Ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας στα Υπουργεία Ανάπτυξης και Πολιτικής Προστασίας -Συναντήσεις με Θεοδωρικάκο & Τριαντόπουλο

Τί συζητήθηκε

Συναντήσεις με Υπουργούς της Κυβέρνησης στα Υπουργεία Ανάπτυξης και Πολιτικής Προστασίας είχε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και Πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ κ. Πλάτωνας Μαρλαφέκας.

Στη συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, παρουσία και υπηρεσιακών παραγόντων του ΕΦΕΠΑΕ, συζητήθηκε το ζήτημα του Αναπτυξιακού Νόμου και των επενδυτικών σχεδίων που έχουν κατατεθεί και αυτή την περίοδο αξιολογούνται. Η συνεργασία με το Υπουργείο θα συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα με επαφές των υπηρεσιακών στελεχών, οπότε και θα εξεταστούν πλήρως  τα επενδυτικά σχέδια ύψους έως και 3.000.000 ευρώ, στην κατεύθυνση της προτεραιότητας που δίνεται στη μέγιστη δυνατή κάλυψη των υγιών επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Μαρλαφέκας παρέδωσε στον Υπουργό υπόμνημα του Επιμελητηρίου Αχαΐας, το οποίο απεστάλη και υπηρεσιακά και κοινοποιήθηκε στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας. Με το υπόμνημα ζητείται να γίνουν δυο βασικές ρυθμίσεις που θα συμβάλλουν αφενός στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και, αφετέρου, στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση Ευρωπαϊκών και Εθνικών προγραμμάτων από τις επιχειρήσεις:

Ζητείται να τροποποιηθεί το άρθρο 65 του Επιμελητηριακού Νόμου που περιορίζει στο 5% των ετήσιων εσόδων του Επιμελητηρίου τις δαπάνες για συμμετοχή του Επιμελητηρίου και των επιχειρήσεων  - μελών του σε Εκθέσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού. Καθώς χρειάζεται να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η εξωστρέφεια των τοπικών επιχειρήσεων, τέθηκε το αίτημα να αυξηθεί το ανωτέρω ποσοστό στο 10% των ετήσιων εσόδων του Επιμελητηρίου ή να εξαιρεθεί η δαπάνη για συμμετοχή σε Εκθέσεις από τον περιορισμό του Νόμου. 

Επίσης, τίθεται στο Υπουργείο η αναγκαιότητα να υπάρξει τροποποίηση και στο υπάρχον πλαίσιο υπό το οποίο το Επιμελητήριο μπορεί να ενισχύει την Αναπτυξιακή του Εταιρεία. Μέχρι σήμερα, οι Αναπτυξιακές των Επιμελητηρίων ενισχύονται από τα Επιμελητήρια μόνο με τη δυνατότητα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Στο υπόμνημα που παρέδωσε ο κ. Μαρλαφέκας ζητείται να προβλεφθεί η απευθείας επιχορήγηση των Αναπτυξιακών, ώστε να καταστεί πιο ευέλικτη και αποτελεσματική η ενίσχυση της αποστολής των Αναπτυξιακών Εταιρειών.

triantopoylos_marlafekas_new.jpg

Εποικοδομητική ήταν η συνάντηση και με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Τριαντόπουλο. Η συζήτηση εστιάστηκε στην ανάγκη ειδικών προβλέψεων για τη στήριξη επιχειρήσεων που πλήττονται από φυσικές καταστροφές.

Ο κ. Μαρλαφέκας τόνισε πως το Επιμελητήριο Αχαΐας και ο ΕΦΕΠΑΕ θα είναι αρωγοί σε κάθε προσπάθεια αυτά τα σχήματα στήριξης στις πληγείσες επιχειρήσεις να είναι επαρκή και να εφαρμόζονται έγκαιρα. 

Ειδική αναφορά έγινε και στις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιά στον Ερύμανθο Αχαΐας αλλά και την Ηλεία που προκάλεσαν ζημιές σε αγροτικές και άλλες επιχειρήσεις και έκτακτες ανάγκες άμεσης στήριξης της περιοχής.