Υγεία: Με ποιους τρόπους την προστατεύουμε αν «κόψουμε» τη ζάχαρη;

Τι κάνουμε αν θέλουμε κάτι γλυκό

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να βλάψει σημαντικά την υγεία μας αφού έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις, οδοντικά προβλήματα, κόπωση, εναλλαγές της διάθεσης και, μεταξύ άλλων, μειωμένη ενέργεια.

Ανεξάρτητα επομένως από την ηλικία μας, η μείωσή της είναι θα έλεγε κανείς ένα… σοφό βήμα που όμως δεν πρέπει να συνεπάγεται την αποφυγή όλων των σακχάρων.

Λιγότερη ζάχαρη- Καλύτερη υγεία

Μειώνοντας την κατανάλωση ζάχαρης, μπορούμε να:

Διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος

Η μείωση της ζάχαρης στη διατροφή μας μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση του βάρους μας εάν αυτή η αλλαγή συνδυαστεί με έναν πιο ενεργό τρόπο ζωής αλλά και με μια συνολικά ισορροπημένη διατροφή.

Είναι γνωστό πως η προστιθέμενη ζάχαρη είναι υψηλή σε θερμίδες και μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους εάν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες καθημερινά. Επιπλέον, τα τρόφιμα και τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη συχνά στερούνται βασικών θρεπτικών συστατικών θέτοντας την καλή λειτουργία του οργανισμού μας σε κίνδυνο.

Ρυθμίσουμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Η αποφυγή της πρόσθετης ζάχαρης στη διατροφή μας βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων πρόσθετων σακχάρων μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα σακχάρου, γεγονός που μπορεί με την πάροδο του χρόνου να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης αντίστασης στην ινσουλίνη και συναφών προβλημάτων υγείας.

Προστατεύσουμε τα δόντια μας

Τα πρόσθετα σάκχαρα μπορούν να οδηγήσουν σε τερηδόνα. Μειώνοντας την πρόσληψή τους, μειώνεται ο κίνδυνος τερηδόνας και βελτιώνεται η συνολική στοματική υγεία.

Διασφαλίσουμε την καλύτερη υγεία του ήπατος

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ηπατικών παθήσεων όπως η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD).

Η μείωση της πρόσληψής της μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας λίπους που αποθηκεύεται στο συκώτι, βελτιώνοντας τη λειτουργία του ήπατος και κατ’ επέκταση τη συνολική μας υγεία.

«Θωρακίσουμε» την καρδιά μας

Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων πρόσθετων σακχάρων μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και LDL (κακή χοληστερόλη), που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η μείωση λοιπόν των προστιθέμενων σακχάρων στη διατροφή μας και η αντικατάστασή τους με πιο υγιεινές επιλογές, όπως ολόκληρα φρούτα, μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς.

Έχουμε νεανικό και υγιές δέρμα

Η μειωμένη κατανάλωση ζάχαρης μπορεί επίσης να ωφελήσει την υγεία του δέρματος. Το σώμα μας παράγει περισσότερη ινσουλίνη και άλλες χημικές ουσίες όταν καταναλώνουμε υπερβολική ποσότητα ζάχαρης με πιθανό αποτέλεσμα περισσότερες ορμόνες ανδρογόνων (όπως η τεστοστερόνη) και σμήγμα, επομένως εμφάνιση ακμής.

Η μείωση της πρόσθετης ζάχαρης μπορεί επίσης να κάνει το δέρμα μας να φαίνεται νεότερο.

Μειώσουμε το άγχος και άλλα αρνητικά συναισθήματα

Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα οδηγώντας σε εναλλαγές της διάθεσης και ευερεθιστότητα. Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης έχει επίσης συνδεθεί με αυξημένη φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της συνδέεται με την κατάθλιψη και το άγχος.

Μειώνοντας τη ζάχαρη, σταθεροποιούνται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειώνεται η φλεγμονή, άρα και τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ζάχαρη είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση αλλά και στην καταπολέμηση τέτοιων καταστάσεων ψυχικής υγείας.

Τι κάνουμε αν θέλουμε κάτι γλυκό

Ζουμερά, υγιεινά και φυσικά γλυκά, τα φρούτα είναι ο καλύτερος τρόπος να ικανοποιήσουμε την επιθυμία μας για κάτι γλυκό. Με ένα εποχιακό φρούτο της αρεσκείας μας, όχι μόνο γλιτώνουμε θερμίδες, αλλά αυξάνουμε και την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

Κι αν η λιγούρα μας δεν ικανοποιείται…

Προσθέτοντας πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα μας περιορίζουμε την όρεξή μας για φαγητό και μειώνουμε τις λιγούρες μας για γλυκά. Το άπαχο κρέας, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα ψάρια, τα αυγά, τα όσπρια, το φαγόπυρο, η βρώμη και οι σπόροι τσία είναι μερικές καλές πηγές πρωτεΐνης που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας.

Παράλληλα, αυξάνουμε τις φυτικές ίνες που μπορούμε να τις βρούμε όχι μόνο στα φρούτα αλλά και στα λαχανικά, τα τρόφιμα ολικής άλεσης και τα όσπρια.

 

VITA.GR

Διαβάστε επίσης