Δήμος Ερυμάνθου: Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

Το μήνυμα του Δημάρχου

Με λαμπρότητα θα τιμηθεί κι εφέτος η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στον Δήμο Ερυμάνθου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 Οκτωβρίου 

▪ Γενικός σημαιοστολισμός από τις 8:00 π.μ. σε Δημόσια-Δημοτικά Καταστήματα, σχολεία, δρόμους, σπίτια, καταστήματα, μέχρι δύσεως του ηλίου της 28ης  Οκτωβρίου  2024.

▪ 7.00 μ.μ.: Φωταγώγηση των Δημοσίων, Δημοτικών Καταστημάτων, στις 27 και 28 Οκτωβρίου 2024.

ΔΕΥΤΕΡΑ 28 Οκτωβρίου

Επίσημη Δοξολογία σε όλους τους Ιερούς Ναούς των Κοινοτήτων του Δήμου. Δοξολογίες, εκφωνήσεις πανηγυρικών της ημέρας, παρελάσεις και καταθέσεις στεφάνων θα πραγματοποιηθούν τοπικά στις Κοινότητες: Βασιλικού, Φαρών, Ισώματος (Δ.Ε. Φαρρών), Ερυμάνθειας (Δ.Ε. Τριταίας) και Λεοντίου (Δ.Ε. Λεοντίου).

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ σε ότι αφορά την έδρα του Δήμου-Χαλανδρίτσα:

▪ 10.00 π.μ.: Δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Της Θεοτόκου

▪ 10.15 π.μ.: Εκφώνηση πανηγυρικού της ημέρας από την Δ/ντρια του Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίτσας κ. Πασχαλίδου Σοφία

▪ 10.30 π.μ.: Παρέλαση μαθητριών και μαθητών 

▪ 11.15 π.μ.: Επιμνημόσυνος δέηση στο Μνημείο των Ηρώων 

- Κατάθεση στεφάνων

- Ενός λεπτού σιγή εις μνήμη των ένδοξων νεκρών

- Εθνικός Ύμνος.

mparis.jpg

Ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θόδωρος Μπαρής στο μήνυμά του για την 28η Οκτωβρίου αναφέρει:

«Γονατίζουμε μπροστά στην αιώνια μνήμη εκείνων που μέσα στις σκληρές βουνοκορφές και τα παγωμένα χαρακώματα της Πίνδου και των βουνών της Αλβανίας, στάθηκαν γενναίοι και αγέρωχοι μπροστά στον όλεθρο, απέναντι στη φρίκη του πολέμου και της τυραννίας, ζεσταίνοντας στις χλαίνες τους την ψυχή ενός λαού. 

Η γενιά του 1940, απλή στις καθημερινές της χαρές και προσδοκίες αλλά ιδεολογικά και ηθικά απέραντη μπροστά στο καθήκον, δεν πολέμησε μόνο για τα χώματά μας.

Τιτάνες, απόκοσμες μορφές φτιαγμένες από την ελληνική ανδρεία την ώρα που το σκοτάδι πλησίασε, καταπίνοντας φωτιά και ατσάλι, με τροφή από λάσπη και ανακατεμένο με αίμα νερό από χιόνι, οι προγονοί μας πολέμησαν για κάτι βαθύτερο: για το δικαίωμα να ονειρευόμαστε, να αγαπάμε και να δημιουργούμε ελεύθεροι σε έναν κόσμο που φάνταζε σκοτεινός και αβέβαιος.

Δεν διέθεταν προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία, ούτε τη στήριξη που δικαιούταν η θυσία τους. Είχαν όμως τη θέληση και την ακλόνητη πίστη πως η Ελλάδα αξίζει να ζει, όχι μόνο μέσα στους χάρτες, αλλά στις καρδιές των παιδιών της.

Ο ηρωισμός τους δεν είναι μια απλή ανάμνηση στο ημερολόγιο της ιστορίας. Είναι ο θεμέλιος λίθος πάνω στον οποίο στεκόμαστε σήμερα, ζώντας τη ζωή που εκείνοι ονειρεύτηκαν. Χιλιάδες, έμειναν εκεί, στον τόπο της θυσίας τους, δεν αγκάλιασαν ποτέ ξανά τα παιδιά και δεν πήραν το γλυκό φιλί των δικών τους, τα άφησαν να τα χαιρόμαστε εμείς που θα ακολουθούσαμε.

Τους χρωστάμε! Την αγάπη, τον θαυμασμό, την ακοίμητη μνήμη τους. Να μένει αναμμένο το καντήλι τους στις καρδιές μας και αστραφτερό το νόημα της θυσίας τους.

Γιατί το χρέος της δικής μας γενιάς είναι πολυσύνθετο, δεν ξοφλιέται με νοσταλγία και λόγους πανηγυρικούς. Στον σημερινό κόσμο, που οι πόλεμοι δεν γίνονται μόνο με όπλα, αλλά με πληροφορίες, ιδεολογίες και οικονομικές ανισότητες, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι διαφορετικές, αλλά εξίσου απειλητικές. Κλιματική καταστροφή, κοινωνικός κατακερματισμός, αυταρχισμός και αβεβαιότητα είναι, μεταξύ πολλών δεινών οι νέοι εχθροί.

Αυτός είναι και ο πόλεμός μας. Δεν μαίνεται στα βουνά της Πίνδου, αλλά στη δουλειά, στις αγωνίες της καθημερινότητας, στα σχολεία των παιδιών μας, στα καμένα δάση μας, στα Τέμπη…

Και είναι τούτο που μας ζητείται να πράξουμε: να σταθούμε αποφασιστικά στις μάχες του σήμερα για έναν βιώσιμο πλανήτη, για μια πιο δίκαιη κοινωνία, για τα θεμέλια της Δημοκρατίας που τρίζουν υπό τις σύγχρονες πιέσεις.

Το παράδειγμα εκείνης της γενιάς δεν είναι απλώς μια ανάμνηση ηρωισμού, αλλά μια ζωντανή υπενθύμιση ότι οι πιο μεγάλες νίκες δεν κερδίζονται μόνο με τη δύναμη, αλλά με την ανυποχώρητη πίστη σε κάτι ανώτερο. 

Και αυτή είναι η δική μας υπόσχεση σε εκείνους. Να ζήσουμε ελεύθεροι, με αίσθημα δικαίου, όπως εκείνοι πολέμησαν και θυσιάστηκαν.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου, Ζήτω η Ελλάδα!».

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ