Τι εκτιμούν οι Αρχές για τα κίνητρα της επίθεσης έξω από το σπίτι της προέδρου του Αρείου Πάγου - Τι προκύπτει από τις έρευνες

Οι εκτιμήσεις για το προφίλ των δραστών

Ως δολοφονική καταδρομική επίθεση αντιμετωπίζουν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ αυτή που εξελίχθηκε στη 00.45 τα ξημερώματα έξω από το σπίτι της προέδρου του Αρείου Πάγου στου Παπάγου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Παναγιώτη Σπυρόπουλου, από καθαρή τύχη γλίτωσε ο 42χρονος υπαρχιφύλακας που τραυματίστηκε καθώς πρόλαβε να βγει γρήγορα από το αστυνομικό συμβατικό όχημα όταν δέχτηκε τις πρώτες βόμβες μολότοφ και μία από αυτές πέρασε στο εσωτερικό του. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που έχουν αναλάβει την διερεύνηση του περιστατικού αναφέρουν πως η ενέργεια των δραστών είχε διπλό συμβολισμό: Μιλούν για αστυνομικό στόχο έξω από οικία προσώπου υψηλού συμβολισμού, όπως είναι αυτό της προέδρου του Αρείου Πάγου.

Στην περίπτωση που ο αστυνομικός είχε εισπνεύσει άμεσα φλόγα ή εύφλεκτο υγρό, όπως λένε οι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας μπορεί να είχε βρει φρικτό τέλος μέσα στο συμβατικό αστυνομικό όχημα.

Τι προκύπτει από πρώτα στοιχεία των ερευνών - Πώς έγινε η επίθεση

Από τα πρώτα στοιχεία των ερευνών προκύπτει ότι οι δράστες ήταν περίπου 7 με 8 τον αριθμό, ηλικίας από 17 έως 20 χρόνων. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι δράστες επιτέθηκαν όταν είδαν τον αστυνομικό να μπαίνει στο συμβατικό όχημα της αστυνομίας. Βγήκαν πιθανότατα από το άλσος που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση και εκτόξευσαν εναντίον του 42χρονου υπαρχιφύλακα που υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Παπάγου-Χολαργού, τουλάχιστον πέντε βόμβες μολότοφ. Στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή από το δρομολόγιο από το οποίο είχαν προσεγγίσει το αστυνομικό όχημα.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ αρχικά κάνουν λόγο για «κύκλους ουσιαστικά της γειτονιάς», όπως λένε χαρακτηριστικά, που μπορεί να λειτουργούν στο πλαίσιο του αντιεξουσιαστικού χώρου, αλλά είναι νεαρής ηλικίας, έχουν φτιάξει διάφορες ομάδες σε διάφορες περιοχές της Αττικής και ενδεχομένως γνώριζαν ακριβώς τη φύλαξη της προέδρου του Αρείου Πάγου, όπως και τον αστυνομικό με το συμβατικό όχημα που βρισκόταν εκεί, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν είναι σε θέση να δώσει κατάθεση. Νοσηλεύεται στην πλαστική χειρουργική του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου με τραύματα στα χέρια, στο λαιμό και το πρόσωπο.

Σημειώνεται πως φθορές πέρα από το συμβατικό αστυνομικό όχημα προκλήθηκαν και στην ιδιωτική μοτοσυκλέτα του αστυνομικού, στην ιδιωτική μοτοσικλέτα του γαμπρού της προέδρου του Αρείου Πάγου και καθώς και στο υπόπολυβόλο του αστυνομικού που ήταν στο πίσω κάθισμα. 

Η υπόθεση πέρασε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία

Την έρευνα για το περιστατικό αρχικά την είχε αναλάβει η Κρατική Ασφάλεια, αλλά πλέον η υπόθεση πέρασε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία ελέγχει τα βίντεο που υπάρχουν από κάμερες στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι δεν έχει αναβαθμιστεί ο τρόπος φύλαξης οικείων υψηλών προσώπων και μάλιστα το καταγγέλλει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, καθώς είδαν πάλι έναν αστυνομικό να τραυματίζεται σε όχημα όπως τον Νεκτάριο Σάββα το 2009, που δολοφονήθηκε από τη Σέχτα Επαναστατών έξω από το σπίτι προστατευόμενης μάρτυρος στα Πατήσια.

Τα πρώτα λόγια του τραυματία αστυνομικού

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Θεοδόση Πάνου, σε μία πρώτη συνομιλία που είχε ο αστυνομικός με τους συναδέλφους του μετά την επίθεση ανέφερε ότι είδε ένα αυτοκίνητο να περνάει και τότε δέχτηκε την επίθεση ενώ παράλληλα άκουσε και φωνές.

Η μολότοφ έπεσε πάνω στο περιπολικό που βρίσκεται έξω από το σπίτι της προέδρου (στο σημείο δεν υπάρχει φυλάκιο). Ο αστυνομικός κατάφερε να βγει έγκαιρα από το περιπολικό που έπιασε φωτιά και καταστράφηκε ολοσχερώς ενώ χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής με 8 πυροσβέστες και 2 οχήματα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Η Άμεση Δράση που έφτασε στο σημείο προέβη σε 9 προσαγωγές στην περιοχή ωστόσο δεν έγιναν συλλήψεις καθώς δεν προέκυψε κάτι εις βάρος τους και αφέθηκαν ελεύθεροι

Η αστυνομία έχει συλλέξει οπτικοακουστικό υλικό από τις κάμερες στην περιοχή, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί τα ίχνη των δραστών.

 

ΠΗΓΗ