Σιν Μπετ: Ο 73χρονος επιχειρηματίας Μότι Μαμάν κατηγορείται για το σχέδιο δολοφονίας του Νετανιάχου

Για λάθος κρίσης έκανε λόγο ο δικηγόρος του

Ηλικίας 73 ετών με καταγωγή από την πόλη Ασκελόν στο νότιο Ισραήλ είναι ο επιχειρηματίας Μότι Μαμάν ο οποίος συνελήφθη από την υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας της χώρας (Σιν Μπετ) για το ιρανικό σχέδιο δολοφονίας του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ

Σύμφωνα με πηγή με γνώση των ερευνών που επικαλούνται οι Times of Israel, ο Μαμάν δεν αρνήθηκε ποτέ τις κατηγορίες σε βάρος του καθ'όλη τη διάρκεια της προανάκρισης.

Ο δικηγόρος του 73χρονου επιχειρηματία υποστήριξε ότι ο πελάτης του έκανε «ένα λάθος κρίσης» και συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές.

«Πρόκειται για ένα άτομο που έχει βοηθήσει τις αρχές ασφαλείας, τα παιδιά του έχουν υπηρετήσει στις δυνάμεις ασφαλείας και ο οποίος έκανε ένα λάθος κρίσης όσον αφορά το πλαίσιο των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων» δήλωσε ο δικηγορος του 73χρονου επιχειρηματία

Υψηλόβαθμός αξιωματούχος της Σιν Μπετ έκανε λόγο για «πολύ σοβαρή υπόθεση που αποτελεί απόδειξη των προσπαθειών που κάνουν οι ιρανικές μυστικές υπηρεσίες για να στρατολογήσουν Ισραηλινούς πολίτες προκειμένου να προχωρήσουν σε τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ». Κατά τον ίδιο αξιωματούχο η Τεχεράνη αναζητά κυρίως Ισραηλινούς με εγκληματικό παρελθόν.

Το σχέδιο που αποκάλυψε η Σιν Μπετ

Σύμφωνα με την Σιν Μπετ, οι ιρανικές προσπάθειες για να σκοτώσουν κάποιον εκ των τριών στόχων, εντάθηκαν μετά τη δολοφονία Χανίγια στην Τεχεράνη.

Κατά την ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας, το ιρανικό σχέδιο ήταν να χρησιμοποιηθεί ένας ισραηλινός επιχειρηματίας που πέρασε αρκετό χρόνο ζώντας στην Τουρκία και είχε οικονομικές συναλλαγές τόσο με Τούρκους όσο και με Ιρανούς για να προχωρήσει στα σχέδια δολοφονίας στο Ισραήλ.

Το πρώτο ταξίδι στο Ιράν

Τον περασμένο Απρίλιο, μάλιστα, δύο Τούρκοι, ο Andrei Farouk Aslan και ο Guneid Aslan, φέρονται να επικοινώνησαν με τον Ισραηλινό επιχειρηματία τον οποίο κάλεσαν στη χώρα τους προκειμένου αυτός να συναντηθεί με έναν πλούσιο Ιρανό με το όνομα Edi, με τη συνάντηση να πραγματοποιείται τον Μάιο.

Όταν όμως οι δύο Τούρκοι είπαν στον Ισραηλινό επιχειρηματία ότι ο Edi δεν μπορούσε να ταξιδέψει από το Ιράν στην Τουρκία, εκείνος συμφώνησε να περάσει λαθραία με αυτοκίνητο από την Τουρκία στο Ιράν, όπου συνάντησε τον Edi και ένα μέλος των ιρανικών αρχών ασφαλείας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας από το Ισραήλ είχε ζητήσει αρχικά ένα εκατομμύριο δολάρια πριν αναλάβει οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Το δεύτερο ταξίδι στο Ιράν

Ακολούθησε δεύτερη επίσκεψη του ισραηλινού επιχειρηματία στο Ιράν, τον περασμένο Αύγουστο, στην οποία φέρεται να έλαβε το ποσό των 5.000 ευρώ ως προκαταβολή για να ξεκινήσει τις προετοιμασίες του σχεδίου.

Σε εκείνο το ταξίδι ο ισραηλινός, ο οποίος δεν κατονομάστηκε από την Σιν Μπετ, ταξίδεψε και πάλι λαθραία από Τουρκία προς Ιράν, αυτή τη φορά με φορτηγό, και συνάντησε εκτός από τον Edi και άλλους Ιρανούς αξιωματούχους ασφαλείας.

Στη συνάντηση αυτή φέρεται να του ζητήθηκε να καταγράψει σε βίντεο τοποθεσίες στο Ισραήλ, να συγκεντρώσει πληροφορίες αλλά και να απειλήσει Ισραηλινούς τους οποίους το Ιράν είχε ήδη προσεγγίσει αλλά εκείνοι δεν ανταποκρίνονταν στις οδηγίες της Τεχεράνης.

Στην ίδια συνάντηση ο Ισραηλινός επιχειρηματίας φέρεται ακόμα να ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να στρατολογήσει Ρώσους και Αμερικανούς για να σκοτώσουν Ιρανούς αντικαθεστωτικούς σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στον επιχειρηματία απαγγέλθηκαν κατηγορίες την Πέμπτη.

 

ΠΗΓΗ



 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ