Παρέμβαση του ΚΚΕ για το κρούσμα μηνιγγίτιδας σε ΕΠΑΛ της Πάτρας

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ Αχαΐας αναφέρει:

Μετά τα κρούσματα μηνιγγίτιδας που παρουσιάστηκαν τον περασμένο Μάρτη, ένα νέο κρούσμα παρουσιάστηκε χθες σε 17χρονη μαθήτρια σε ΕΠΑΛ της Πάτρας η οποία νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ, προκαλώντας δικαιολογημένα ανησυχία σε γονείς και μαθητές. Το εμβόλιο για την μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα (Β) μέχρι πρόσφατα δεν ήταν καν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, ενώ τώρα συνταγογραφείται για νήπια και βρέφη.

Η μηνιγγίτιδα από το στέλεχος Β του ιού είναι η πιο συχνή στην χώρα μας. Η νόσος παρότι σπάνια μπορεί να είναι θανατηφόρος ή να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές και βλάβες. H μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος παρουσιάζει σημαντική επίπτωση σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες (πχ βρέφη, νήπια), ενώ οι έφηβοι αποτελούν τους κύριους φορείς του μηνιγγιτιδόκοκκου.

Τα “απαιτούμενα υγειονομικά πρωτόκολλα” που εφαρμόζονται σε έναν στενό κύκλο επαφών των κρουσμάτων, δεν αναιρούν την ανάγκη μαζικού εμβολιασμού όλων των εφήβων και νεαρών ενηλίκων δωρεάν με ευθύνη του κράτους.

Δεν θα ανεχτούμε άλλο να παίζουν με την υγεία των παιδιών μας!

Το πρώτο και κύριο μέλημα είναι η προφύλαξη του νεανικού πληθυσμού της πόλης με όλα τα σύγχρονα ιατροφαρμακευτικά μέτρα (χημειοπροφύλαξη κλπ). Όσον αφορά την πρόληψη η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να φροντίσει άμεσα να επισπευσθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες, προκειμένου το εμβόλιο αυτό να διατίθεται απολύτως δωρεάν σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, εξασφαλίζοντας την αναγκαία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την προμήθεια του εμβολίου, εξασφαλίζοντας δωρεάν και τον εμβολιασμό από τις κρατικές μονάδες Υγείας.

Από τη στιγμή που διαθέτουμε την επιστημονική γνώση και τα μέσα (εμβόλια) με τα οποία μπορεί να προφυλαχτεί καθολικά ο πληθυσμός, το κριτήριο του «κόστους - οφέλους» πρέπει να φύγει από τη μέση γιατί αποτελεί εμπόδιο.

Η εξασφάλιση της έγκαιρης, σύγχρονης, πλήρους και απολύτως δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης μπορεί να πραγματοποιηθεί με την οργανωμένη πάλη του ίδιου του λαού.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

§ Να εξασφαλιστεί η χημειοπροφύλαξη για όλες τις στενές επαφές, δωρεάν με ευθύνη του κράτους και του ΕΟΔΥ.

§ Να εμβολιαστούν δωρεάν, με κρατική ευθύνη, όλοι οι έφηβοι και νεαροί ενήλικες.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ