Μεγάλο ζήτημα ο «ψηφιακός αναλφαβητισμός» επιχειρηματιών και επαγγελματιών

*Του Τρύφωνα Παχή

 

Στους καιρούς του διαδικτύου και της ψηφιακής τεχνολογίας, οι δυνατότητες που ανοίγονται ειδικά στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες να μιλήσουν για τη δουλειά τους στα κοινά που πιθανόν να ενδιαφέρονται για αυτή και να ανοίξουν καινούργιους ορίζοντες μέσα από τη διεύρυνση του πελατολογίου τους, είναι πλέον πολλές. Το διαδίκτυο ήλθε με έναν τρόπο να «εκδημοκρατίσει» την επαγγελματική επικοινωνία, κάνοντας την πια προσιτή σε όλους λόγω χαμηλού κόστους, από τη μεγάλη πολυεθνική μέχρι το «μαγαζάκι της γειτονιάς». Ψηφιακά εργαλεία όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι μηχανές αναζήτησης και πολλά ακόμη, δίνουν σε όλους τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν επαγγελματικά με τα κοινά στα οποία απευθύνονται άμεσα και οικονομικά και να μετρήσουν τα αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο!

Και εδώ ακριβώς είναι που μπαίνει το ζήτημα του «ψηφιακού αναλφαβητισμού»! Αυτά τα εργαλεία είναι σπουδαία και εξαιρετικά αποτελεσματικά όταν αξιοποιούνται σωστά! Όταν γίνεται η κατάλληλη προετοιμασία σε επίπεδο στόχων και στρατηγικής και όταν για κάθε περίπτωση αξιοποιούνται τα εργαλεία που της ταιριάζουν πραγματικά και όχι αυτά που εμείς νομίζουμε ότι ταιριάζουν και με τον τρόπο που εμείς νομίζουμε πως είναι σωστός. Η επαγγελματική μας παρουσία στο διαδίκτυο ανοίγει δρόμους, εγκυμονεί όμως και κινδύνους εάν αυτή δεν είναι σωστά δομημένη! Γιατί στο διαδίκτυο είμαστε σε δημόσια έκθεση 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο και η «κακή» μας παρουσία εκεί μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικά αρνητικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα δεν μπορεί  το 2024 η εταιρική μας ιστοσελίδα να είναι δομημένη με βάση τη λογική και τις δυνατότητες της προηγούμενης δεκαετίας!

Ο τρόπος που πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες χειρίζονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτά τα εντυπωσιακά πράγματι εργαλεία επαγγελματικής επικοινωνίας, είναι απλά καταστροφικός! Κάτι που είναι εντελώς αδικαιολόγητο, από τη στιγμή που υπάρχουν στατιστικά δεδομένα, προσβάσιμα  σε όλους, που καταγράφουν τόσο τη δυναμική του κάθε τέτοιου μέσου ξεχωριστά, όσο και τα κοινά στα οποία πρωτίστως απευθύνονται αλλά και πολλά ακόμη. Γιατί δεν ταιριάζουν όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε όλες τις περιπτώσεις, ούτε μπορούμε να τα μεταχειριζόμαστε όλα με τον ίδιο τρόπο, από τη στιγμή που το καθένα απευθύνεται σε διαφορετικό κοινό. Μεγάλο θέμα επίσης και το περιεχόμενο των αναρτήσεων όταν θέλουμε να μιλήσουμε για τη δουλειά μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο είναι σαφές πως μπορεί να κάνει τη διαφορά!   

Το διαδίκτυο είναι όντως ένα σπουδαίο εργαλείο σε πολλά επίπεδα, η εμφάνιση αλλά και η διαρκής εξέλιξη του άλλαξε άρδην την πορεία της ανθρωπότητας και αυτό δεν αποτελεί υπερβολή! Δεν είναι όμως «μαγικό ραβδί», ούτε λύνει τα προβλήματα από μόνο του. Είναι ακριβώς ένα εργαλείο, εντυπωσιακό, σπουδαίο και πολυδιάστατο. Όπως κάθε εργαλείο όμως, πρέπει να χρησιμοποιηθεί σωστά για να αποδώσει αυτά που μπορεί.  Είναι ένας ψηφιακός κόσμος όπου τα πάντα καταγράφονται, για όλα υπάρχουν στατιστικά δεδομένα που διευκολύνουν τον όποιο σχεδιασμό και τίποτα δεν γίνεται με τον τρόπο που εμείς νομίζουμε, αλλά όπως πρέπει να γίνεται. Εάν αυτό γίνει έγκαιρα κατανοητό, τότε μπορεί να γίνει σπουδαίο εργαλείο στα χέρια της μικρής τοπικής επιχείρησης και του ελεύθερου επαγγελματία και μέσα από αυτό να γίνουν πράγματα εντυπωσιακά! Είναι σαφές πως μέσα από τη σωστή αξιοποίηση του, ακόμη και η πιο μικρή τοπική επιχείρηση μπορεί να κάνει «την αντεπίθεση της» και να δει εξαιρετικά αποτελέσματα! 

Οι σύγχρονοι καιροί μας απαιτούν σύγχρονες κινήσεις, απαιτούν γνώση, εμπειρία και απόλυτη κατανόηση του νέου επαγγελματικού περιβάλλοντος που έχει διαμορφωθεί. Δεν μπορούμε όλοι να κάνουμε χειρουργικές επεμβάσεις επειδή είδαμε ένα ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση ή στο YouTube και φυσικά δεν θα εμπιστευθούμε το χειρουργείο που πρέπει να κάνουμε σε ένα πτυχιούχο ….φαρμακευτικής!!! Κάπως έτσι κατ’ αντιστοιχία δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε την επαγγελματική μας παρουσία στο διαδίκτυο (η οποία πρέπει να συνδυάζει πολλά) στον …ανιψιό μας που τελείωσε πληροφορική ή σε ένα παιδί που έχουμε στη δουλειά και «ξέρει από αυτά»!!!  Αν θέλουμε πραγματικά να δούμε αποτελέσματα…

 

*Ο Τρύφωνας Παχής είναι πτυχιούχος Οικονομικών & Marketing του S.U.N.Y. at Buffalo. Στο παρελθόν έχει διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος Πάτρας, Νομαρχιακός Σύμβουλος Αχαΐας και αιρετό μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Αχαΐας επί σειρά ετών. Είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και ασχολείται επαγγελματικά με το digital marketing.