Η Ισπανία κάνει ανοιχτά λόγο για “γενοκτονία στη Γάζα”

Η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες δήλωσε ότι ο πόλεμος στη Γάζα είναι μια «πραγματική γενοκτονία», καθώς οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ισπανίας επιδεινώνονται μετά την απόφαση της Μαδρίτης να αναγνωρίσει ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Το Ισραήλ έχει απορρίψει κατηγορηματικά τις εις βάρος του κατηγορίες από τη Νότια Αφρική στο Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) ότι διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων, τονίζοντας ότι διεξάγει πόλεμο κατά της Χαμάς που επιτέθηκε στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε το Ισραήλ “να σταματήσει αμέσως την επίθεση στη Ράφα”

Η δήλωση της Ρόμπλες σε σημερινή συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση TVE έρχεται λίγες μέρες μετά από μια παρόμοια δήλωση της αντιπροέδρου της ισπανικής κυβέρνησης Γιολάντα Ντίαθ, την περασμένη εβδομάδα, όπου επίσης χαρακτήρισε γενοκτονία τον πόλεμο στη Γάζα.

«Δεν μπορούμε να αγνοούμε αυτό που συμβαίνει στη Γάζα, που είναι μια πραγματική γενοκτονία», δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας στη συνέντευξη της, κατά την οποία συζήτησε επίσης τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και συγκρούσεις στην Αφρική.

Η Ισπανία, μαζί με την Ιρλανδία και τη Νορβηγία, ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος στις 28 Μαΐου, προκαλώντας την οργισμένη απάντηση από το Ισραήλ, το οποίο τόνισε ότι η κίνηση αυτή ισοδυναμεί με «ανταμοιβή στην τρομοκρατία» και ανακάλεσε τους πρέσβεις του από τις τρεις πρωτεύουσες.

Τι σηματοδοτεί η αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους από Ιρλανδία, Ισπανία και Νορβηγία

Η υπουργός τόνισε ότι η αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους από τη Μαδρίτη δεν είναι μια κίνηση κατά του Ισραήλ, σημειώνοντας ότι σχεδιάστηκε για να βοηθήσει «τον τερματισμό της βίας στη Γάζα». «Αυτή κίνηση δεν είναι εναντίον κανενός, δεν είναι ενάντια στο ισραηλινό κράτος, δεν είναι εναντίον των Ισραηλινών, που είναι άνθρωποι που σεβόμαστε», ανέφερε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, δήλωσε από την πλευρά σήμερα ότι το Ισραήλ οφείλει να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης.

«Τα προληπτικά μέτρα του Διεθνούς Δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένης της παύσης της επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα, είναι υποχρεωτικά. Απαιτούμε την εφαρμογή τους», ανέφερε σε ανάρτησή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε την Τετάρτη ότι αν περισσότερα έθνη αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος, αυτό θα ενίσχυε τη διεθνή πίεση για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Σημειώνεται ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχει σκοτώσει μέχρι σήμερα σχεδόν 36.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τις αρχές υγείας της Γάζας, και έχει ισοπεδώσει μεγάλο μέρος του παλαιστινιακού θύλακα.

https://www.news247.gr/