Βολιβία: Υπό έκδοση ένταλμα σύλληψης κατά του πρώην Προέδρου Έβο Μοράλες

Η εισαγγελέας της Βολιβίας Σάντρα Γκουτιέρες ανακοίνωσε ότι επίκειται ένταλμα σύλληψης κατά του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες (2006-2019), στο πλαίσιο της έρευνας για εμπλοκή του σε υπόθεση εμπορίας ανθρώπων και βιασμό.

Σύμφωνα με την καταγγελία που έχει στην κατοχή της η Εισαγγελία της Βολιβίας, ο Μοράλες φέρεται να έχει διαπράξει τα εγκλήματα της εμπορίας ανθρώπων και του βιασμού ανήλικης, με την οποία υποτίθεται ότι έχει ένα παιδί. Το θύμα ανήκε σε μια ομάδα νεολαίας που δημιουργήθηκε από τον πρώην πρόεδρο κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του, που ονομαζόταν «Generation Evo».

Ο Μοράλες κλήθηκε να καταθέσει σήμερα στην Ταρίχα, αλλά ο συνήγορός του παρουσίασε ένα υπόμνημα για να διακαιολογήσει την απουσία του, ισχυριζόμενος ότι υπάρχει συνταγματική απόφαση που διατάσσει την εξέταση της υπόθεσης στην κεντρική περιοχή της Cochabamba, όπου ζει ο πρώην πρόεδρος και αρχηγός της οργάνωσης.

Η Γκουτιέρες επεσήμανε ότι, εκτός από τον πρώην πρόεδρο, κλήθηκαν να καταθέσουν άλλα δύο άτομα που επίσης ερευνώνται για την υπόθεση και τα οποία δεν εμφανίστηκαν. «Και για τους τρεις θα είναι η ίδια νομική αντιμετώπιση, αφού δεν έχουν δικαιολογήσει τη μη εμφάνισή τους», επεσήμανε.

Όπως υποστήριξε η εισαγγελέας «κανένα δικαίωμα δεν παραβιάζεται», όπως ισχυρίζονται ο Μοράλες και οι συνήγοροι υπεράσπισής του, και δήλωσε ότι «όλα γίνονται με διαφανή τρόπο και σύμφωνα με τον νόμο».

Κοινωνικές οργανώσεις που σχετίζονται με τον Μοράλες προειδοποίησαν σήμερα ότι εάν η Εισαγγελία εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του πρώην προέδρου, θα ξεκινήσουν αποκλεισμό της εθνικής οδού.

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, ο οποίος είναι αποστασιοποιημένος από την κυβέρνηση του προέδρου Λουίς Άρσε, δήλωσε ότι θα υπερασπιστεί τον εαυτό του σε αυτή τη «νομική μάχη», που για τον ίδιο είναι μια «πολιτική δίωξη» και ανέφερε ότι υπάρχουν περισσότεροι από 200 δικηγόροι που τον κάλεσαν για να τον υπερασπιστούν «δωρεάν».

Η μήνυση κατά του πρώην προέδρου κατατέθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου στην Εισαγγελία της Ταρίχα, τρεις ημέρες μετά την άφιξη στη Λα Παζ του Μοράλες ως επικεφαλής “Πορείας για τη σωτηρία της Βολιβίας”, αφού διένυσε 190 χιλιόμετρα, από τα υψίπεδα ως την πρωτεύουσα. Η πορεία είχε σκοπό να αναδείξει τη διαμαρτυρία μεγάλου μέρους των πολιτών για τις οικονομικές δυσκολίες, την έλλειψη καυσίμων και αμερικανικών δολαρίων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο Όμιλος Puebla, ένα πολιτικό και ακαδημαϊκό φόρουμ που αποτελείται από εκπροσώπους της πολιτικής αριστεράς της Λατινικής Αμερικής, εξέφρασε την ανησυχία του για την «εκστρατεία νόμου» κατά του ηγέτη της «Κίνησης για τον Σοσιαλισμό» MAS.

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Πηγή: EFE