Στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στη ΒΙΠΕ της Πάτρας προχώρησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ύστερα από επίσημη ενημέρωση που είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Λάμπρος Δημητρογιάννης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο της άμεσης έναρξης των εργασιών της μονάδας αποθήκευσης και του δικτύου φυσικού αερίου για την περιοχή της Πάτρας.
Παράλληλα, αναμένεται να ξεκινήσει και η διαδικασία της προέγκρισης της χρηματοδότησης του έργου από τη διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ, επισπεύδοντας το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, και επιπλέον επιταχύνονται και οι διαδικασίες για την κατασκευή των δικτύων σε Αγρίνιο και Πύργο.
Η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, και κατά συνέπεια η έναρξη των εργασιών του φυσικού αερίου ήταν αποτέλεσμα τόσο της θετικής γνωμοδότησης της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων και του Προέδρου Λάμπρου Δημητρογιάννη, όσο και της εντατικής προεργασίας μεταξύ στελεχών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της ΔΕΔΑ και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Το έργο αποτελείται από μια (1) κρυογενική δεξαμενή , χωρητικότητας 100 m3 και μια (1) κρυογενική δεξαμενή χωρητικότητας 150 m3τέσσερεις (4) ατμοσφαιρικούς επαναεριοποιητές, που είναι σε λειτουργία και 4 ατμοσφαιρικούς επαναεριοποιητές που είναι σε αναμονή, με τον συναφή εξοπλισμό τους, προκειμένου να επιτευχθεί η αεροποίηση του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (Υ.Φ.Α.) και την τροφοδοσία τοπικών δικτύων διανομής αερίου 4bar.
Η θέση του προτεινόμενου γεωτεμαχίου για την εγκατάσταση του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου βρίσκεται εντός του Ο.Τ. 40 της «ΒΙΠΕ Πάτρας».Το συγκεκριμένο εγκεκριμένο έργο αναμένεται να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τη Βιομηχανική περιοχή της Πάτρας, καθώς και την πόλη της Πάτρας.
Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός από το 2027 είναι η τροφοδοσία με φυσικό αέριο μέσω του αγωγού της Μεγαλόπολης, οπότε και θα σταματήσει η διαδικασία της μεταφοράς του υγροποιημένου αερίου.
«Είναι πράγματι σημαντικό για τη Δυτική Ελλάδα, να υλοποιείται η δέσμευση της Περιφερειακής Αρχής για έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή μας. Με στρατηγικό σχεδιασμό και εντατική προσπάθεια, ενισχύουμε το ενεργειακό οπλοστάσιο επιχειρήσεων και νοικοκυριών, και καθιερώνουμε μέρα με τη μέρα τη Δυτική Ελλάδα ως Ενεργειακό κόμβο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη της περιφέρειας και να συγχαρώ όλους τους φορείς που συνεργαστήκαμε, προκειμένου να ξεπεραστούν μεγάλα και πολύπλοκα εμπόδια», δήλωσε ο κ. Δημητρογιάννης.