι η σιωπή ανταμείβει.
Είναι σημαντικό να τον εκπαιδεύσετε με μια εντολή για να σταματάει το γάβγισμα. Αλλά και να τον ανταμείβετε για αυτό.
Κάθε λοιπόν φορά που ο σκύλος γαβγίζει, λέτε την εντολή που πρέπει να του έχετε μάθει και μόλις σταματήσει επιβραβεύστε τον με μια λιχουδιά. Σιγά, σιγά αυξήστε το διάστημα από τη στιγμή που θα σταματήσει μέχρι την επιβράβευση.
Αν δεν φαίνεται να κάνει διάλειμμα από το γάβγισμα, πλησιάστε στα ρουθούνια του μια λιχουδιά. Μόλις σταματήσει -γιατί θα σταματήσει-, του τη δίνετε.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την εκπαίδευση με clicker για να σηματοδοτήσετε τη στιγμή της σιωπής, έτσι ώστε ο σκύλος σας να ξέρει ακριβώς τι επιβραβεύετε. Αν θέλετε εδώ, του δίνετε και μια λιχουδιά.
Ο κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και οι τρόποι αντιμετώπισης αυτής της συμπεριφοράς αρκετοί. Για αυτό το καλύτερο που έχετε να κάνετε, αν δείτε ότι δεν γίνεται τίποτα, όσο και αν προσπαθήσατε, είναι να μιλήσετε με έναν εκπαιδευτή.