Μπορούν τα σκυλιά να θυμούνται ονόματα παιχνιδιών;

Η έρευνα για τη γνωστική ικανότητα των σκύλων δείχνει ότι ορισμένα κατοικίδια ζώα αποθηκεύουν ονόματα αντικειμένων στη μακροπρόθεσμη μνήμη (Φωτ.: pexels)

Νέα μελέτη έρχεται να μας αποδείξει για ακόμα μία φορά πόσο ταλαντούχα είναι τα σκυλιά.

Ειδικότερα, ερευνητές ανακάλυψαν ότι ορισμένα σκυλιά μπορούν να θυμούνται το όνομα ενός παιχνιδιού ακόμη και όταν δεν το έχουν δει για δύο χρόνια αποδεικνύοντας ότι χαράσσονται στη μνήμη τους.

Η Σάνι Ντρορ του Πανεπιστημίου Έτβες Λόραντ στην Ουγγαρία, πρώτη συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι σκύλοι αυτοί αποθηκεύουν τα ονόματα των αντικειμένων στη μακροπρόθεσμη μνήμη τους, αντί απλώς να ανανεώνεται η μνήμη τους από τους ιδιοκτήτες τους μέσω του συχνού παιχνιδιού με το αντικείμενο.

Η Ντρορ πρόσθεσε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στην κατανόηση της εξέλιξης της ανθρώπινης γλώσσας, δεδομένου ότι η μνήμη είναι ένα από τα πολλά συστατικά της. «Γιατί η γλώσσα είναι μοναδικά ανθρώπινη; Για να το καταλάβουμε αυτό, πρέπει να καταλάβουμε ποια μέρη της γλώσσας είναι διαθέσιμα σε άλλα ζώα σε ποια μέρη δεν είναι», είπε.

Γράφοντας στο περιοδικό Biology Letters, η Ντρορ και οι συνεργάτες της αναφέρουν πώς μελέτησαν πέντε σκύλους οι οποίοι, σε προηγούμενη έρευνα, είχαν μάθει τα ονόματα 12 νέων παιχνιδιών. Τα παιχνίδια αυτά στη συνέχεια απομακρύνθηκαν για δύο χρόνια.

Στη νέα μελέτη, οι ιδιοκτήτες των σκύλων εμφάνισαν τα συγκεκριμένα παιχνίδια. Τρεις σκύλοι είχαν και τα 12, ένας άλλος είχε 11 παιχνίδια και ένας σκύλος είχε μόνο πέντε παιχνίδια, καθώς κάποια είχαν χαθεί.

Αφού επέτρεψαν στον σκύλο τους να επιθεωρήσει τα αντικείμενα, κάθε ιδιοκτήτης τοποθέτησε πέντε ή έξι από τα “δοκιμαστικά” παιχνίδια σε ένα δωμάτιο του σπιτιού του, μαζί με οκτώ άλλα παιχνίδια του σκύλου του. Στη συνέχεια, οι ιδιοκτήτες μεταφέρθηκαν σε ένα δεύτερο δωμάτιο και ζήτησαν από το σκύλο τους να πάρει κάθε ένα από τα παιχνίδια της δοκιμής – ένα κάθε φορά. Για να ελαχιστοποιηθεί η αναστάτωση, ο ιδιοκτήτης αντικαθιστούσε τα επιλεγμένα παιχνίδια μόνο όταν είχαν απομείνει μόλις τρία δοκιμαστικά παιχνίδια στη στοίβα. Οι ερευνητές παρακολουθούσαν διαδικτυακά μέσω συσκευών βιντεοσκόπησης.

Το πείραμα διεξήχθη δύο φορές για κάθε σκύλο και επαναλήφθηκε επίσης για τέσσερις από τους σκύλους χρησιμοποιώντας τα εναπομείναντα δοκιμαστικά παιχνίδια τους.

Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι, συνολικά, οι σκύλοι διάλεγαν το σωστό παιχνίδι κατά μέσο όρο 44% των περιπτώσεων – με ορισμένους να έχουν ποσοστό επιτυχίας έως και 60%. Τα ποσοστά αυτά, προσθέτουν οι ερευνητές, είναι πολύ πάνω από το επίπεδο που αναμενόταν από την τύχη.

Τα αποτελέσματα καθορίστηκαν από την επιδεξιότητα τεσσάρων σκύλων, με τα σκυλιά αυτά να θυμούνται τα ονόματα από τρία έως εννέα από τα παιχνίδια της δοκιμής τους.

Η ομάδα τονίζει ότι επειδή ορισμένα σκυλιά μπορούν να μάθουν ονόματα αντικειμένων, δεν μπορούν να το κάνουν όλα τα σκυλιά, με τους παράγοντες που κρύβονται πίσω από αυτή την ικανότητα να μην είναι ακόμη σαφείς.

Ωστόσο, η Ντρορ σημείωσε ότι τα σκυλιά με αυτό το ταλέντο είχαν συχνά ιδιοκτήτες που αφιέρωναν πολύ χρόνο για να ασχοληθούν μαζί τους. «Όσο περισσότερο χρόνο επενδύετε στον σκύλο σας, τόσο περισσότερα θα πάρετε πίσω από τη σχέση», είπε.

Με πληροφορίες από theguardian.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ