Σαρλ Μισέλ: Ανοίγουν νέοι δρόμοι στις σχέσεις ΕΕ - Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, χαρακτήρισε ιστορική τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τους ηγέτες των έξι χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βασίλειο του Μπαχρέιν, Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, Σουλτανάτο του Ομάν, Κράτος του Κατάρ και το κράτος του Κουβέιτ) και εκτίμησε ότι ανοίγονται νέοι δρόμοι μεταξύ στρατηγικών εταίρων.

“Η συνεργασία μας βασίζεται στην αμοιβαία ακρόαση, σεβασμό, εμπιστοσύνη και ενδυνάμωση, με στόχο τη δημιουργία ενός κοινού μέλλοντος”, επισήμανε ο Σαρλ Μισέλ και προσδιόρισε το πλαίσιο της συνεργασίας σε τρία σκέλη. 

Τρία πεδία συνεργασίας προσδιόρισε ο Σαρλ Μισέλ

Πρώτον, η ασφάλεια είναι απαραίτητη για την υλοποίηση των οικονομικών φιλοδοξιών μας. Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και οι επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ έχουν υπονομεύσει την περιφερειακή ασφάλεια. Χρειαζόμαστε άμεση κατάπαυση του πυρός και διπλωματικές προσπάθειες για βιώσιμη ασφάλεια. 

Δεύτερον, η βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί βασικούς πόρους. Η πράσινη μετάβαση και η ενεργειακή διαφοροποίηση είναι κοινοί στόχοι. Η Ευρώπη μπορεί να προσφέρει βιώσιμη τεχνολογία για την εξόρυξη και διύλιση στην περιοχή σας. 

Τρίτον, οι ενεργειακές συνεργασίες μπορούν να οδηγήσουν σε μια νέα εποχή. Ο Κόλπος έχει πλεονεκτήματα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το καθαρό υδρογόνο. Μαζί μπορούμε να αναπτύξουμε νέες αγορές και αλυσίδες αξίας για καθαρή ενέργεια, καθιστώντας την περιοχή σας κόμβο καθαρής ενέργειας που συνδέει την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.

ertnews.gr