Ακραία πόλωση στις ΗΠΑ μετά την δεύτερη απόπειρα δολοφονίας Τραμπ

Επτά εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, ο Τραμπ γίνεται και πάλι στόχος επίθεσης. Ο 58χρονος επίδοξος δολοφόνος του Ντόναλντ Τραμπ, πριν ανοίξει πυρ, φέρεται να είχε κρυφτεί μέσα σε θάμνους κοντά στο γκολφ κλαμπ όπου έπαιζε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ προσπάθησε να διαφύγει με ένα μαύρο αυτοκίνητο, πριν εντοπισθεί από τις αρχές.

Ο ύποπτος, που ταυτοποιήθηκε ως ο 58χρονος Ράιαν Γουέσλεϊ Ρουθ, τράπηκε σε φυγή και λίγο αργότερα συνελήφθη.

Στο σημείο όπου κρυβόταν ο ύποπτος εντοπίστηκε ένα καλάσνικοφ και μία κάμερα.

Δύο μήνες μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του στην Πενσιλβάνια, ερωτήματα γεννιούνται για το επίπεδο ασφαλείας γύρω από τον πρώην πρόεδρο. Ο Ντόναλντ Τραμπ πάντως έσπευσε να ενημερώσει τους υποστηρικτές του ότι είναι σώος και αβλαβής ενώ ευχαρίστησε τις μυστικές υπηρεσίες για τo εξαιρετικό, όπως ανέφερε έργο τους.

«Υπήρξαν πυροβολισμοί κοντά μου, αλλά πριν ξεκινήσουν οι φήμες να βγαίνουν εκτός ελέγχου, θα ήθελα να μάθετε πρώτοι: Είμαι σώος και αβλαβής. Τίποτα δεν θα με σταματήσεις. Δεν θα παραδοθώ ποτέ», είπε χαρακτηριστικά.

Τις μυστικές υπηρεσίες εξήραν επίσης ο πρόεδρος Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις.

Η Μυστική Υπηρεσία, η οποία είναι αρμόδια για την ασφάλεια των εν ενεργεία και των πρώην προέδρων των ΗΠΑ, «χρειάζεται περισσότερη βοήθεια», δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Η πρώτη απόπειρα, τον Ιούλιο, οδήγησε στην παραίτηση της επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας.

Ο Μπάιντεν ζήτησε σήμερα «περισσότερη βοήθεια» για την υπηρεσία αυτή, η οποία, κατά την άποψή του, χρειάζεται «περισσότερο προσωπικό». Ο Δημοκρατικός πρόεδρος, σε μια σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους σήμερα στον Λευκό Οίκο, κάλεσε το Κογκρέσο να καλύψει αυτές τις πρόσθετες ανάγκες.

«Η μεγαλύτερη προτεραιότητα είναι να έχουμε τις απαντήσεις για να καταλάβουμε πώς ο πρόεδρος Τραμπ έγινε στόχος πολλών αποπειρών δολοφονίας», σχολίασε στην πλατφόρμα Χ ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον.

Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας «δεν είναι εν ενεργεία πρόεδρος. Εάν ήταν, θα είχαμε περικυκλώσει το γήπεδο γκολφ (σ.σ. όπου βρισκόταν την Κυριακή). Αλλά επειδή δεν είναι, ο μηχανισμός ασφαλείας περιορίζεται στα σημεία που επιλέγει η Μυστική Υπηρεσία» η οποία «κάνει ακριβώς αυτό που θα έπρεπε να κάνει», σχολίασε την Κυριακή ο σερίφης της κομητείας του Παλμ Μπιτς, Ρις Μπράντσο.

Ο συλληφθείς, Ράιαν Γουέσλι Ρουθ απότη Χαβάη, είναι θερμός υποστηρικτής της Ουκρανίας. Eίχε επισκεφθεί το Κίεβο και είχε προσπαθήσει να στρατολογήσει ξένους εθελοντές για να πολεμήσουν στο πλευρό του ουκρανικού στατού.

Εμφανίζεται επικριτικός ως προς τον Τραμπ, αλλά στο παρελθόν είχε σχολιάσει αρνητικά και τον Τζο Μπάιντεν.

Ο Τραμπ και οι οπαδοί του σκληραίνουν τη ρητορική τους

Αυτό που θα δούμε από εδώ και πέρα είναι συσπείρωση των οπαδών του Τραμπ, νέες θεωρίες συνωμοσίας, σκλήρυνση της ρητορικής του πρώην προέδρου και συνεπώς νέα πόλωση στο πολιτικό σκηνικό.

Εκτιμάται ότι οι δημοσκοπήσεις μπορεί να γίνουν ξανά ευνοϊκές για τον Τραμπ – λίγα 24ωρα αφότου η Καμαλα πήρε τα πάνω της μετά το ντιμπέιτ – ενώ στο επιτελείο της αναγνωρίζουν ότι σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή χάνουν το πιο σημαντικό εργαλείο τους, αυτό της σκληρής κριτικής καθώς θα πρέπει να κατεβάσουν και πάλι τους τόνους όπως συνέβη και τον Ιούλιο.

Η σημαντική διαφορά όμως με τον Ιούλιο είναι τώρα βρισκόμαστε μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Αποδεικνύεται καθημερινά ότι είναι η πλέον απρόβλεπτη προεκλογική περίοδος, κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει πως θα είναι τα πράγματα αυριο, και φαίνεται ότι η πολιτική βία θα συνεχίσει να ρίχνει βαριά την σκιά της στα πολιτικά πράγματα στην Αμερική από εδώ και στο εξής.

ertnews.gr