Η υπερβολική ζέστη (όπως και το ακραίο κρύο) συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμικό και αιμορραγικό επεισόδιο

Με τον υδράργυρο να ανεβαίνει, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η υπερβολική ζέστη (όπως και το ακραίο κρύο) συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμικό και αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη από το Harvard T.H. Chan School of Public Health.

«Τα νέα ευρήματα μας βοηθούν κατανοήσουμε περισσότερο τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο εγκεφαλικό», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Barrak Alahmad, ερευνητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας.

«Καθώς οι θερμοκρασίες γίνονται πιο ακραίες, προβλέπουμε αύξηση των θανατηφόρων εγκεφαλικών και διευρυνόμενη διαφορά στη θνησιμότητα από εγκεφαλικά μεταξύ των χωρών υψηλού και χαμηλού εισοδήματος, καθώς οι τελευταίες είναι πιθανό να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της κλιματικής αλλαγής» συμπληρώνει.

Η επιστημονική μελέτη έχει δημοσιευθεί στο Stroke.

Τι έδειξε η έρευνα για τις ακραίες θερμοκρασίες και την θνησιμότητα από εγκεφαλικό επεισόδιο

Προηγούμενες μελέτες αναφορικά με την σύνδεση ακραίων θερμοκρασιών και θνησιμότητας από εγκεφαλικά επεισόδια είχαν δώσει ανάμεικτα ή ασαφή αποτελέσματα, αναφέρουν οι ερευνητές. Οι περισσότερες έχουν περιοριστεί σε μεμονωμένες πόλεις ή χώρες, κυρίως υψηλού εισοδήματος, και λίγες έχουν κάνει διαφοροποίηση μεταξύ των υποκατηγοριών εγκεφαλικού.

Για να καλύψουν αυτά τα κενά, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το Multi-Country Multi-City Network, μια παγκόσμια κοινοπραξία περιβαλλοντικής υγείας, για να δημιουργήσουν μια πολυεθνική, πολυπεριφερειακή βάση δεδομένων για τη θνησιμότητα από ισχαιμικό και αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με αυτήν την βάση δεδομένων, μεταξύ 1979 και 2019 αναφέρθηκαν 3,4 εκατομμύρια θάνατοι από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και περισσότερο από 2,4 εκατομμύρια θάνατοι από αιμορραγικό επεισόδιο σε 522 πόλεις σε 25 χώρες. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι για κάθε 1.000 θανάτους από ισχαιμικό ή αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, περίπου 11 αποδόθηκαν σε ακραία κρύες ή ζεστές μέρες.

Από αυτούς τους 11 θανάτους, το 2,5% των πιο κρύων και ζεστών ημερών συνέβαλαν σε 9,1 και 2,2 υπερβολικούς θανάτους, αντίστοιχα. Για κάθε 1.000 αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια, το 2,5% των πιο κρύων και ζεστών ημερών συνέβαλε σε 11,2 και 0,7 υπερβολικούς θανάτους αντίστοιχα.

Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος, σύμφωνα με τους ερευνητές, φάνηκαν να φέρουν υψηλότερο βάρος θνησιμότητας από αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο που σχετίζεται με τη ζέστη συγκριτικά με τις χώρες υψηλού εισοδήματος.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα καλύτερα συστήματα ελέγχου της θερμοκρασίας εσωτερικών χώρων και τα χαμηλότερα ποσοστά εργασίας σε εξωτερικούς χώρους σε χώρες υψηλού εισοδήματος, καθώς και η χειρότερη υγειονομική περίθαλψη σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, μπορεί να εξηγήσουν τις ανισότητες.

Σημειώνουν ωστόσο, ότι είναι απαραίτητη η διεξαγωγή και άλλων ερευνών για να διερευνηθεί διεξοδικά που μπορεί να οφείλονται αυτές οι ανισότητες.

Οι περιορισμοί της μελέτης περιελάμβαναν ότι ήταν περιορισμένη ως προς το γεωγραφικό της εύρος, καθώς οι αγροτικές περιοχές και οι χώρες στην Νότια Ασία, την Αφρική και την Μέση Ανατολή υποεκπροσωπούνταν.

Επιπλέον η μελέτη επικεντρώθηκε μόνο στους θανάτους από εγκεφαλικό επεισόδιο, με τους ερευνητές να τονίζουν ότι πρόσθετες έρευνες στο μέλλον για τη συχνότητα των μη θανατηφόρων εγκεφαλικών επεισοδίων θα παρείχε περαιτέρω κατανόηση της πραγματικής επιβάρυνσης της θερμοκρασίας στην δημόσια υγεία.

Πηγή Vita