Πάτρα: Από την Αιτωλοακαρνανία με λεωφορεία στην διεύθυνση εκπαίδευσης για τις καταργήσεις τμημάτων

Στιγμιότυπο από πρόσφατη μαθητική κινητοποίηση

Τη διαμαρτυρία τους για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις τμημα΄των στην Αιτωλοακαρνανία θα εκφράσουν σήμερα το πρωΐ μαθητές και γονείς.

Με πούλμαν έρχονται σήμερα στις 10.30 το πρωΐ στην Πάτρα για να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ζητώντας να μην προσχωρήσουν οι καταργήσεις τημάτων σχολείων, που προκαλούν τεράστια προβλήματα σε μαθητές. Το ζήτημα όπως σημειώνουν αφορά και μαθητές ΑΜΕΑ.

Ζαμπάρας: «Αποκλεισμοί στην ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση για τους μαθητές του Λυκείου Γαβαλούς»

Στο μεταξύ ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μίλτος Ζαμπάρας, εκφράζει την βαθιά ανησυχία του για την κατάσταση που έχει προκύψει στο Λύκειο Γαβαλούς, μετά την απόφαση για την συγχώνευση τμημάτων που πλήττει την εκπαιδευτική κοινότητα και την πρόσβαση των μαθητών στην ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε:

Συγκεκριμένα το τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ΄ Λυκείου στο Λύκειο  Γαβαλούς που αριθμεί τρείς μαθητές οδηγείται στο κλείσιμο ως αποτέλεσμα ένας από τους μαθητές να αναγκάζεται να διανύει μεγάλη απόσταση καθημερινά (Ματαράγκα), ενώ οι άλλοι δύο μαθητές εξαναγκάζονται να αλλάξουν κατεύθυνση και να ενταχθούν στο άλλο τμήμα της Γ’ Λυκείου του ίδιου σχολείου.

Αυτή η αναγκαστική μετακίνηση όχι μόνο επιβαρύνει τους μαθητές αλλά υπονομεύει το δικαίωμα τους για ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Το σχολείο τελεί υπό κατάληψη, με τους μαθητές και τους γονείς να εκφράζουν τις απολύτως δικαιολογημένες ανησυχίες τους για αυτή την κατάσταση.

Η συγχώνευση τμημάτων χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών και οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες αποτελεί πλήγμα στην ποιότητα της εκπαίδευση που δικαιούνται όλοι οι μαθητές ανεξαιρέτως.

Ο Μίλτος Ζαμπάρας δήλωσε:

«Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να παρέμβει άμεσα για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Είναι αναγκαίο να βρεθεί λύση που να διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ειδικές συνθήκες. Οι συνθήκες στις οποίες βρίσκονται οι μαθητές και οι οικογένειες τους αποτελούν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα το οποίο το Υπουργείο οφείλει να αντιμετωπίσει με ευαισθησία και αποφασιστικότητα. Δεσμεύομαι να συνεχίσω τις προσπάθειες για την προάσπιση των δικαιωμάτων των μαθητών  και να πιέσω για την άμεση λήψη μέτρων που θα βελτιώσουν τις συνθήκες στο εκπαιδευτικό σύστημα».