Απόστολος Σταθόπουλος: Μέχρι πότε η Πάτρα δεν θα διαθέτει χώρο τέλεσης πολιτικών κηδειών;

Στο πρόβλημα της έλλειψης χώρου ύστατου αποχαιρετισμού συμπολιτών μας που επιλέγουν την πολιτική κηδεία, αναφέρεται με ερώτησή του προς τη Δημοτική Αρχή της Πάτρας στο πλαίσιο της συνεδρίασης Λογοδοσίας, ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι» Απόστολος Σταθόπουλος.

Ο κ. Σταθόπουλος ρωτά παράλληλα και για την πρόοδο του έργου σχετικά με το αποτεφρωτήριο στο ΒΙΟΠΑ Γλαύκου, το οποίο έχει «λιμνάσει».

Η ερώτηση του κ. Σταθόπουλου έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 4368/ 2016 (Α21) πού τροποποιεί τον 344/1976(Α143), κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το επιθυμεί μπορεί ελεύθερα με δήλωση του να ορίσει τον τύπο τελετής της κηδείας του και τον τόπο ταφής του.

Ως πολιτική κηδεία ορίζεται η τελετή αποχαιρετισμού που προηγείται της ταφής ή της αποτέφρωσης.

Η εξόδιος ακολουθία μιας πολιτικής κηδείας δεν τελείται στους ιερούς ναούς όπως συμβαίνει στη θρησκευτική κηδεία, πραγματοποιείται ή σε εξωτερικό χώρο, συχνά εντός των κοιμητηρίων ή σε αίθουσα τελετών όπου αυτή υπάρχει.

Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο περισσότεροι συμπολίτες μας επιλέγουν την πολιτική κηδεία ως ύστατο αποχαιρετισμό του αγαπημένου τους προσώπου.

Στο δήμο μας τόσο στα δύο μεγάλα νεκροταφεία όσο και τα περιφερειακά η έλλειψη αίθουσας πολιτικής κηδείας αναγκάζει φίλους και συγγενείς να αποχαιρετούν τον εκλιπόντα σε ανοιχτό χώρο ή στην καλύτερη περίπτωση μπροστά από κυλικεία (π.χ. του πρώτου νεκροταφείου).

Η δημιουργία συγκεκριμένου χώρου κατάλληλα διαμορφωμένου για την διεξαγωγή του ύστατου αποχαιρετισμού όταν πρόκειται για πολιτική κηδεία, στην εποχή μας, είναι απαραίτητη.

Ερωτάται ο κύριος δήμαρχος τι προβλέπεται να πράξει ώστε να δημιουργηθεί σύντομα κατάλληλος χώρος όπου η τέλεση αποχαιρετισμού μιας πολιτικής κηδείας να γίνεται με σεβασμό και διακριτικότητα κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες;

Ποια είναι η πρόοδος του έργου σχετικά με το πολυδιαφημιζόμενο από την δημοτική αρχή αποτεφρωτήριο στην περιοχή του ΒΙΟΠΑ Γλαύκου;»