Ο σκύλος ζει μόνιμα στον κήπο – Ο αρνητικός αντίκτυπος που έχει αυτό στον χαρακτήρα του

Δυστυχώς, ακόμη και στις μέρες μας, υπάρχουν άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι ο σκύλος πρέπει να ζει μόνιμα στον κήπο. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

Παρόλο που υπάρχουν αμέτρητης μελέτες, που δείχνουν πόσο σημαντική είναι η κοινωνικοποίηση του σκύλου, αλλά και πόσο συναισθηματικά πλάσματα είναι.

Οι άνθρωποι που έχουν επιλέξει να απομονώσουν τον σκύλο τους στον κήπο, μόνο κακό του κάνουν.

Οι ιδιοκτήτες αυτών των σκύλων αδιαφορούν για την καθημερινή βόλτα του σκύλου τους, που είναι και η βασική αιτία της αντικοινωνικής τους συμπεριφοράς

Οι σκύλοι είναι ζώα κοινωνικά και θέλουν να αποτελούν μέλος της δικής μας οικογένειας

«Είναι πολλές οι φορές που έχω κληθεί να εκπαιδεύσω σκύλο, ο οποίος έχει ως μόνιμη κατοικία τον κήπο ενός σπιτιού.
Αυτό που, συνήθως, αντιμετωπίζω, είναι ένα αντικοινωνικό ζώο, που σπάνια βγαίνει βόλτες και, πολλές φορές, δεν μπορεί να δεχτεί ούτε το λουρί/οδηγό. Είναι επιθετικός ως προς τους γύρω του και, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι αδύνατον ακόμη και να επισκεφτεί τον κτηνίατρο του.

Σκυλιά εξαιρετικά επικίνδυνα. Και εάν τους δοθεί η ευκαιρία και «ξεγλιστρήσουν» από τον φράκτη του κτήματος, είναι ικανά να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές. Τόσο σε περαστικούς, όσο και σε άλλα ζώα», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο εκπαιδευτής σκύλων, Μιχάλης Διαμαντάρας.

Οι ιδιοκτήτες αυτών των σκύλων, όπως επισημαίνει, αδιαφορούν για την καθημερινή βόλτα του σκύλου τους, που είναι και η βασική αιτία της αντικοινωνικής τους συμπεριφοράς.
Οι οικογένειες αυτές, εξηγεί, χρησιμοποιούν ως δικαιολογία τον κήπο τους για να μην πάνε τον σκύλο τους βόλτα. Επαναπαύονται, λοιπόν, στο ότι τού διαθέτουν μεγάλους χώρους, προκειμένου να εκτονωθεί.

Ο σκύλος είναι κοινωνικό ζώο και η απομόνωσή του στον κήπο τον ωθεί σε μη επιθυμητές συμπεριφορές

«Οι σκύλοι είναι ζώα κοινωνικά και θέλουν να αποτελούν μέλος της δικής μας αγέλης (οικογένεια). Είναι κατοικίδια, που η προσφορά τους στην οικογένεια δεν μπορεί να υπάρχει όταν απομονώνονται στον «καταπληκτικό» μας κήπο», τονίζει ο εκπαιδευτής.

Ένας σκύλος που ζει μόνιμα στον κήπο, σύμφωνα με τον κ. Διαμαντάρα, το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να γαυγίζει από βαρεμάρα. Και να ενοχλεί, εμάς και τους γείτονες. Να καταστρέφει τον κήπο μας, και να θυμώνουμε όταν μας λερώνει, καθώς πηδά πάνω μας από την έντονη χαρά που νιώθει στη σπάνια παρουσία μας.

Ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο, που η παρουσία μας στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού μειώνεται, τα προβλήματα αυτά γίνονται εντονότερα.

«Ίσως, θα ήταν καλό να μην έχουμε σκύλο, αν η μυρωδιά ή οι τρίχες του αγαπημένου μας φίλου είναι τεράστιο πρόβλημα για εμάς», επισημαίνει ο κ. Διαμαντάρας.

Ποιος είναι ο σωστός ιδιοκτήτης σκύλου

Ένας σωστός ιδιοκτήτης σκύλου, αναφέρει ο εκπαιδευτής, έχει το τετράποδο μέλος της οικογένειας του δίπλα του. Μέσα στο σπίτι, με όρους και κανόνες. Τον βγάζει καθημερινά και συχνά βόλτες, και τον κήπο τον χρησιμοποιεί μόνο για τη σωστή εκτόνωσή του. Αυτός ο σκύλος, σίγουρα, θα είναι υπάκουος και ισορροπημένος.

Σκύλοι για φύλαξη χώρου

Υπάρχουν φυλές σκύλων που έχουν ως εργασία τους τη φύλαξη χώρου.
«Ο εσωτερικός χώρος είναι ασφαλής και για τον ίδιο, έχουμε εμπιστοσύνη στο γάβγισμά του και τις αντιδράσεις του σε τυχόν θορύβους και μυρωδιές. Και δεν ενοχλεί άσκοπα τους γύρω του», υπογραμμίζει ο κ. Διαμαντάρας.

Εν ολίγοις, ο κ. Διαμαντάρας λέει: «Αν θέλουμε έναν υπάκουο σκύλο, ευτυχισμένο, καλά εκπαιδευμένο και καλό φύλακα, θα πρέπει ο χώρος μας να είναι και δικός του χώρος».

https://www.in.gr/