Παρέμβαση Παππά για τους πυρόπληκτους κατοίκους του Δήμου Ερυμάνθου

Επιστολή σε Χατζηδάκη

Επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη έστειλε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Παππάς για την εφαρμογή μέτρων ανακούφισης προς τους πυρόπληκτους κατοίκους του Δήμου Ερυμάνθου

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ως Περιφερειακό Τμήμα Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, με την παρούσα επιστολή, εκφράζουμε την ανησυχία μας για τις οικονομικές δυσκολίες που είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν οι πυρόπληκτοι κάτοικοι του Δήμου Ερυμάνθου, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουνίου 2024.

Αναμένοντας την επίσημη καταγραφή από τις αρμόδιες αρχές, των ζημιών που προκλήθηκαν, επισημαίνουμε ότι οι πυρόπληκτοι πολίτες και επιχειρήσεις:

  • Έχουν υποστεί σοβαρές οικονομικές απώλειες, με την καταστροφή κατοικιών, επιχειρήσεων και καλλιεργειών.
  • Βρίσκονται σε περίοδο υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων και εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
  • Θα βρεθούν σε διαδικασία ανασυγκρότησης, η οποία είναι χρονοβόρα και δαπανηρή.
  • Θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην επανεκκίνηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας και στην εξασφάλιση του βιοπορισμού τους.

Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα, την κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθώς και μέτρα που είχαν ληφθεί πέρυσι σε αντίστοιχες καταστάσεις προτείνουμε:

 
  • Να επιταχυνθεί η διαδικασία χορήγησης αποζημιώσεων για όλους χωρίς πρόσθετα γραφειοκρατικά εμπόδια.
  • Να υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
  • Να τεθούν σε αναστολή για τουλάχιστον ένα εξάμηνο οι πληρωμές προς Δημόσιο και Ασφαλιστικούς Φορείς.
  • Να υλοποιηθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης, όπως η ρύθμιση οφειλών σε πολλές άτοκες δόσεις και η μείωση φορολογικών βαρών.

Είναι σημαντικό να δοθεί στους πυρόπληκτους κατοίκους του Δήμου ο απαραίτητος χρόνος και η απαραίτητη οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσουν την συγκεκριμένη δυσμενή κατάσταση.

Παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας.

Επιπροσθέτως, θα θέλαμε να προτείνουμε να ανοίξει ο διάλογος ώστε να καταρτιστεί και να αποκτήσει νομοθετική ισχύ κανονισμός ενεργοποίησης οικονομικών μέτρων και ελαφρύνσεων σε περίπτωση έκτακτων καιρικών φαινομένων, πυρκαγιών, πλημμυρών κ.ο.κ., ο οποίος θα ενεργοποιείται αυτόματα κάθε φορά που η κοινωνία μας έρχεται αντιμέτωπη με αυτά.

Οι τοπικές μας κοινωνίες έρχονται όλο και συχνότερα αντιμέτωπες με τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής και θεωρούμε αναγκαίο οι πολίτες, οι επιχειρήσεις, ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος της υπαίθρου να προστατεύονται από το κράτος σε τέτοιες άσχημες περιστάσεις και να γνωρίζουν εκ των προτέρων τι προβλέπεται.

Άλλωστε, το να αναφερόμαστε συνεχώς για έκτακτα μέτρα απέναντι σε μια κατάσταση που τείνει να γίνει τακτική, περισσότερα διαδικαστικά προβλήματα θα δημιουργεί παρά θα επιλύει.

Ευελπιστούμε στην καλή συνεργασία μας προς όφελος της κοινωνίας.