Α. Στεφανής: Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή - Οι στόχοι μου για το Άγιο Όρος

Στις εξελίξεις στην περιοχή, την κρίση στη Μέση Ανατολή, τα ελληνοτουρκικά, αλλά και για τους στόχους που έχει θέση με την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, αναφέρθηκε ο νέος διοικητής του Αγίου Όρους, αλλά και πρώην Υπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και στην εκπομπή Update (Θ. Σιαφάκας).

Ως προς τις εξελίξεις στο μεσανατολικό, ανέφερε: «Υπάρχει μια θεωρία η οποία λέει ότι για να έρθει η αποκλιμάκωση της κρίσης πρέπει να ολοκληρωθεί η ένταση στη μεγίστη της μορφή. Ακόμα δεν έχουμε δει την ένταση στη μέγιστη μορφή. Δυστυχώς έπονται και τα άλλα, όχι μόνο στο Ισραήλ, γιατί ξεχνάμε εδώ και δύο χρόνια τον πόλεμο τον οποίο συμβαίνει στην Ουκρανία και εκεί κάθε μέρα που περνάει υπάρχει κλιμάκωση προς το χειρότερο.
Αλλά ερχόμενοι τώρα στο Ισραήλ, που τις μέρες αυτές δυστυχώς έχει την τιμητική του, την κρίση εννοώ στο Ισραήλ βλέπουμε ότι ακόμα δεν έχει έρθει η χειρότερη ώρα, γιατί κάθε φορά το επόμενο γεγονός το οποίο συμβαίνει, δυστυχώς είναι χειρότερο από το προηγούμενο.

Έλεγα λοιπόν ότι αν δεν δούμε το χειρότερο, δεν θα έρθει το καλύτερο. Αυτή τη στιγμή δυστυχώς δεν έχουμε φτάσει στο χειρότερο σημείο της κρίσης. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει, με ποια θα είναι και πως θα είναι η απάντηση του Ισραήλ, έτσι ώστε να αρχίσουμε να βλέπουμε μια καλυτέρευση».

«Πόλεμος δι’ αντιπροσώπων»

Σχολιάζοντας αν η σημερινή περίοδος θυμίζει το 1967 και τον «πόλεμο των έξι ημερών», δήλωσε: «Την περίοδο εκείνη ήταν τελείως διακριτοί ρόλοι, διότι είχαμε δύο αντίπαλες στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες οι οποίες μάχονταν η μία εναντίον της άλλης χρησιμοποιώντας συμβατικά πολεμικά μέσα. Τώρα βλέπουμε αυτό να έχει επεκταθεί και να βλέπουμε τη χρήση ποικίλων μεθόδων υβριδικών.

Και επίσης βλέπουμε και πολέμους δια αντιπροσώπων. Δηλαδή αντί να πολεμά ηΧεζμπολάχ εναντίον του του Ισραήλ, τώρα πολεμάνε οι Χούθι, πολεμάει το Ιράν, πολεμάνε βάσεις από τη Συρία.
Η Τουρκία εμπλέκεται στο όλο περιβάλλον. Οι χώρες του Κόλπου και εκείνες ανησυχούν και στέλνουν απειλές.
Βλέπουμε λοιπόν μια κατάσταση η οποία μπορεί πολύ εύκολα να γενικευθεί εάν δεν τηρηθεί η ψυχραιμία».

Το νέο τοπίο και οι μέθοδοι

Συνέχισε λέγοντας πως: «Είναι τόσο πολύ πολυπαραγοντικό το πεδίο που τα δεδομένα τα οποία κάποιος πρέπει να συνυπολογίσει για να εκτιμήσει το τι γίνεται, είναι που ούτε κομπιούτερ δεν τα βγάζει. Το εσωτερικό πρόβλημα το οποίο έχει ο Νετανιάχου στη χώρα του και το πόσο θέλει να εδραιωθεί και να συνεχίσει να διοικεί ,το πρόβλημα το οποίο έχει με τις Ηνωμένες Πολιτείες και η αντιπαράθεση που γίνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και ποιος θα δώσει λύση.
Ακούμε και τους δύο υποψήφιους προέδρους να διατυπώνουν δηλώσεις πως θα δώσουν λύση και στην Ουκρανία και στο Ισραήλ.

Το τι συμβαίνει με το Λίβανο και τη Χεζμπολάχ, το τι συμβαίνει με του στη Γάζα, με τη Χαμάς και τους Παλαιστίνιους, τους απλούς ανθρώπους, το τι συμβαίνει με την Αίγυπτο, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το Ιράν.

Είμαι πολύ ρεαλιστής για τη διαδικασία ύφεσης, για να μπορέσω να δω ένα καλό σενάριο.
Δεν υπάρχει καλό σενάριο. Υπάρχει μόνο κακό. Και αφήσαμε μια συζήτηση πριν πως μπορεί το Ισραήλ να επέμβει στο Ιράν.
Δεν πρέπει σε τέτοιες περιπτώσεις δεν κάνουμε προφητεία, αλλά κοιτάμε τι δυνατότητες έχει.

Το Ισραήλ έχει ποικίλες δυνατότητες να χτυπήσει το Ιράν έχει πάρα πολλές, έχει ατελείωτες.
Εδώ είδαμε και κάτι το οποίο μέχρι πρότινος ούτε καν το σκεφτόμαστε.
Ποτέ κανένας δεν σκεφτόταν ότι με τους ειδοποιητές τα μπίπερ τα οποία είχαν πάνω τους οι άνθρωποι, ότι αυτά μπορούν να τα χακάρουν και να γίνει έκρηξη. Είδαμε λοιπόν ένα τελείως διαφορετικό τρόπο.

Αυτή τη στιγμή γίνεται κάτι το οποίο, γίνεται τόσο ευρεία χρήση που είναι να το κάνεις μάθημα στα σχολεία.
Δηλαδή διείσδυση ειδικών δυνάμεων, οι οποίες βρίσκουν τους στόχους, τους βγάζουν με διάφορους μεθόδους, τους στοχοποιούν και εμφανίζεται ένα βλήμα το οποίο είναι είτε από το έδαφος, είτε από drone, είτε από αεροσκάφος.
Καθοδηγείται και πηγαίνει ακριβώς στο παράθυρο του δωματίου που βρίσκεται αυτός στον οποίο θέλουν να στοχεύσουν».

Τι θέση έχει η Ελλάδα στις εξελίξεις

Ο κ. Στεφανής σχολίασε πως: «Αδιαμφισβήτητα η Ελλάδα ήταν, είναι και παραμένει πυλώνας σταθερότητας ακόμα και στην περίοδο της κρίσης, ακόμα και στη 10ετία που η χώρα μας αντιμετώπιζε προβλήματα, πάλι είχε δυνάμεις να είναι πυλώνας σταθερότητας Τα τελευταία πέντε χρόνια αυτό έχει εκτοξευθεί. Βεβαίως και είμαστε πυλώνας σταθερότητας και εκείνο το οποίο η Ελλάδα διατυμπανίζει πάντα, ακούσαμε και σήμερα το πρωί στη συνέντευξή του τον κ. Γεραπετρίτη να λέει ότι εμείς είμαστε με το διεθνές δίκαιο και ως χώρα η οποία στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο, παράλληλα με την ισχύ της, οφείλουμε αυτό και να το διεκδικούμε και να το υποστηρίζουμε».

Για το διάλογο με την Τουρκία, την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα είπε: «Η απάντηση μου είναι μονολεκτική ναι, γιατί, τώρα έρχομαι να δικαιολογήσω το γιατί σε μία περιοχή η οποία μαστίζεται από δύο πολέμους, ένα στα βόρεια σύνορά μας και ένα στα νότια σύνορά μας, αυτή τη στιγμή επιβάλλεται όσο ποτέ και είναι η καλύτερη περίοδος να συζητήσουμε με την Τουρκία.
Γιατί και η Τουρκία θα ρίξει, θα αναγκαστεί να κάνει βήματα πίσω λόγω του ότι δεν μπορεί να πυροδοτηθεί μια τρίτη κρίση εδώ.

Οφείλουμε λοιπόν εμείς να το εκμεταλλευτούμε, αλλά παράλληλα πρέπει να έχουμε το ρεαλισμό τον οποίο σας περιέγραψα πριν και να συνεχίσουμε την ισχυροποίησή μας, γιατί κανένας δεν πρόκειται να σε ακούσει, Εάν δεν είσαι ισχυρός, κανένας δεν πρόκειται να σου δώσει σημασία, αν δεν έχεις τη δύναμη να να υποστηρίξεις το δίκαιο σου.

Να ξεκινήσω από το ότι ο πρωθυπουργός της χώρας μας και ο κ. Ερντογάν συμφωνούν ότι διαφωνούν σε πάρα πολλά θέματα. Και αυτό όμως δεν τους απαγορεύει να συζητάνε.
Επίσης το ότι συζητάμε δεν σημαίνει ότι κάνουμε πίσω σε θέματα εθνικής κυριαρχίας.
Δεν σημαίνει ότι παραδίδουμε εθνική κυριαρχία, όπως λένε ορισμένοι, επειδή συζητάμε, παραδίδουμε την εθνική μας κυριαρχία. Αλίμονο Και βεβαίως βεβαίως και πρέπει να συζητάμε. Βεβαίως και πρέπει να είμαστε κοντά.

Δεν υποχωρούμε από τα δίκαιά μας; Δεν υποχωρούμε από την εθνική μας κυριαρχία.
Δεν υποχωρούμε από το ότι ένα από μία από τις θέσεις τους είναι ότι 126 ελληνικά νησιά δεν είναι ελληνικά.
Είναι δυνατόν ποτέ εμείς αυτό να το συζητήσουμε;

Έχουμε δείξει ότι δεν σπάει ο διάλογος, αλλά έχουμε δείξει ότι δεν κάνουμε πίσω δεχόμενοι τα ζητήματα τα οποία βάζει η Τουρκία.

Θα πω κάτι γιατί μερικές φορές αυτό το έχουμε κερδίσει την ησυχία μας, παρερμηνεύεται. Όχι, δεν έχουμε κερδίσει την ησυχία μας. Έχουμε κερδίσει χρόνο για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την ισχυροποίηση την οποία κάνουμε, την οποία την κάνουμε σε τρία κομβικά θέματα.
Την κάνουμε διπλωματικά.
Την κάνουμε επιχειρησιακά, αμυντικά εννοώ και την κάνουμε και οικονομικά.
Εκείνο το οποίο όμως μπορώ να πω, είναι ότι έχουμε δείξει τα τελευταία πέντε χρόνια ότι δεν κάνουμε πίσω σε θέματα εθνικής κυριαρχίας».

Το Άγιον Όρος

Ως προς τα καθήκοντα που ανέλαβε ως πολιτικός διοικητής, τόνισε ότι: «Καταρχάς να ξεκινήσω από τι είναι τεράστια τιμή να είσαι διοικητής εκεί. Είσαι σε ένα μέρος το οποίο είναι ιερό.
Είσαι σε ένα μέρος όπου επί 1136 χρόνια στο ίδιο μέρος γίνονται οι διαδικασίες οι πνευματικές, με τον ίδιο τρόπο.
Πουθενά παγκόσμια δεν υπάρχει αυτό. Πουθενά. Άνθρωποι εξαιρετικά πνευματικοί άνθρωποι, οι οποίοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον ασκητισμό και στον ησυχασμό.

Και το Άγιο Όρος πρέπει να το βλέπει κανείς κάτω από τέσσερις πυλώνες. Ο πρώτος είναι γεωπολιτικός γεωστρατηγικός.
Τεράστιος στην εποχή μας. Ο δεύτερος πυλώνας είναι αυτός ο πνευματικός. Ο τρίτος πυλώνας είναι το μέλλον Και πως το Όρος έχει διανύσει 1000 χρόνια και πλέον χρόνια, θα πάει στα επόμενα χρόνια.

Τι κάνουμε εμείς γι αυτό; Και ο τέταρτος πυλώνας είναι ένα σχέδιο έτσι ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τις υποδομές του και τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νέα εποχή. Ένα παράδειγμα μικρό θα σας φέρω σε αυτό το Όρος δεν έχει ρεύμα. Λειτουργούν πάνω από 1.500 γεννήτριες. Προσβάλλουν το περιβάλλον και το απειλούν.
Πώς το αντιμετωπίζουμε αυτό; Υπάρχουν ιδέες.

Άρα λοιπόν τέσσερις πυλώνες με πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά και συνεχή μέσα σε ένα περιβάλλον, όπως είπα, εξαιρετικά πνευματικό και με ανθρώπους οι οποίοι συνδυάζουν Οι μοναχοί, αναφέρομαι στους αγίους Πατέρες, δύο πυλώνες.
Ο ένας είναι οι γέροντες με τη γνώση, με την εμπειρία και την πνευματικότητά τους και ο δεύτερος είναι οι νέοι μοναχοί, οι οποίοι έχουν τις νέες ιδέες και θέλουν να συνεχίσουν και αυτοί να συνεισφέρουν στους αιώνες που περνάνε».

Για τα ανοιχτά ζητήματα, όπως το θέμα με την Μονή Εσφιγμένου και τους ζηλωτές μοναχούς που δεν αποχωρούν, ο κ. Στεφανής ανέφερε ότι: «Θα ξεκινήσω από το εξής σύμφωνα με τα συστατικά καταστατικό του Αγίου Όρους, στο Άγιο Όρος υπάρχουν 20 μονές. Εσφαλμένα από πολλούς και μερικές φορές με δόλο, χρησιμοποιούνται τίτλοι όπως ρωσικό μοναστήρι, σερβικό μοναστήρι, ρουμανικό μοναστήρι. Τα μοναστήρια είναι όλα ελληνικά και τα 20 τα μοναστήρια είναι ελληνικά.
Όπως επίσης για να υπάρξει κάποιος ως μοναχός στο Άγιον Όρος πρέπει να έχει ελληνική υπηκοότητα.

Μπορεί η ιθαγένεια του να είναι βουλγαρική, η υπηκοότητα του όμως είναι ελληνική. Δεν μπορεί κάποιος να είναι μοναχός στο Άγιο Όρος, αλλά μιλάμε για ελληνική επικράτεια της οποίας η λειτουργία καλύπτεται από το Σύνταγμα της Ελλάδος.
Το άρθρο 105 με Διοικητή και η οποία υπάγεται πνευματικά στο Πατριαρχείο, έχοντας το αυτοδιοίκητο μάλιστα στα θέματα τα πνευματικά. Υπάρχουν φορείς και δυνάμεις οι οποίες λειτουργούν στο Όρος; Βεβαίως από το 12 υπήρχαν από το 12, η Ρωσία στη Συνθήκη του Λονδίνου θέλησε το Όρος να γίνει οικουμενικό και να φύγει από την επήρεια της Ελλάδος.

Αυτή τη στιγμή λοιπόν βρισκόμαστε στη διαδικασία να καταλάβουν όλοι και να συνειδητοποιήσουν όλοι αυτό το οποίο μας λέει το Σύνταγμα και αυτό το οποίο μας λένε τα χίλια χρόνια ότι αναφερόμαστε σε εθνικό έδαφος και τα 20 μοναστήρια είναι Ελληνικά.
Και να καταλάβουν όλοι ότι βεβαίως και μπορούν να βοηθάνε το Όρος όλες οι χώρες οι οποίες έχουν μοναχούς εκεί.
Αλλά όλα αυτά είναι υπό την έγκριση του Ελληνικού κράτους, το οποίο κάθε δωρεά που μπαίνει στο Όρος την ελέγχει μέσω του ΚΕΔΑΚ του Κέντρου Διατήρησης της Αγιορείτικης Κληρονομιάς.

Κοιτάξτε εγώ ως άνθρωπος και θα πω γιατί χρησιμοποιήθηκε εναντίον μου και μιλώ ευθέως.
Έχω μία δυναμική, έχω ένα πάθος το οποίο πηγάζει έτσι είναι ο χαρακτήρας μου. Κάποιοι λοιπόν θεώρησαν ότι το πάθος μου αυτό θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να να εκπονήσουμε επιχειρησιακά σχέδια.

Γράφτηκε και στις εφημερίδες αυτό, με σκοπό να επέμβω δυναμικά και στρατιωτικά στο Άγιο Όρος.
Το Άγιο Όρος είναι μέρος ησυχίας. Το Άγιο Όρος είναι μέρος ασκητισμού.
Βεβαίως και η δυναμική μου θα χρησιμοποιηθεί με σκοπό να επιλυθεί ένα θέμα,, διχάζει την ελληνική κοινωνία.
Υπάρχουν άνθρωποι που είναι με τους με τους έγκλειστους μέσα στο Άγιο Όρος.
Καμία λύση δεν μπορεί να δοθεί με τη βία».

Το άβατο και οι γυναίκες

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο νέος πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, είπε: «Κατ’ αρχάς το θέμα ετέθη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε μια επιτροπή από καθηγητές στο Άγιο Όρος και τελικά η Επιτροπή απεφάνθη ότι σωστά το Άγιο Όρος είναι αυτό το οποίο είναι και πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να δίνει χρήματα στο Άγιο Όρος, ανεξάρτητα αν ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού της Ευρώπης δεν έρχεται εκεί.

Από την άλλη μεριά, θα ήθελα να πω το εξής και οφείλουμε να το σκεφτούμε πολύ σοβαρά όλοι. Σε μια περίοδο που τα πάντα είναι αβέβαια και κάτω από αστάθεια, που πόλεμοι, τοξικότητα και αντιπαλότητα κυριαρχεί στο δημόσιο βίο, οφείλουμε να έχουμε ένα μέρος το οποίο έχει κάποια σταθερότητα. Εάν λοιπόν πάμε να κάνουμε, να προτείνουμε τέτοιες τεράστιες αλλαγές, είναι κάτι το οποίο πιθανόν να απειλήσει την ηρεμία, τη σταθερότητα του Oρους. Λοιπόν, δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε αυτό το πράγμα».

ertnews.gr