Ελβετία - Ιταλία συγκρούονται στο Βερολίνο για μια θέση στα προημιτελικά

Η αυλαία της φάσης των «16» ανοίγει τις 19:00 στο «Olympiastadion» του Βερολίνου, με τον αγώνα της Ελβετίας με την Ιταλία. Για λίγα λεπτά στις καθυστερήσεις του τελευταίου αγώνα του 1ου ομίλου με τη Γερμανία, οι Ελβετοί ήταν «αγκαλιά» με την πρωτιά, όμως το γκολ του Φίλκρουγκ στο 90’+2’ έδωσαν την ευκαιρία στα «πάντσερ» να τερματίσουν στην πρώτη θέση του γκρουπ.

Η ομάδα του Μουράτ Γιακίν, ωστόσο, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί στους «16» απέναντι στην κάτοχο του τροπαίου Ιταλία κι όπως τόνισε κι ο αρχηγός της, Γκράνιτ Τζάκα «...το πρώτο βήμα έχει γίνει. Ανυπομονούμε για τον επόμενο γύρο και τους επόμενους αντιπάλους μας. Ελπίζω όλοι να έχουν λίγο περισσότερο σεβασμό για την Ελβετία τώρα».

Απ’ την πλευρά της η Ιταλία χρειάστηκε ένα γκολ του Ματία Τζακάνι στο 8ο λεπτό των καθυστερήσεων του αγώνα με την Κροατία για να εξασφαλίσει την παρουσία της στα νοκ-άουτ και πλέον είναι έτοιμη να πολεμήσει για να κρατήσει το «στέμμα» της. «Προχωράμε βήμα-βήμα. Θα παίξουμε εναντίον μιας άλλης δυνατής ομάδας στην Ελβετία, αλλά θέλουμε να κερδίσουμε και να πάμε μπροστά», ήταν το σχόλιο του φορ της ιταλικής ομάδας, Ματέο Ρετέγκι, ο οποίος θα ήθελε να επαναληφθεί το... σενάριο του 2020, όταν η Ιταλία νίκησε την Ελβετία με 3-0 στη φάση των ομίλων του προηγούμενου EURO.

Για τον Λουτσιάνο Σπαλέτι, ωστόσο, οι «ατζούρι» πρέπει να βελτιώσουν την εικόνα τους εάν θέλουν να προχωρήσουν και να ξαναφτάσουν ψηλά στη διοργάνωση. «Πήραμε έναν βαθμό στο τέλος, μετά από ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι με την Κροατία. Τα παιδιά έκαναν κάτι εξαιρετικό, ιδιαίτερα από πνευματικής άποψης. Πρέπει να τους συγχαρούμε, αλλά έχουμε και πράγματα που πρέπει να βελτιώσουμε. Μερικές φορές τα λάθη που κάνουν, είναι αποτέλεσμα υπερβολικής επιθυμίας».
Απ’ την πλευρά του ο Γιακίν στάθηκε στην ποιότητα της ιταλικής ομάδας: «Η Ιταλία έχει μερικούς σπουδαίους παίκτες, οπότε θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για εμάς. Παραμένουμε συγκεντρωμένοι στον εαυτό μας, αλλά πρέπει επίσης να βεβαιωθούμε ότι είμαστε προετοιμασμένοι για το παιχνίδι της ιταλικής ομάδας. Μπορούν να παίξουν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους...».

Η Ελβετία θα αναγκαστεί να κάνει τουλάχιστον μία αλλαγή στην αρχική της ενδεκάδα το Σάββατο (29/6), καθώς ο «Έλληνας» Λεωνίδας Στεργίου θα κληθεί να καλύψει το κενό του τιμωρημένου τον Σίλβαν Βίντμερ (2 κίτρινες).

Το ίδιο «θέμα» με τις κάρτες έχει κι ο Σπαλέτι, καθώς δεν μπορεί να υπολογίζει στον τιμωρημένο (και τρομερά επιδραστικό) Ρικάρντο Καλαφιόρι, με τον Τζιανλούκα Μαντσίνι να παίρνει τη θέση του στην ενδεκάδα.

Οι πιθανές ενδεκάδες:
ΕΛΒΕΤΙΑ: Ζόμερ, Σαρ, Ακάνζι, Ροντρίγκεζ, Στεργίου, Τζάκα, Φρόιλερ, Έμπισερ, Εντόι, Βάργκας, Εμπολό.
ΙΤΑΛΙΑ: Ντοναρούμα, Νταρμιάν, Μαντσίνι, Μπαστόνι, Ντι Λορέντσο, Μπαρέλα, Ζορζίνιο, Κριστάντε, Ντιμάρκο, Κιέζα, Σκαμάκα.

Διαιτητής: Σιμόν Μαρτσίνιακ (Πολωνία)