Euro 2024: Κυριάρχησε και πέρασε ως πρώτη στους «16» η Ισπανία παρά το «φτωχό» 1-0 επί της Ιταλίας

Πραγματοποιώντας εντυπωσιακή εμφάνιση, η Ισπανία νίκησε 1-0 την Ιταλία στο Γκελζενκίρχεν και εξασφάλισε την πρώτη θέση του 2ου ομίλου στο EURO 2024.

Παρά το «φτωχό» σκορ, το οποίο μάλιστα διαμορφώθηκε από αυτογκόλ (Καλαφιόρι 55΄), το ματς ήταν μία 90λεπτη επίδειξη δύναμης και ανωτερότητας για την Ισπανία που προκρίθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στους «16».

Η Ισπανία ήταν καταιγιστική στο πρώτο ημίχρονο, περιόρισε σε παθητικό ρόλο τους πρωταθλητές Ευρώπης, από την πρώτη στιγμή. Μόλις στα 90 δευτερόλεπτα παιχνιδιού ο Πέδρι με κεφαλιά από πολύ κοντά υποχρέωσε τον Ντοναρούμα σε δύσκολη απόκρουση.

Στο 10΄ η «Ρόχα» έχασε κλασική ευκαιρία σε εξ επαφής κεφαλιά-άουτ του Γουϊλιαμς μετά από σέντρα του Μοράτα. Και στο 24΄ ήταν ξανά ο «Τζίτζο» Ντοναρούμα που σταμάτησε την προσπάθεια του Μοράτα από πλάγια θέση.

Η στατιστική απεικόνιση του αγώνα στο τέλος του α΄ ημιχρόνου, αντικατοπτρίζει πλήρως τη μορφή του αγώνα. Στο 61-39 η κατοχή της μπάλας για την Ισπανία που είχε 9 τελικές προσπάθειες, έναντι μόλις μίας των «ατζούρι», ένα σουτ χωρίς τύχη του Κιέζα στο 45+1΄.

Οι αλλαγές ήταν επιβεβλημένες για τους «ατζούρι» και πράγματι ο Σπαλέτι έριξε στο ματς άμεσα τους Κριστάντε, Καμπιάζο σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του κέντρου, ώστε να μην μεταφέρουν η Ισπανία τη μπάλα τόσο εύκολα ανάμεσα στις γραμμές. Όμως οι Ίβηρες δεν άφησαν το πόδι από το γκάζι και στο 52΄ έχασαν νέα μεγάλη ευκαιρία όταν ο Πέδρι έκανε κακό τελείωμα στην ασίστ του Κουκουρέγια.

Εν τέλει ό,τι δεν μπόρεσαν να κάνουν οι επιθετικοί των Ισπανών, το έκανε για… χάρη τους ένας Ιταλός αμυντικός Στο 55΄ από γύρισμα του Γουίλιαμς και απόκρουση του Ντοναρούμε, έγινε η κόντρα στα πόδια του Καλαφιόρι και κατέληξε στα δίχτυα. «Πικρό» το αυτογκόλ για οποιαδήποτε ομάδα, αλλά η «Ρόχα» άξιζε απόλυτα το προβάδισμα.

Το γεγονός ότι πλησιάζαμε στο τελευταίο δεκάλεπτο και η «Σκουάντρα Ατζούρα» ήταν ακόμα μέσα στο ματς, από μόνο του αποτελούσε μαγική εικόνα.

Δεν μπορούσε, όμως, να πετύχει κάτι καλύτερο και τώρα πλέον θα πρέπει να αποφύγει την ήττα από την Κροατία στην τελευταία αγωνιστική (24/6) για να μην επιστρέψει πρόωρα στη Ρώμη…

 

Ισπανία-Ιταλία 1-0

Γκολ: 55′ αυτ. Καλαφιόρι (Ισπανία)

Κίτρινες: Ντοναρούμα (Ιταλία), Ρόδρι (Ισπανία), Κριστάντε (Ιταλία), Λε Νορμάντ (Ισπανία), Καρβαχάλ (Iσπανία)

Κόκκινες:

Δοκάρια: 71′ Γουίλιαμς (Ισπανία)

Ισπανία (Ντε λα Φουέντε, 4-3-3): Ουνάι Σιμόν, Καρβαχάλ, Λε Νορμάντ, Λαπόρτ, Κουκουρέγια, Φαμπιάν Ρουϊθ (90+4΄ Μερίνο), Ρόδρι, Πέδρι (71΄ Μπαένα), Γιαμάλ (71΄ Φεράν Τόρες), Μοράτα (78΄ Ογιαρθάμπαλ), Νίκο Γουϊλιαμς (78΄ Αγιόθε Πέρεθ)

Ιταλία (Σπαλέτι, 4-2-3-1):Ντοναρούμα, Ντι Λορέντσο, Μπαστόνι, Καλαφιόρι, Ντιμάρκο, Μπαρέλα, Ζορζίνιο (46΄ Κριστάντε), Κιέζα (64΄ Τζακάνι), Φρατέζι (46΄ Καμπιάζο), Πελεγκρίνι (82΄ Ρασπαντόι), Σκαμάκα (64΄ Ρετέγκουϊ)

Διαιτητής: Σλάβκο Βίντσιτς (Σλοβενία)

https://www.zougla.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ