«Η Δημοκρατία στον δρόμο. Έκθεση αφίσας 1967-1981» στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης

Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (ΙΣΕΤ), παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της θεματικής έκθεσης «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» που εκτίθεται στην Ε.Π.Μ.Α.Σ., σε επιμέλεια της Διευθύντριας Συραγώς Τσιάρα, παρουσιάζει σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) την έκθεση αφίσας με τίτλο «Η Δημοκρατία στον δρόμο. Έκθεση αφίσας 1967-1981».

50 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου και την εγκαθίδρυση της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας, η ανάδειξη των αφισών ως ένα καλλιτεχνικό και συγχρόνως πολιτικό δημιούργημα αποκτά ξεχωριστή επικαιρότητα. Ακόμη κι αν στα σκοτεινά χρόνια της χούντας, το καθεστώς χρησιμοποίησε την αφίσα προπαγανδιστικά για να διαδώσει την ιδεολογία του και να νομιμοποιήσει τις αυταρχικές πολιτικές του, οι αφίσες αποτέλεσαν το κατεξοχήν όπλο του αντιδικτατορικού αγώνα μεταφέροντας το μήνυμα για ελευθερία και δημοκρατία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στα πρώτα χρόνια της εμπέδωσης της Δημοκρατίας, η αφίσα αποτύπωσε ιδεολογίες, πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους, πολιτιστικά γεγονότα, πρωτοβουλίες και κινήματα. Έδωσε φωνή και καλλιτεχνική μορφή σε ιδέες και κινήματα, υπηρέτησε τη δημοκρατική έκφραση της ελληνικής κοινωνίας.

Οι επιλεγμένες αφίσες από τα ΑΣΚΙ, το ΙΣΕΤ και άλλους φορείς και συλλογές, αφηγούνται ιστορίες από μια συναρπαστική περίοδο. Οι αντιδικτατορικές αφίσες με το ανοιχτό τους κάλεσμα σε αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό και αντίσταση στην καταπίεση, διασταυρώνονται με τα αιτήματα για γρήγορη εδραίωση της Δημοκρατίας, ενώ δίπλα τους οι μεταπολιτευτικές αφίσες με τα χρωματιστά μότο τους διεκδικούν περισσότερες πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες.

Οι αφίσες από την εικαστική δράση των καλλιτεχνών στη συγκεκριμένη περίοδο σχηματοποιούν μέσα στο ευρύτερο κλίμα της περιόδου την καλλιτεχνική απόδοση του δημοκρατικού αιτήματος. Τις σπάνιες πολιτικές και καλλιτεχνικές αφίσες πλαισιώνουν φωτογραφικά ντοκουμέντα, μοναδικά αντικείμενα διαφορετικών εποχών και οπτικοακουστικά τεκμήρια σε μια πολυθεματική συνομιλία για τις ιδέες, την καλλιτεχνική έκφραση και τη Δημοκρατία. 

Επιμέλεια έκθεσης:
Ιωάννα Βόγλη, Πολίνα Ιορδανίδου, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Στάθης Παυλόπουλος, Νατάσα Τσαροπούλου
Επιστημονικοί υπεύθυνοι: 
Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Στάθης Παυλόπουλος
Διαχείριση και Συντονισμός έργου:
Ειρήνη – Δάφνη Σάπκα, Νατάσα Τσαροπούλου

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024, ώρα 19:00 και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό ως τις 10 Ιανουαρίου 2025.

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 9:00 – 17:00 | ΙΣΕΤ, Βαλαωρίτου 9α Αθήνα

ertnews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ